Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Мојата претпоставка е дека протекла информација за дивиденда, ама не и за точниот износ на истата.

Некој си направил сметка без крчмарот. Можеби затоа денес цената оди надоле?
Mozebi zatoa sto se topka kesh bubi... A nikakvi krediti... Mozebi zoshto Sega kje napolnat rezervoari na bagatelna cena I koga ova sranje kje pomine kje tepaat po mnogu povisoki ceni... Si vikam jas...

• Ми се допаѓа
Reactions: Hub

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Mozebi zatoa sto se topka kesh bubi... A nikakvi krediti... Mozebi zoshto Sega kje napolnat rezervoari na bagatelna cena I koga ova sranje kje pomine kje tepaat po mnogu povisoki ceni... Si vikam jas...
ke mora prvo da prodadat sto napunile po povisoki ceni.
da prijavam denes izlez od okta. vlez prosek 3345 izlez prosek 3914 za pomalku od mesec dena. Ne znaev za dividendata ozbilno :) . mislam deka ne bi trebalo da se simne pod 4000 bas radi keshot dividendata i cenata na naftata, ama morav da proknizam.
i izlez od mpt @ 69000

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Таа Окта ја поседував десетина години и за тоа време ако се соберат годишните резултати мислам дека нето направила ЗАГУБА. Таа е просто неверојатна компанија - успева да губи пари и кога цената на нафтата расте и кога паѓа :pos: Меѓутоа, тоа не спречи по некое чудо да скокне од 500 на 5.000 денари и од неа излегов со скоро десеткратна добивка.

Сега кога имаат залихи по прескапа цена и пад на прометот од 50% и среднорочно намалување, ќе биде прекрасна прилика да се направат уште десетина милиони евра загуба и да се стопи половина од кешот што компанијата го има по сметки. Имајќи предвид какви катастрофални падови предизвика кризата кај нафтните компании, стварно не ми е јасно како цената се одржува над 2.000 денари.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Овој Blizzard го пратам по форумов некое време и типов е: Тесла, Биткоин, МБ, Фјучрс, Странски акции .... Не знае кај тера.

2 денари ако има напраено од некое тргување јас главата ја оставам на трупче.
Добредојде на форумот на уште една кафекуварка.

член од 2013та, прв пост го посвети на мене....поласкан сум :zver:

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Еве гледам денес раст кај ТЕЛ. Ми мириса пак е истата приказна. Само ако го бараме истиот принос цената ќе треба да оди барем 50% горе. Да видиме.
Телеком дигна 5%, ама само со една мала трансакција. Реално тие и не се многу погодени од кризава.

Attachments

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
OKTA увезува готови деривати и ги продава на големо и мало. Тие се сега трговец, а не рафинерија. Значи колку ќе им се одрази цената на нафтата, јас мислам колку кај МПТ. Не многу.

Друг проблем е што ќе им падне продажбата генерално. Тука треба да се види колку им се фиксните трошоци. Ама јас со тоа, искрено, не можам да се замарам.

А најголемиот проблем е што, бидејќи увезуваат од својата фирма мајка, имаат многу простор за пренос на добивка преку трансфер на цени. Инаку да, кога не би се сомневале во нивната корпо култура би биле интересна опција.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Да трговци, па ОКТА постави правец денда дупло од лани, МПТ би требало барем да следи ако не па да води и што стана со резервираните 30тина милиончиња ?!

Последно уредено:
Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Goldman Sachs - "V" or "U"...... Corona ciao.... time for working :)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Пак се тргуваат само индексирани акции, меѓутоа овојпат со пад затоа што се повлекуваат удели веројатно поради страв од вчерашниот поостар пад. Храбро ќе прогнозирам дека денеска ќе помине и СТБ, а го пофалувам и оптимизмот дека некој ќе купи ПКБ по 20% пониска цена :pos:

И отсега натаму више не ви сликам надоле што има од интересни акции :kluc:

Screen Shot 2020-05-05 at 11.41.15.png

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Пак се тргуваат само индексирани акции, меѓутоа овојпат со пад затоа што се повлекуваат удели веројатно поради страв од вчерашниот поостар пад. Храбро ќе прогнозирам дека денеска ќе помине и СТБ, а го пофалувам и оптимизмот дека некој ќе купи ПКБ по 20% пониска цена :pos:

И отсега натаму више не ви сликам надоле што има од интересни акции :kluc:

Прегледај го приврзокот 249665
Нормално е да се тргуваат индексирани акции во главно. Индексот е направен и на база на промет. А за неиндексирани секогаш има помалку промет и голема разлика од куповна и продажна цена. Најверојатно ако внимателно купуваш неиндексирани и чекаш ќе оставариш поголема добивка на долг рок. Тоа е правило обично има премија на неликвидност на долг рок. Мислам дека тука е и проблемот што неможеш со позначителна сума да влезеш во неликвидна акција веднаш ќе си ја напупаш куповната цена.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Муабетот дека ПКБ вреди (и може да достигне) 40.000 денари цена на берзата е како оној на Загребчанец за Прилепска по цена од 90.000 денари

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Муабетот дека ПКБ вреди (и може да достигне) 40.000 денари цена на берзата е како оној на Загребчанец за Прилепска по цена од 90.000 денари
Пекабеско е апсолутен лидер у пазарен сегмент којшто у следните две години додека да стигне вакцината ќе има исклучително поволен ветер у грб со раст од 20+%. Исто така, со растот на стандардот, популацијата ќе јаде повеќе поквалитетни протеини за сметка на јаглехидрати. И конечно, главната причина што купив ПКБ е што во западните држави овие производи се 5-10 пати поскапи, а освен што ќе конвергираме со цени, постои огромна веројатност со најмодерна опрема и објект проектиран од Швајцарци и европски извозен број, Пекабеско лесно да договори производство за некоја западна стокова марка на сувомеснати производи. За такво нешто дури и лично би се ангажирал со време и труд. Во таква ситуација може многу лесно и со само една зделка да се дуплира добивката на компанијата. Ти земи сега па пресметувај колку вреди ПКБ!

Изгледа си се ослободил од акциите во UNI. Мислам дека тоа е погрешна одлука.
Најголемите европски и светски банки паднале за 30-50%, а во најсилната светска економија и најјаката светска берза само за 10-15%. Тоа ич не ми се допаѓа, а посебно кај УНИ којашто 3-4 години у финансиската криза работела со профити од педесетина денари по акција. Сега тоа дополнително ќе биде обременето со камата на обврзницата од 450.000 евра годишно, а со тие профити и цената од цирка 2.000 денари ми делува астрономска.

Секако, сево ова е заебанција во однос на загубите што ги чекаат акционерите кај многу потргуваните КМБ, МТУР, МПТ или ОКТА.

Коешто пак е заебанција за загубите што ги чекаат „инвеститорите“ што плаќаат астрономски „управувачки“ провизии во „фондовите“!

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Најголемите европски и светски банки паднале за 30-50%, а во најсилната светска економија и најјаката светска берза само за 10-15%. Тоа ич не ми се допаѓа, а посебно кај УНИ којашто 3-4 години у финансиската криза работела со профити од педесетина денари по акција. Сега тоа дополнително ќе биде обременето со камата на обврзницата од 450.000 евра годишно, а со тие профити и цената од цирка 2.000 денари ми делува астрономска.

Секако, сево ова е заебанција во однос на загубите што ги чекаат акционерите кај многу потргуваните КМБ, МТУР, МПТ или ОКТА.

Коешто пак е заебанција за загубите што ги чекаат „инвеститорите“ што плаќаат астрономски „управувачки“ провизии во „фондовите“!
Според коментарот игледа не си ја завршил домашната работа.
Сосема е различен степенот на развиентост и со што се занимаваат европските и американските банки во однос на што се занимаваат банките кај нас.
УНИ банка пред 12 години и УНИ Банка денес се сосема различни приказни. Исто како и ПКБ.
Има една клаузула во обврзницата баш за вакви времиња, каде може Банката да одлучи да не ја исплати тековната рата, баш за тоа е и таа толку висока каматна стапка и износот од 450.000 евра годишно. Но мислам дека до тоа нема да дојде, и баш напротив од позајмените средства ќе успеат да направат дополнителни 450.000 евра ако не и повеќе - профит кој би го немале ако не ја издадеа обврзницата.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Според коментарот игледа не си ја завршил домашната работа.
Сосема е различен степенот на развиентост и со што се занимаваат европските и американските банки во однос на што се занимаваат банките кај нас.
УНИ банка пред 12 години и УНИ Банка денес се сосема различни приказни. Исто како и ПКБ.
Има една клаузула во обврзницата баш за вакви времиња, каде може Банката да одлучи да не ја исплати тековната рата, баш за тоа е и таа толку висока каматна стапка и износот од 450.000 евра годишно. Но мислам дека до тоа нема да дојде, и баш напротив од позајмените средства ќе успеат да направат дополнителни 450.000 евра ако не и повеќе - профит кој би го немале ако не ја издадеа обврзницата.
Па токму тие странски банки што се занимаваат најмногу со кредити, а не со инвестициско банкарство, имаат најголеми падови на акциите, што значи дека се очекува огромна количина нефункционални кредити. Еве баш анализирај како работат петти-шести-седми најголеми банки на соодветните пазари, панданите на УНИ. Инаку, и јас одвај чекам да видам што ќе одлучат Бугарите кого да заебат: дали сопствениците на обичната акција со понизок профит или сопствениците на приоритетната со неисплата на камата?

Kajgana Shop

На врв Bottom