Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Сите пријавуваат што купиле, а еве јас да пријавам дека денеска распродадов све што купив пред месец дена. За жал, употребив само 30% од слободниот кеш :place: Кај и да е, успеав да фатам дно на две акции, а можеби нема да сум го фатил врвот. Што би рекле старите: џабе работи, џабе не седи!

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
мби 10, приватна фирма од 10-мина, македонски "тајкунчиња". Маркет мејкерите се 30 мина, дел што се уплашија од кризава, сега ги вратија парите и тоа е тоа, не се чудете за недела две сме на мби 5к, односно показател дека Мби не е движена од реален пазар туку од неколку луѓе. Мој совет купувајте ТНБ да заработите некој денар :)

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Сите пријавуваат што купиле, а еве јас да пријавам дека денеска распродадов све што купив пред месец дена. За жал, употребив само 30% од слободниот кеш :place: Кај и да е, успеав да фатам дно на две акции, а можеби нема да сум го фатил врвот. Што би рекле старите: џабе работи, џабе не седи!
Тргување на берза "101" за кафекуварките :) Купи евтино, продај поскапо, за дупло задоволство, гледај тоа да биде купено од ист човек и продадено на ист човек :pos:

Ми е страв да кажам што како и кога, јер нубовиве ке ми организираат јавно каменување на плоштад. Можда си избрзал некој ден, ја моиве на повисоко ке им ги утрапам, за уште поголемо задоволство :) Али секако ТОП зделка, класично прелевање капитал од поглупите кон попаметните.

Чекајте ме мене на продажна или четврток или понеделник, и тоа што го купив и тоа што ми остана од претходно на МСЕ ( се сомневам дека ке успеам да ги продадам али ке се проба ), све комплет иде на продају.

Него пратите ли го бтц, си гази со 50% плус за 1 месец. За некој ден и тоа ке се продаде и ке се чека нов дип. ФУЛ КЕШ на почеток на мај, колку тоа убаво звучи.

Panta Rei....Близард оувер анд аут.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Тргување на берза "101" за кафекуварките :) Купи евтино, продај поскапо, за дупло задоволство, гледај тоа да биде купено од ист човек и продадено на ист човек :pos:

Ми е страв да кажам што како и кога, јер нубовиве ке ми организираат јавно каменување на плоштад. Можда си избрзал некој ден, ја моиве на повисоко ке им ги утрапам, за уште поголемо задоволство :) Али секако ТОП зделка, класично прелевање капитал од поглупите кон попаметните.

Чекајте ме мене на продажна или четврток или понеделник, и тоа што го купив и тоа што ми остана од претходно на МСЕ ( се сомневам дека ке успеам да ги продадам али ке се проба ), све комплет иде на продају.

Него пратите ли го бтц, си гази со 50% плус за 1 месец. За некој ден и тоа ке се продаде и ке се чека нов дип. ФУЛ КЕШ на почеток на мај, колку тоа убаво звучи.

Panta Rei....Близард оувер анд аут.
Реално, мора и јас да намалам со постирање да не го носам форумов на грб. Ќе помисли некој сум влегол у Одбор на директори на Пекабеско колку го изнафалив Кутревски :lolzz:

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Купи 5% и легитимно право како надворешен член...ау да неможе, нема добар процент на free float

кога купуваа масовно хрватите (ве гледам тука ве има неколку од мојновац ако ви текнува HPB имаше свој член на уо во некои мк фирми неколку години.)

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Уставен против уставно се спрема да забрани намалување на плати во администрација, изгледа заедно ке се тоне.... и побрзо.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Уставен против уставно се спрема да забрани намалување на плати во администрација, изгледа заедно ке се тоне.... и побрзо.

Уставен одлучува за плати :несвест: мислам дека збор плата нема во Уставот... Додуше како што го менуваат секој втор ден може грешам.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
нема точно. тоа е исто како да забрани утре да се раздени, ама ако им се спие ке го забранат. Платате ги засегаат и нив скратени им се на нив судиите и обвинителите уште овој месец 14500ден. Они сега одлучуваат за себе потрагично неможе да биде.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Два совети за маркет-мејкерите: еве утре може да стават куповен за ПКБ на горната статичка маргина од 14.400 и веројатно ќе се најде некоја добра душичка да им пушти една акција да се придвижи цената накај нивоа кајшто би можело да има тргување па да наплаќаат провизии. Исто така, не знам што чекаат со спуштање на цената на ППИВ под 30.000 денари. На тоа ниво сигурно би имало тргувања у десетмилионски износи, што значи дека и на таа акција би се лапале провизии. Све ли треба мене да ми текнуе бе...

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Купи 5% и легитимно право како надворешен член...ау да неможе, нема добар процент на free float

кога купуваа масовно хрватите (ве гледам тука ве има неколку од мојновац ако ви текнува HPB имаше свој член на уо во некои мк фирми неколку години.)
Еве вака ја како акционер на ПКБ да прашам неколку работи, од економско-правен аспект. Повеќе правен, јер тоа не ми е струка, а и не сум нешто многу читал за права на мали акционери.

Што ако собереме 5%? Што сме направиле? По мене, ништо ( оставам простор да грешам и да ме исправите ). И да собереме 5% и да можеме да предлагаме одлуки на собрание, нема ли да може Кутревски, како што го родила мајка инвентивен и креативен, особено кога е во прашање поебување на малите инвеститори, да земе и да ни го разводни учеството со издавање на нови акции кои ке си ги купи сам по некоја ниска цена, па макар и пазарна нека е ( еве последен пример ОХБ како што направи ) и пак ке паднеме под 5% и ете ништо не сме направиле ( а едвај ке собереме 5% in first place ). Друго, колку е прагот на % на учество за да една компанија е на берза? Со колку %учество на еден сопственик може да реши да ја тргне од берза, да не биде више АД? Ако е тоа можно, прво ке ги разводни акциите до тој процент, ке си ги купи сам по цена пониска од пазарна или во најдобар случај за малите акционери - по пазарна цена и после и нашиот удел ке ни го откупи по таа цена јер тоа е просечната цена во последни 12 месеци на берза. И букот на Охридска е 9к мкд па си издадоа и купија акции по многу пониска цена ( првично пробаа по книговодствена нели па после на х2 од таа, истово може и Кутревски да го направи ). И што сме направиле? Сме чекале години да го оплодиме капиталот вложен во солидна компанија, за да на крај останеме со к*рот у раце.
Друго, ако сака Кутревски да не поебе, има милион можности. Може, исто како лани, само сега уште појако, да си одлучи на собрание да си исплати бонуси на успешност на износ од цела или пола до добивката ( плус платата да си ја качи колку сака, и така ке плаќа само придонеси до одреден износ ), а останаиот дел да остане нераспределена и пак тој да ги лапне парите а малите акционери со прстот у уста.

Пак ке кажам, исправете ме ако грешам некаде.

Реков не пишувам веќе, ама еве ова ме интресира за да знам што да правам со мојот удел, и тој ли да иде на продажба иако е солидна компанија со одлични показатели ( некој претходно кажа дека у Европа немало таква, ајде да не претеруваме сега, колку компании од Европа и светот сте изанализирале за да го утврдите ова? Има, ако доволно бараш, ајде, не "со лопата да ги ринеш" ама со едно мало ашовче сигурно :) )

Kajgana Shop

На врв Bottom