Kako da go otkacam?

• Креатор на темата Креатор на темата DenaM
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
да де :)не напишав цело има
Него гледам се разбираш, да те прашам за помош? :) што поѓаволите ни ги јаде корењата и ни ги убива растенијата ама само во една точка од целата вазна?
Чекај малце, не е така едноставно. Што растение, каде, и како изгледа и како се грижите за него. Кога се јавија симптомите, и што специфично...

Ставивме неколку вида на растение, патлиџан, фенел (не ми текнува на мк), не знам кои други беа. Најдивме две ко гасеници ќе ги сликам после. Нешто ги јаде само корењата. Вчера ставивме на истото место нов патлиџан сабајлево го немаше цел!

чудното е што на 10см во истата вазна со деугите растенија се си е во ред

Оттараси се од земјата...
Ако има бубачки што јадат повеќе растенија во иста почва, проблемот е до почвата...
Кактуси на пример...оние волнести вошки...ги јадат и во корењето...затоа бара инсектицид во земјата...

Оттараси се од земјата...
Ако има бубачки што јадат повеќе растенија во иста почва, проблемот е до почвата...
Кактуси на пример...оние волнести вошки...ги јадат и во корењето...затоа бара инсектицид во земјата...
Еден агол од вазната не чини, во другиот дел вњќе растат растњнија не можам да фрлам се :( вазна ја викам ама е скоро два метра долго ахахахаха
F57F04D0-8F59-469F-A09F-8D03AF55BE27.jpeg

Најдовме две вакви, цела земја ја претресовме ништо друго нема :(

споро куцам дека бев доле со кучето и ме застанаа џандари мме

odi vo zemjodelska apteka ima eden crven prasok se mesha so humusot anti,crvi i slicni stvari racki i .t.n nekogash odamna po 3000 korenja vadev ,se mesha so priroden humus ne kupuvaj naberi go ima vo brazdi natalozen najdobar ti e od gaberika ke go proseeh i nema nisto da grize BILIV MY

odi vo zemjodelska apteka ima eden crven prasok se mesha so humusot anti,crvi i slicni stvari racki i .t.n nekogash odamna po 3000 korenja vadev ,se mesha so priroden humus ne kupuvaj naberi go ima vo brazdi natalozen najdobar ti e od gaberika ke go proseeh i nema nisto da grize BILIV MY
Тоа можда тек за месец дена. Затворено е се во италија и не се знае до кога :( сега ставивме пд друга вазна пак на истото место нов патлиџан, упорни сме хахахаха

PEPEL ISTURI JA ZEMJATA NEKA SE POTSUSI STAVI I PEPEL I POVTORNO NAPOLNI I VODA

PEPEL ISTURI JA ZEMJATA NEKA SE POTSUSI STAVI I PEPEL I POVTORNO NAPOLNI I VODA
тоа веќе мислам дека проба маж ми, пепел со тутун сонне знам што правеше два три вида на лекови
земјата не можам да ја истурам зашто ај што немам каде :) ама многу има и како што кажав ќе си ги убијам другите зеленчуци што си растат во останатиот дел од земјаѕта
ќе почекаме ќе видиме

Ставивме неколку вида на растение, патлиџан, фенел (не ми текнува на мк), не знам кои други беа. Најдивме две ко гасеници ќе ги сликам после.
Феннел, па праиме муабет не прашуваш :) Кај нас се вика морач или копар(превземено од српско храватски), роднина на анасонот! Руски се вика укроп :)
Гасеницата што ја покажа на овчеполски дијалект се вика Гриж, не е многу подвижна ама знае да направи штета, реагира на инсектициди во прав. Многу е голема веројатноста да сте ги донеле со некое арско ѓубре, се трујат и со прашокот за мравки! Ако пор'чкате повеќе во земјата 99% ќе најдете 2-4 комада и тоа е, можете и физички да ги уништите!
Кој дел од Италија си? Денеска во Рим имало авио шоу!

Феннел, па праиме муабет не прашуваш :) Кај нас се вика морач или копар(превземено од српско храватски), роднина на анасонот! Руски се вика укроп :)
Гасеницата што ја покажа на овчеполски дијалект се вика Гриж, не е многу подвижна ама знае да направи штета, реагира на инсектициди во прав. Многу е голема веројатноста да сте ги донеле со некое арско ѓубре, се трујат и со прашокот за мравки! Ако пор'чкате повеќе во земјата 99% ќе најдете 2-4 комада и тоа е, можете и физички да ги уништите!
Гарант и гнасите остаиле и јајца у земјата.... знаејќи како функционираат срањата...
Еднаш на пример..на лист од пахира најдов бубачкини јајце. Remove Insect!!!
Инале за морач/копар...го користиме во...пијачка? Го има ли по пазари?

zato rekov humusot se siti i zaprasuva so instekticid dobro pa se see ,tekila ti se vrti

Гарант и гнасите остаиле и јајца у земјата.... знаејќи како функционираат срањата...
Еднаш на пример..на лист од пахира најдов бубачкини јајце. Remove Insect!!!
Инале за морач/копар...го користиме во...пијачка? Го има ли по пазари?
Бубачките имаат ограничен период на размножување, мислам и дека покасно се трансформираат во пеперутки или слично! После Мај ќе исчезнат :)
Морачот го има во две варијанти, како и целерот, со р'доквест корен и без. Во Македонија расте еден подвид, без компирчето, и е доста жилав на временски колебања. Некогаш цели ниви можеш да најдеш со него!
Не, не се користи во пијалоци, таму се користи неговиот прв братучед Анасонот :)
Копар може и во Тинекс мислам да се најде( не сум 100% сигурен) само корен, а на пазар не знам, ретко одам на пазар, а мојот пазар е доста селски и не држат фенси билки :D

Последно уредено:
Бубачките имаат ограничен период на размножување, мислам и дека покасно се трансформираат во пеперутки или слично! После Мај ќе исчезнат :)
Морачот го има во две варијанти, како и целерот, со р'доквест корен и без. Во Македонија расте еден подвид, без компирчето, и е доста жилав на временски колебања. Некогаш цели ниви можеш да најдеш со него!
Не, не се користи во пијалоци, таму се користи неговиот прв братучед Анасонот :)
Копар може и во Тинекс мислам да се најде( не сум 100% сигурен) само корен, а на пазар незнам, ретко одам на пазар, а мојот пазар е доста селски и не држат фенси билки :D
Демек го ставале во аква вит швеѓаниве...
Со се тиче до бубачките...ако се појавиле ларви...јајца мора да има во близина...
Не мора во самата земја, ама гарант во близина...

коппар да бееее

него во земјата нема ништо вештачко, ѓубриво правиме сами. најдовме 4 се на се. Во Милано сум, кај мене секој ден има хеликоптер шоу со џандари хахахаха

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom