- Член од
- 19 септември 2009
- Мислења
- 5.081
- Поени од реакции
- 4.932
Јас сум од оние што мислат и сакаат да мислат дека доаѓаат подобри времиња за мојот народ, имено кој можеше да замисли пред 20 години дека на блискиот исток УСА ке ја изгуби доминацијата и без нивен амин би можело нешто да се случи, па сега гледам дека во Сирија немаат никаква контрола, Турска како еден од поозбилните играчи на тој дел од светот исто така им сврте грб, Иран..., односно шипт араната беше подржувана од УСА како еден и единствен геополитички играч во светот и во тоа време Србија издејствува резолуција 1244, сега кога се променети околностите гледаме дека не баш за се се прашува еден геополитички играч во светот, туку има дваица па можеби и троица.Какво војна ќе има за 20, 30 години?
Ае да кажеш сега па и да има некоја шанса ама за 20, 30 години да има војна на Балканот е чиста фантазија.
Можеби ќе има војна но не таква каква што замислуваш ти или другите, Балканот е во толку голема кризна состојба во која не бил никогаш, порано губел луѓе преку војни денес преку одселување, порано водел борби да не е под робство, денес само се поробува и продава.Народот на Косово и насекаде низ Балканот ако сака да опстане мора да се издигне над религиски и над национално, во спротивно по мое видување не чекаат полоши времиња од било кои до сега што ги преживеале нашите предци.
Моменталната ситуација е дека такозванато Косово ја губи подршката од 50%+1 држави во светот за членство во ОН, Русија е се повеќе агресивна во однос на надворешната политика, , дури Косово губи подршка и од својот најак сојузник а тоа е америчката моментална власт, дали со промена на власта таму ке бидат исти работите ке видиме, така да за 20-30 години ако продолжи овој тренд на движење на геополитичката игра можеме да гледаме се и сешто па и една војна.
Плус на сето тоа го спомнуваш балканот како поширок поим, па само размисли колку држави чекаат една таква можност од поврат на територија, сопствени интереси па дури и освета врз шипт арскиот фундаментализам.
П.С Единствено ме плаши моменталната власта во Србија со нивниот предавничко-поданички менталитет.