Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Не сакам никого да омаловажувам, ниту без причина да се конфронтирам,но не може да преминам и преку некои работи кои се пласираат, дали намерно за саморекламирање или ширење на паника или препораки од СЗО, но мене ова веќе ми личи на политичка бескрупулозна борба во која не се бираат средства да се нападне противникот, а во овој случај тоа е обичниот граѓанин.

Jas licno ne otstapuvam moznost deka virusov kreiran vo lab i mozebi namerno rasejan. Cudno mi e site drzavi bukvalno cekaa fino da se rasiri vklucno so SZO. Nikakvi merki,bukvalno nisto se do momentot na prvo zarazeni.Nemam poim i ne se osuduvam nisto da tvrdam.
Автоматски споено мислење:

Колку од овие се под 65?

Znam za 3 pod 65 sto zavrsija na intenziva.2 od niv intubirani eden na CPAP i so blaga doza na noradrenalin vo kontinuirana infuzija. Malku pogolema e brojkata na infektivno odd. poradi potreba od kislorod preku venti maski (znam deka se vrtese od okolu 5-6 mina).

@gigovit , samo ke dodadam ova. Vo ovoj mesec samo od corona/corona related akutna respiratorna insuficienca ili sepsa imavme do sega okolu 11 lica na intenziva(na CPAP oblik ili intubirani na mehanicka ventilacija) i okolu 25 na infektivno oddelenie koi se na venti maski. Ova vo vreme na influenza nikogas ne bilo slucaj. Pazi, govorime za podracje koe nasata bolnica pokriva priblizno 300.000 populacija i so momentalno priblizno zarazeni od okolu 300 + do 350. Znaci sporedba grip/corona vo ovoj moment e ogromna razlika. Pa sega ti sfati kako sakas.
Никој не негира дека има и корона и дека може да дојде некој до респиратор.
Еве да прашам и ова, испитувате ли за инфлуенца, како што поврзуваш corona related akutna respiratorna insuficienca има секоја година и Influenca/related akutna respiratorna insuficienca (SARI)

SARI case definition
An acute respiratory infection with:

• history of fever or measured fever of ≥ 38 C°;
  • and cough;
  • with onset within the last 10 days;
  • and requires hospitalization.
Пример еден цитат
A total of 221 patients (mean age: 74.1 years) were hospitalized with influenza-associated SARI during the study period. Of this study cohort, 91.4% had risk factors for complications and 34.3% had been vaccinated during the most recent campaign. Pneumonia was the most frequent clinical manifestation, occurring in 57.0% of the cohort; other manifestations included influenza-like illness, exacerbated chronic bronchitis, decompensated heart failure, and asthmatic crisis. Both influenza A (H1N1pdm09 and H3N2) and B virus co-circulated. Critical care beds were required for 26.7% of the cohort, and 19.5% needed ventilatory assistance.

Никој не негира дека има и корона и дека може да дојде некој до респиратор.
Еве да прашам и ова, испитувате ли за инфлуенца, како што поврзуваш corona related akutna respiratorna insuficienca има секоја година и Influenca/related akutna respiratorna insuficienca (SARI)

SARI case definition
An acute respiratory infection with:

• history of fever or measured fever of ≥ 38 C°;
  • and cough;
  • with onset within the last 10 days;
  • and requires hospitalization.
Пример еден цитат
A total of 221 patients (mean age: 74.1 years) were hospitalized with influenza-associated SARI during the study period. Of this study cohort, 91.4% had risk factors for complications and 34.3% had been vaccinated during the most recent campaign. Pneumonia was the most frequent clinical manifestation, occurring in 57.0% of the cohort; other manifestations included influenza-like illness, exacerbated chronic bronchitis, decompensated heart failure, and asthmatic crisis. Both influenza A (H1N1pdm09 and H3N2) and B virus co-circulated. Critical care beds were required for 26.7% of the cohort, and 19.5% needed ventilatory assistance.

Sekogas se testira za influenza( pogotovo pri vakva klinicka slika). Sekako deka i influenzata dava potezok klinicen tek ama vo vakov kratok period, vakva masa so vakva kriticna slika dosega ne e zabelezano.

Znam za 3 pod 65 sto zavrsija na intenziva.2 od niv intubirani eden na CPAP i so blaga doza na noradrenalin vo kontinuirana infuzija. Malku pogolema e brojkata na infektivno odd. poradi potreba od kislorod preku venti maski (znam deka se vrtese od okolu 5-6 mina).

И ако правиме искрено муабет, сразмерно е да ја затвориме цела држава за 3-6-9-15 случаи под 65 и уште да очекуваме дека секој што ќе го закачи вирусов ќе има потреба од интензивна или било каква друга нега?

Не ми е прашањето наменето за актуелните мерки, туку кога би размислувале логички според тебе, без никаква обрвска со актуелниве мерки, нив да ги заборавиме

И колку заштитува де маската?

Колку што заштитува шлем од бетон од пеес кила од втори спрат да ти падни на глата...

И колку што заштитува шлем од куршуми од митралез со калибар 14,5 mm...
Малку сум офтопик ама ова морам да го спомнам:

Слично на коронава ваква ситуација имаше во периодот од 2008-2010 година...

Демек „наводно“ имало птичји грип, па потоа свински грип...

Препораките на тогашниот министер за здравство и на лекарите беа воопшто да не се конзумира ни пилешко ни свинско месо...За да сме се заштителе...

Еве јас и моите колеги редовно тогаш си јадевме и пилешко и свинско месо на работа каде што работев како кувар, и за дома си купував, па еве не сме умрени и не сме тешко разболени...
Вака како што те читам, претпоставувам дека ако некој ти рече да му докажеш дека Земјата е рамна, ќе извадиш линијар, ќе го ставиш на земја и ќе му речеш: "еве бе глуп, рамна е".

Чекај да ти кажам една работа. Било каде да излезам низ град по пазарење во маркети, супермаркети, зелени пазари, пиљарници, аптеки, железарии, стоваришта, круг со точкот низ чаршија воопшто не носам маска. Па еве не сум разболен...

Имаш повеќе среќа отколку памет, еден познаник исто размислуваше па ете го сега на инфективна лежи.

Имаш повеќе среќа отколку памет, еден познаник исто размислуваше па ете го сега на инфективна лежи.
Па тоа не значи дека лежи на инфективна од короната. Може од сезонски грип си лежи...

Прегледај го приврзокот 246335

Зарем нема ништо вистина во ова???
мислам да има, пред нецела недела имав случајна средба со еден тип, не го ни познавав ни знаев од каде е па зборвевме енглески, и стана збор за истово, ми вика "имам сестра во странство работи како доктор" и продолжува да кажува дека таму каде што е, ги терале многу умрени што не се од корона да се пишуваат декја се од корона. Го спомна истото два пати врз муабетот и го прашувам "каде е сестра ти", ми вика во Србија.

По се изгледа не е нешто како што треба, се слуша за вакви муабети во повеќе држави.

мислам да има, пред нецела недела имав случајна средба со еден тип, не го ни познавав ни знаев од каде е па зборвевме енглески, и стана збор за истово, ми вика "имам сестра во странство работи како доктор" и продолжува да кажува дека таму каде што е, ги терале многу умрени што не се од корона да се пишуваат декја се од корона. Го спомна истото два пати врз муабетот и го прашувам "каде е сестра ти", ми вика во Србија.

По се изгледа не е нешто како што треба, се слуша за вакви муабети во повеќе држави.
Абе така е но кај мојш да им докажеш на овие луѓе, што се испрани мозоци и што гледаат направо како коњине со амути...

Пошто сестрата на “еден тип” со кој си имал “случајна средба” е извор на информации на кој можеш да се потпреш и безрезервно да веруваш. :tapp:
До кога ќе се занимаваме со причам ти причу информации?
И не ве разбирам што изигравате со тоа дека ги пишувале лажно дека се смртни случаи од корона ако не се? Што ќе добијат со тоа, златно супер бинго, поефтино 5г?

Пошто сестрата на “еден тип” со кој си имал “случајна средба” е извор на информации на кој можеш да се потпреш и безрезервно да веруваш. :tapp:
До кога ќе се занимаваме со причам ти причу информации?
И не ве разбирам што изигравате со тоа дека ги пишувале лажно дека се смртни случаи од корона ако не се? Што ќе добијат со тоа, златно супер бинго, поефтино 5г?
Добро бе кажи ми ти дали истото не го правеа во периодот од 2008 до 2010 година.

Починал некој стар вапер напрајл осумдесет и кусур години и ќе речеја починал од птичји или од свински грип...

Или некој со откажани бубрези петнајс години одел на дијализа починал поради тоа и ќе речеја од птичји грип или од свински...

Ajde temolam bezvrska informacii padnal odmotor korona go klale te lazi

Абе така е но кај мојш да им докажеш на овие луѓе, што се испрани мозоци и што гледаат направо како коњине со амути...
Epa od takvite kako tebe sto ne se so isprani mozoci(zatoa sto nemate gram mozok) sega patime site,zatoa sto tie takvite kako tebe mislea deka virusot vo Italija e izmislen i deka bas tie ne mozat da zabolat pa ja iskoristija prilikata duri se oslobodeni od rabota da se vratat vo zemjava.Bas tie takvite kako tebe ni nanesoa najgolemo zlo na site nas no najprvin na svoite najbliski, pa sega ti pak setaj si bez maski i misli si deka bas ti nemozis da zabolis i deka se e poradi 5G.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom