Србија и Косово ќе разменат територии ?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.413
Поени од реакции
9.039
@puno, се сложуваш ли со написите во Гардијан од 2000 година?

International agencies fighting the drug trade are warning that Kosovo has become a "smugglers' paradise" supplying up to 40% of the heroin sold in Europe and North America.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Косово постојано праќа вооружени терористи кај нас како во случаите со Бродец и Диво Насеље. Нашите спортски екипи кога гостуваат тау се шиканирани и навредувани, а исто така Косово ги прибира и крие сите Албанци кои тука убиваат, како овие од Смилковско, а за возврат праќа пљачкашки банди, како оние кои ја опљачкаа Про-Кредит во сред бел ден. Сето она што континуирано и систематски го прават Албанците врз Македонците тука, Косово го одобрува и подржува, криејќи ги сторителите и реагирајќи ако се казнуваат тука.
Од друга страна трговски имаме некоја корист со извозот, но сепак што со увозот и трговијата кога некој ќе те убие?
Така да, никогаш Косово кај обичниот каур, тука нема да добие симпатии. Ме чуди како не сфаќаш. Ако не, па имај ти симпатии за Србија да те видам.
Сите овие примери се после 2001, дај нешто дали сте пишувале пред тоа, кога вакви неште не се случувале, постирај ваши медиуми каде сте пишувале за српски масакри.
Знаеме сите дека не сакавте да ги примите бегалците, дека некој македонец дома имал косовско семејство не верувам (можеби има исклучок што би ме радувало).
Мислам, толку памтам што се вртеше цело времем низ медиуми, не ме заебавај.
Автоматски споено мислење:

@puno, се сложуваш ли со написите во Гардијан од 2000 година?

International agencies fighting the drug trade are warning that Kosovo has become a "smugglers' paradise" supplying up to 40% of the heroin sold in Europe and North America.

Мислам дека малце е билдан процентот, ќе ми треба извор за ова.
и што мислиш за ставот на Чосудовски за Косово?
Не знам конктретно што рекол за Косово, можеби мислиш со тоа што САД ја формирал УЧК?

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
Сите овие примери се после 2001, дај нешто дали сте пишувале пред тоа, кога вакви неште не се случувале, постирај ваши медиуми каде сте пишувале за српски масакри.
Знаеме сите дека не сакавте да ги примите бегалците, дека некој македонец дома имал косовско семејство не верувам (можеби има исклучок што би ме радувало).
Мислам, толку памтам што се вртеше цело времем низ медиуми, не ме заебавај.
Не сакавме, а сепак пуштивме во државава пола милион Албанци од Косово. Со оглед на тоа што следуваше од нивна страна, некој би си помислил дека попаметно ќе беше македонските граничари да не го дозволеа тоа.
Еве и Косово за промена можеше да сака да засолни и одбрани албански злосторници од Македонија, а сепак тоа да не го направи.

Инаку, имаше репортажа на телевизија за македонски семејства од Бутел кои примија албански бегалци од Косово. Не знам после Смилковско, како се осеќале.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Не е убаво да си добар....ќе те ебаваат кој стигне, тоа е вистина голема. Ние сме луѓе втора класа у сопствена држава....вие без нас ќе испоумрете за леб....паразити сте пријателе вие. Ме заболе за србите иако сум 1/4 србин.....не ме водат национални чувства.
Врз што викаш дека сме паразити? Дај извор некој, некоја анализа, некоја студија...
Сите албански бизниси се изолирани од македонците, не купувате албански производи, не работите со албанци, а од друга страна албанците не прават разлика, во било кое село имаш македонци кои работат кај албанци.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.677
Врз што викаш дека сме паразити? Дај извор некој, некоја анализа, некоја студија...
Сите албански бизниси се изолирани од македонците, не купувате албански производи, не работите со албанци, а од друга страна албанците не прават разлика, во било кое село имаш македонци кои работат кај албанци.
Што збориш глупости бре.
Камо да е таке ко што збориш ама не е.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Батали.....не ве обвинувам вас, ние сме телиња.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Темата е како е гледиштето на граѓаните на Македонија за Косово, некои членови викаме дека независноста е неопходна и правилна затоа што српската страна протера над 500000 жители од своите домови, над 10000 убија, над 10000 девојки силуваа, а некои други членови викаат све ова се фејк нјус, уствари повеќе српски жртви имаше, и повеќе албанци убила НАТО отколку Србија.
Јас викам дека независноста е реалност. И дека нема назад. Ама дека и на Косово му е неопходно признавањето од Србија, и дека за тоа мора да направи отстапки. И таа позиција, дека Косово мора да направи отстапки во полза на Србија, за да добие признавање за возврат, е став на се повеќе и повеќе држави кои реално можат да направат притисок.

И тоа е темата за која треба да се зборува. За се друго, може сите да имаат секакви чувства и толкувања (јас на пример не чувствувам никаква потреба да ги оправдувам Србите за глупостите што ги правеле), ама тоа нема да смени ништо од реалноста.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.413
Поени од реакции
9.039
@puno, се согласуваш ли со oвие тврдења:

the Macedonian National Liberation Army (NLA), which campaigned for human rights but sought to carve its own statelet out of Macedonia; and the regionwide Albanian National Army (ANA)68, which seeks a pan-Albania based on maps created during the time of the 1878 Treaty of Prizren69. Behind the UÇKPMB conflict lies control of a byroad of the Balkan route. The insurgency centred on Veliki Trnovac - a heroin trafficking centre that Interpol has monitored since the 1980s (GDN Oct. 2001:3). GDN also asserts that heroin was a motivating factor behind the Macedonian insurrection of 2001: control of the SkopjePreševo road (which runs through then-contested Arachinovo and Kumanovo, and ultimately connects them with Veliki Trnovac) was at stake. Misha Glenny simply and unequivocally states that the 2001 Macedonian conflict was about control of the counterfeit cigarette trade70.

And so: elements of the KLA acquired funding from drugs and prostitution in Europe. Reports by Interpol, Europol, U.S. and European governments, the Observatoire Geopolitique des Drogues, and journalist’s accounts detail links between KLA members and Albanian organised crime, and claim that some KLA weapons were bought with heroin profits, laundered through European banks (Yannis 2003:176). This implicates members of the KLA, but the KLA itself remained a loose group of men with guns. Some shot soldiers; some shot civilians, and some ran heroin. A caveat must be leveled; just as there are Albanian drug traffickers, they are different from Kosovar Albanian drug traffickers, and members of the KLA who traffic drugs (Williams 2001:108). Often the groups are viewed as indistinguishable from one another, but differences and affiliations are marked. One distinction remains for the umbrella as a whole; it killed more Albanians than it did Serbs34.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Што збориш глупости бре.
Камо да е таке ко што збориш ама не е.
15 години работам по објекти во Македонија плус мојот татко некои 20 години пред тоа, тоа се некои над 200 објекти, никогаш не сум работел кај газда Македонец, ама при секој објект на албанец кај сум бил, секогаш имаше македонец, секогаш.
Имам другари кои работат со транспорт, со производство, ми викаат дека тешко е да се влезе кај македонски пазар.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
Сите албански бизниси се изолирани од македонците, не купувате албански производи, не работите со албанци,
После се што ни направивте, така би требало да е. Но, ова што го пишуваш, за жал воопшто не е точно. Каурите се глупи и со краток памет. Јас само така правам, другите не. Албанските бизниси цветаат во каурски маала, можам милион примери да ти дадам за мали приватни дуќанчина во каурски делови, кои работат и цветаат со години, а обратно не баш. Типичен пример ти е оној последниот Македонец во Арачиново, кој имаше некаков дуќан таму. Го најдоа утепан ко куче во сопствениот дуќан.

Но, ова е тема за Косово и како таму цветаат ружи, според пријателчено твое.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
@puno, се согласуваш ли со oвие тврдења:

the Macedonian National Liberation Army (NLA), which campaigned for human rights but sought to carve its own statelet out of Macedonia; and the regionwide Albanian National Army (ANA)68, which seeks a pan-Albania based on maps created during the time of the 1878 Treaty of Prizren69. Behind the UÇKPMB conflict lies control of a byroad of the Balkan route. The insurgency centred on Veliki Trnovac - a heroin trafficking centre that Interpol has monitored since the 1980s (GDN Oct. 2001:3). GDN also asserts that heroin was a motivating factor behind the Macedonian insurrection of 2001: control of the SkopjePreševo road (which runs through then-contested Arachinovo and Kumanovo, and ultimately connects them with Veliki Trnovac) was at stake. Misha Glenny simply and unequivocally states that the 2001 Macedonian conflict was about control of the counterfeit cigarette trade70.

And so: elements of the KLA acquired funding from drugs and prostitution in Europe. Reports by Interpol, Europol, U.S. and European governments, the Observatoire Geopolitique des Drogues, and journalist’s accounts detail links between KLA members and Albanian organised crime, and claim that some KLA weapons were bought with heroin profits, laundered through European banks (Yannis 2003:176). This implicates members of the KLA, but the KLA itself remained a loose group of men with guns. Some shot soldiers; some shot civilians, and some ran heroin. A caveat must be leveled; just as there are Albanian drug traffickers, they are different from Kosovar Albanian drug traffickers, and members of the KLA who traffic drugs (Williams 2001:108). Often the groups are viewed as indistinguishable from one another, but differences and affiliations are marked. One distinction remains for the umbrella as a whole; it killed more Albanians than it did Serbs34.

Делумно се сложувам, ама не дека УЧК е финансирано од парите од трговија на дрога. Парите доаѓаа од фондацијата Vendlindja therret, од албанците во странство. Иселениците од Макеоднија, Прешево и Косово даваа пари редовно. Влучувајќи ги и моите роднини, и да знаете, не штеделе воопшто.
Не ми е јасно од каде дошла дрогата и накај каде овие ја тргуваа?

После се што ни направивте, така би требало да е. Но, ова што го пишуваш, за жал воопшто не е точно. Каурите се глупи и со краток памет. Јас само така правам, другите не. Албанските бизниси цветаат во каурски маала, можам милион примери да ти дадам за мали приватни дуќанчина во каурски делови, кои работат и цветаат со години, а обратно не баш. Типичен пример ти е оној последниот Македонец во Арачиново, кој имаше некаков дуќан таму. Го најдоа утепан ко куче во сопствениот дуќан.

Но, ова е тема за Косово и како таму цветаат ружи, според пријателчено твое.
Косово денеска е посредена и повеќе се инвестира во инфраструктура и во се отколку во било кое време под српска власт.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.677
15 години работам по објекти во Македонија плус мојот татко некои 20 години пред тоа, тоа се некои над 200 објекти, никогаш не сум работел кај газда Македонец, ама при секој објект на албанец кај сум бил, секогаш имаше македонец, секогаш.
Имам другари кои работат со транспорт, со производство, ми викаат дека тешко е да се влезе кај македонски пазар.
Бозо не сум од тунгузија па да ми продаваш вакви глупи муабети, тоа може на некој од Кочани да му праеш муабет.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.413
Поени од реакции
9.039
Делумно се сложувам, ама не дека УЧК е финансирано од парите од трговија на дрога. Парите доаѓаа од фондацијата Vendlindja therret, од албанците во странство. Иселениците од Макеоднија, Прешево и Косово даваа пари редовно. Влучувајќи ги и моите роднини, и да знаете, не штеделе воопшто.
Не ми е јасно од каде дошла дрогата и накај каде овие ја тргуваа?

Косово денеска е посредена и повеќе се инвестира во инфраструктура и во се отколку во било кое време под српска власт.
Финансирајте криумчари и криминалци да имаат лагоден живот, да возат џипови и да идат на одмор на Малдиви и Бали, наместо тие пари да сте ги вложиле да изградите водовод и канализација по селата, да ги исчистите дивите депонии, да ги исчистите реките и потоците, да направите тротоари, детски катчиња, паркови, да реновирате некои училиште, да отворите некоја библиотека (за книги).

Но не сте вие криви. Со инка не се става.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Бозо не сум од тунгузија па да ми продаваш вакви глупи муабети, тоа може на некој од Кочани да му праеш муабет.
Искрено звучите како од Тунгузија да сте.

Kajgana Shop

На врв Bottom