Србија и Косово ќе разменат територии ?

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Какво војна ќе има за 20, 30 години?
Ае да кажеш сега па и да има некоја шанса ама за 20, 30 години да има војна на Балканот е чиста фантазија.
Можеби ќе има војна но не таква каква што замислуваш ти или другите, Балканот е во толку голема кризна состојба во која не бил никогаш, порано губел луѓе преку војни денес преку одселување, порано водел борби да не е под робство, денес само се поробува и продава.Народот на Косово и насекаде низ Балканот ако сака да опстане мора да се издигне над религиски и над национално, во спротивно по мое видување не чекаат полоши времиња од било кои до сега што ги преживеале нашите предци.
Јас сум од оние што мислат и сакаат да мислат дека доаѓаат подобри времиња за мојот народ, имено кој можеше да замисли пред 20 години дека на блискиот исток УСА ке ја изгуби доминацијата и без нивен амин би можело нешто да се случи, па сега гледам дека во Сирија немаат никаква контрола, Турска како еден од поозбилните играчи на тој дел од светот исто така им сврте грб, Иран..., односно шипт араната беше подржувана од УСА како еден и единствен геополитички играч во светот и во тоа време Србија издејствува резолуција 1244, сега кога се променети околностите гледаме дека не баш за се се прашува еден геополитички играч во светот, туку има дваица па можеби и троица.
Моменталната ситуација е дека такозванато Косово ја губи подршката од 50%+1 држави во светот за членство во ОН, Русија е се повеќе агресивна во однос на надворешната политика, , дури Косово губи подршка и од својот најак сојузник а тоа е америчката моментална власт, дали со промена на власта таму ке бидат исти работите ке видиме, така да за 20-30 години ако продолжи овој тренд на движење на геополитичката игра можеме да гледаме се и сешто па и една војна.
Плус на сето тоа го спомнуваш балканот како поширок поим, па само размисли колку држави чекаат една таква можност од поврат на територија, сопствени интереси па дури и освета врз шипт арскиот фундаментализам.

П.С Единствено ме плаши моменталната власта во Србија со нивниот предавничко-поданички менталитет.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.930
Шведска, Финска, Норвешка, Данска, Германија, Канада, Австралија, Јапонија, Швајцарија... Ја признале независноста на Косово.

Од друга страна државите што се против независноста на Косово се : Кина, Русија и полудржавата Р. Српска како геноцидарна творевина.

Да кажеше нешто за одлуката на меѓународниот суд на правдата?
Tи си ја прочитал ли резолуцијата уопште некад?
Прекршена е лабаво, од САД и други. Прекршувањето на резолуцијата всушност доведе до Донбас, Абхазија, Осетија, Крим...
Сега почнува преиспитување кај САД, дали се исплатеше тоа што се помочаа на таа резолуција.
Автоматски споено мислење:

Албанците си живеат во имагинарен свет, во кој Србите живееа 1990-тите:
Ако случајно на некој разумен му текне да се запраша зашто проектот на независност регресира.

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Tи си ја прочитал ли резолуцијата уопште некад?
Прекршена е лабаво, од САД и други. Прекршувањето на резолуцијата всушност доведе до Донбас, Абхазија, Осетија, Крим...
Сега почнува преиспитување кај САД, дали се исплатеше тоа што се помочаа на таа резолуција.

Ако случајно на некој разумен му текне да се запраша зашто проектот на независност регресира.
Да сум ја прочитал и таму се вели дека српска војска и полиција нема да стапне на Косово се додека не се постигне договор за тоа и се додека не се реши статусот на Косово. Еве статусот се реши Косово прогласи независност.

Пред прогласувањето на косовската независност му претходеше брутален злосторнички однос на Југославија, укинувајќи ја ауѕономијата на Косово и одземајќи им ги на албанците основните човекови права, сите албанци беа истерани од работа, се затворија школите и универзитетите, имаше убиства, затварање и протерување.
Потоа следуваше воениот бунт на албанците, за чии последици сум напишал веќе и цел свет знае.

Сето ова траеше од 1981, а особено од 1989-1999.

Ни евреите не виделе мака од Хитлер толку долго.

И немој молим те да споредуваш Осетија и Абхазија, прочитај малце, тие прогласиле независност одмна по распадот на Советскиот сојуз.

Кажи ми што мака имале русите во Украина, кажи ми барем дел од косовската мака што ја доживеале?

Украинската власт не сакала да создаде чиста Украина без руси, како што сакале и уште сакаат србите, Косово без албанци во неа. Тоа е сонот на србите, имаат научни трудови направено за тоа како да ги протераат албанците и тоа делумно им успеало порано, но дојде 1999 и правдата победи, се сопнаа.

Види денеска на Косово, албанците имаат многу рани, но им дозволија на србите права што ги нема ниедно малцинство во цел свет. И затоа денеска најдемократските држави го признале Косово, бидејќи албанците и покрај многуте рани од минатото, ги прифатија србите.

Кажи ми ти колку држави го признаа Осетија, Абхазија или Крим, и какви се човековите права во овие области?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.930
Односот на Русија кон Абхазија и Осетија сосема се смени, Крим и Донбас се појавија. Сето тоа благодарејќи на прекршувањето на резолуцијата за Косово.
Точно е, дека таму никој не го доживеа, тоа што го доживеаја Србите на Косово од Албанците или ние тука од вас, или Албанците од Србите. Но, тоа не менува ништо. Историскиот тек ја менува насоката и Косово од готово - вересија направи, со својата независност. Иако тука имаа удел и промените на глобален план и менувањето на монополарниот во мултиполарен свет. Албанците не беа доволно паметни за целото ова време да си ја завршат работата, особено додека им идеа на рака состојбите во светот. Тие наместо да им дадат елементарни права на Србите, тие им го направија 17-ти март и ред други свињарии, исто како и нас тука. Сите тие права останаа на хартија само, наместо во пракса.
Сега, кога се менува плимата, влегувате полека и ментално и практично во српските чевли од деведеести години, ама никој не ви е крив. Сами си го избравте тој пт, исто ко србите тогаш.
Најпаметно би било да побрзате да го решите Косово, затоа што ќе останете дупка, ко што се сега.
Мислам дека Косово е една од ретките земји во светот, која се занимава со буткање влади и слични бизниси, во еков на кризава. дури и Македонија го стави on hold тој дневнополитички жанр и на тие што им е битно, им е срам и да зборат за избори.

Џабе пимплате кога Србија цело косово ќе си го врати назад.
Најверојатно никогаш.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Џабе пимплате кога Србија цело косово ќе си го врати назад.
Исто како што ќе ги вратат и териториите кои ги контролираа пред Олуја, а кои површински чинат дупло од Косово. Ама оти гласот не им се слуша не ми е јасно? Нешто страв?

Прочитај историја, србите од албанците не виделе мака никогаш, туку само спротивното, албанците трпеле зло од србите, не само на Косово туку насекаде, во 1878 албанците беа сотрени од Топличкиот округ, околината на Ниш.
Србите направиле зло и врз албанците во Македонија, Црна Гора па дури и самата Албанија.

Сите тие митови за Косово се создадени бидејќи мораат да го оправдаат геноцидот.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Јас сум од оние што мислат и сакаат да мислат дека доаѓаат подобри времиња за мојот народ, имено кој можеше да замисли пред 20 години дека на блискиот исток УСА ке ја изгуби доминацијата и без нивен амин би можело нешто да се случи, па сега гледам дека во Сирија немаат никаква контрола, Турска како еден од поозбилните играчи на тој дел од светот исто така им сврте грб, Иран..., односно шипт араната беше подржувана од УСА како еден и единствен геополитички играч во светот и во тоа време Србија издејствува резолуција 1244, сега кога се променети околностите гледаме дека не баш за се се прашува еден геополитички играч во светот, туку има дваица па можеби и троица.
Моменталната ситуација е дека такозванато Косово ја губи подршката од 50%+1 држави во светот за членство во ОН, Русија е се повеќе агресивна во однос на надворешната политика, , дури Косово губи подршка и од својот најак сојузник а тоа е америчката моментална власт, дали со промена на власта таму ке бидат исти работите ке видиме, така да за 20-30 години ако продолжи овој тренд на движење на геополитичката игра можеме да гледаме се и сешто па и една војна.
Плус на сето тоа го спомнуваш балканот како поширок поим, па само размисли колку држави чекаат една таква можност од поврат на територија, сопствени интереси па дури и освета врз шипт арскиот фундаментализам.

П.С Единствено ме плаши моменталната власта во Србија со нивниот предавничко-поданички менталитет.
Ти како србин како се чувствуваш за злосторствата сторени од твојата матична држава последните 120 години?
Со сите опколени соседи имате територијални претензии и недоразбирања. Па ги најде албанците да ги спомнуваше кои повеќе имаат народ надвор од своите граници.
Албанците беа тука пред вас, пред турците, и без подршката на Сад или било која друга светска сила.
За потсетување, вие цело време сте агресорот во контекст со албанците, неслучајно две светски војни започнавте, не е далеку и третата, први сте во било кој екстромно десен нацистички и расистички форум во светот. Цел свет ве бомбардираше, пак памет немате.
Ви требаат реформи, доста балканот патеше од вас.

Сосема се согласував со сите тврдења на Гаши, не беа сите против него во Косово, воените партии во Косово се обидуваат во секој начин да ја дескредитираат партијата на Курти која има засега апсолутна подршка од народот.
Неговиот отказ е политички чин на Курти, ама сигурен сум дека и он се согласува со Гаши.
Се согласувам дека ова е една од причините за регресот на Косово во диплопатскиот план и воопшто државно уредување.

Последно уредено:
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028

За 20, 30 години ќе се случат многу други работи кои вие националистите кои сакате големи држави(не се навредуј, не го кажувам ова со навреда) ниту сакате да ги видите а ниту размислувате за тоа.
Не можам сега да пишувам у моментов баш а и оф топик е, планирам да отворам иста ваква за некој ден па ќе може да се продолжи со дискусија.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Ти како србин како се чувствуваш за злосторствата сторени од твојата матична држава последните 120 години?
Со сите опколени соседи имате територијални претензии и недоразбирања. Па ги најде албанците да ги спомнуваше кои повеќе имаат народ надвор од своите граници.
Албанците беа тука пред вас, пред турците, и без подршката на Сад или било која друга светска сила.
За потсетување, вие цело време сте агресорот во контекст со албанците, неслучајно две светски војни започнавте, не е далеку и третата, први сте во било кој екстромно десен нацистички и расистички форум во светот. Цел свет ве бомбардираше, пак памет немате.
Ви требаат реформи, доста балканот патеше од вас.

Сосема се согласував со сите тврдења на Гаши, не беа сите против него во Косово, воените партии во Косово се обидуваат во секој начин да ја дескредитираат партијата на Курти која има засега апсолутна подршка од народот.
Неговиот отказ е политички чин на Курти, ама сигурен сум дека и он се согласува со Гаши.
Се согласувам дека ова е една од причините за регресот на Косово во диплопатскиот план и воопшто државно уредување.
Мислиш на злосторствата при ослободување од турците на кои ти како албанец и твоите предци им беа неможам да кажам сојузници туку потрчковци како што сте и сега на моментално најголемата империјална сила, можам да ти одговорам гордо.
Јас како Србин секогаш ке се чуствувам гордо кога на неправда и агресија ке одговориш со бранење па и најголемите сили нека се, Цар Лазар кажал “не одлучујем дали ќу иќи у рат по томе колика ме сила напада, веќ колику светињу браним“, така и 99` и 91` и 95` и 41`, не се одлучува кој те напаѓа, него дека браниш српски народ, после скоро 30 години од тие војни се виде дека се бранеше спрскиот народ (краина, Сарајево, Космет...), секаде каде што противникот ја доби битката српски народ е протеран.
Секогаш гордо ке се чуствувам кога се работи за злосторства кои ми ги припишуваат Британците, Американците и Муџите, а до 99 година, секој лојален албанец на таа држава е бил заштитен од државата, ден денеска некои живеат во Београд и се заштитени од истата држава, додека тие лојалните имаа проблем баш со вас 99 година, прво нив ги убивавте па потоа недолжни цивили, затоа има и книга бившиот ви премиер на такозвана држава косове.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
За тие што велат дека Косово ќе се врати на Србија бидејќи е земено со сила, да ве прашам на кој начин србите стекнаа право над Косово, дали од Карпатите го донесоа натоварено на коњи?
Сакаш да кажеш дека поседуваш крштениче од прапрапрапрадедо ти од 783 со кое можеш непобитно да докажеш дека ти дури оттогаш си староседелец на овие простори?

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Оваа тема како и претходната со сквернавењето на македонските гробови во Камник само потврдува колкава е бездната помеѓу целиот словенски народ кој ќивее на овие македонско српски простори и нашето поимање за сите историски настани и потезите во сегашноста,и албанското пимање на истите историски настани и сегашни потези.
Тоа само го покажува степенот на натрпеливост и изворот на омраза.
Албанците го избраа патот на фашизмот како пат по кој треба да ги градат односите со домицилниот словенски народ.
Тие што ги водат мора да ги знаат консеквенците од одењето по тој пат иако сега тоа им изгледа како конечно решение слично на она хитлеровското.
Ќе ми биде искрено жал за оние лојални честити Албанци кои се во малцинство помеѓу Албанците и сакаат соживот со нас.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Оваа тема како и претходната со сквернавењето на македонските гробови во Камник само потврдува колкава е бездната помеѓу целиот словенски народ кој ќивее на овие македонско српски простори и нашето поимање за сите историски настани и потезите во сегашноста,и албанското пимање на истите историски настани и сегашни потези.
Тоа само го покажува степенот на натрпеливост и изворот на омраза.
Албанците го избраа патот на фашизмот како пат по кој треба да ги градат односите со домицилниот словенски народ.
Тие што ги водат мора да ги знаат консеквенците од одењето по тој пат иако сега тоа им изгледа како конечно решение слично на она хитлеровското.
Ќе ми биде искрено жал за оние лојални честити Албанци кои се во малцинство помеѓу Албанците и сакаат соживот со нас.
:pos: Доминицилно словенско население во балканот, оксиморон.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
:pos: Доминицилно словенско население во балканот, оксиморон.
Ајде и за тебе :
Сакаш да кажеш дека поседуваш крштениче од прапрапрапрадедо ти од 783 со кое можеш непобитно да докажеш дека ти дури оттогаш си староседелец на овие простори?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Мислиш на злосторствата при ослободување од турците на кои ти како албанец и твоите предци им беа неможам да кажам сојузници туку потрчковци како што сте и сега на моментално најголемата империјална сила, можам да ти одговорам гордо.
Јас како Србин секогаш ке се чуствувам гордо кога на неправда и агресија ке одговориш со бранење па и најголемите сили нека се, Цар Лазар кажал “не одлучујем дали ќу иќи у рат по томе колика ме сила напада, веќ колику светињу браним“, така и 99` и 91` и 95` и 41`, не се одлучува кој те напаѓа, него дека браниш српски народ, после скоро 30 години од тие војни се виде дека се бранеше спрскиот народ (краина, Сарајево, Космет...), секаде каде што противникот ја доби битката српски народ е протеран.
Секогаш гордо ке се чуствувам кога се работи за злосторства кои ми ги припишуваат Британците, Американците и Муџите, а до 99 година, секој лојален албанец на таа држава е бил заштитен од државата, ден денеска некои живеат во Београд и се заштитени од истата држава, додека тие лојалните имаа проблем баш со вас 99 година, прво нив ги убивавте па потоа недолжни цивили, затоа има и книга бившиот ви премиер на такозвана држава косове.
We have carried out the attempted premeditated murder of an entire nation. We were caught in that criminal act and have been obstructed. Now we have to suffer the punishment.... In the Balkan Wars, Serbia not only doubled its territory, but also its external enemies.[5]

"Rarely has a nation been subjected to so many obstacles and difficulties in the first steps of its independent life and political organization. The Albanian people are demonstrating a toughness, stamina and aptitude that astounds man. We think that the decision on the ultimatum is accelerated, if not provoked, by the barbaric holding of our government and our military command over the people of Albania. The data on the work of the Serbian army are appalling. Austria is also making an ultimatum end to this lightning-fast and relentless destruction of a nation. Serbia's conquest of Arbania is the most profound departue from the principles of the Balkan peoples community. It bones intolerance towards other peoples, the conquering tendencies and the bourgeoisie's willingness to carry them out with the most brutal crimes".[8]

— Dimitrije Tucovic, "Srbija I Albanci", 1914, p. 16.
при ослободување од турците - Во Албанија.
Србин ова го има пишувано, фала бога што ги има вакви кај вас.

Класично етничко чистење сте правеле у реонот Ниш, Топлица...
, p. 70. "For Serbia the war of 1878, where the Serbians fought side by side with Russian and Romanian troops against the Ottoman Empire, and the Berlin Congress were of central importance, as in the Romanian case. The beginning of a new quality of the Serbian-Albanian history of conflict was marked by the expulsion of Albanian Muslims from Niš Sandžak which was part and parcel of the fighting (Clewing 2000 : 45ff.; Jagodić 1998 ; Pllana 1985). Driving out the Albanians from the annexed territory, now called "New Serbia," was a result of collaboration between regular troops and guerrilla forces, and it was done in a manner which can be characterized as ethnic cleansing, since the victims were not only the combatants, but also virtually any civilian regardless of their attitude towards the Serbians
Еве кој го започна конфликтот меѓу Албанците и Србите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.930
Србите праеја злосторства на Косово, исто и Албанците. Благо-ретардирани сте сите вие кои го негирате ова. Сте потпуно исти курац како оние малоумници кои го негираат Катинскиот масакр, холокаустот и др.

Kajgana Shop

На врв Bottom