Непочитување на полициски час

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Секој посложен организам од едноклеточен има систем,така да прашањето дали треба да има систем во човештвото е апсурдно.
Вистинското прашање веројатно што сака и Бафра да го посочи е на што се темели тој систем т.е. какви вредности штити негува и развива.
Ако се земе правдата како вревен вредносен идеал тогаш ниеден досега создаден систем не ја исполнил задачата.
Е сега се доаѓа до клучното прашање ако системот е неправеден дали треба да се спротивставиме?
Ако се спротивставиме тогаш какво треба да биде спротивставувањето...... во вид на усовршување на тој систем(реформа,еволуција) или уништување на тој систем и создавање нов(револуција)?
Секој обид да го усовршиме системот не прави негови соучесници и покрај најдобрите намери,а секој обид да го срушиме не прави одговорни за хаосот при воспоставувањето на новиот систем (затоа што тоа никогаш не дошло без првичен хаос).
Организираната непослушност е добра но само во една системска рамка која ќе има одредена цел.
Поединачната непосушност без никаква цел е штетна и за тој поединец и за системот во целина,па така некој кој протестира само за да протестира и да каже тоа што мнозинството го гледаат, е класичен пример на демагогија и хранење на своето его.
За да те сфати Чита, треба и банана да му дадеш, иначе бледо ќе те гледа.... Ова го имам и на друго место постирано:

-Thomas Paine, Common Sense

"Some have so confounded society with government, as to leave little or no distinction between them, whereas they are not only different, but have different origins.
Society is produced by our wants. Government by our wickedness. Society promotes our positively by uniting our affections, government negatively by restraining our vices. The one encourages intercourse, the other creates distinctions.
The society is a patron, the government is a punisher."

These are the times that try men's soul

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
da ne mesham babi i zabi se ke se izbistri i ke vi e jasno posle nekolku leta zosto i kako i koj se imal dozvoli ,koj go gledale niz prsti i koj se bil vmesan jas pominav edna takva kriza znam kako se stancase novac koj morase da nosi propusnica koj ne
e sega mora pred pablik i nekoj da kazat deka go fatile a od ruga vrata aj teraj

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726

Толку ли се глупи овие од ВМРО, па земал Пандов ги прави уште поглупи... Алооооо Наќе Чуќе Раќе е министер на МВР, Пандов е вмаровец, кој му се овие фашисти, дали сам себе си се нарекува фашист? Бреее какви дебили има во ВМРО или па вакви глупи крлежи сами им се закачуваат...

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
gledav vesti dobri vesti za pandemijata mal proj zaboleni 20 izlekuvani I SEGA nekoj neka kaze deka za toa ne e zasluzen policiskiot cas ??? i sega ke go namalele a narodot odkoga veli dajte dve nedeli sluzbite na teren i se ke e okej toa i go imame kako primer vo debar ,ama izgleda policiski cas odi kako nim im stima bravo

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.591
Поени од реакции
37.518
...пааа не би рекла, има и други крлежи кои се зкачуваат на кучињата, а ние ќе ги приметиме кога ќе ни ја исцицаат крвта!
... сега ќе го потиснат полицискиот час од 16ч на 19ч, се прашувам зашто за наш пост и празник не го поместија за дтри часа? а? се скинаја пензионерите молејќи за некој час повеќе, се скинаја молејќи тие што идат на работа за некој час повеќе, ама „не ни се слуша“, а сега наеднаш коалицијата за нивни пост и празник дај три часа плус инаку мајката шајката!
...еве на послужавник три часа дополнително, други желби, музичка некоја? :mad:

Последно уредено:

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
tuka igraat plus drugi faktori koi navistina moze da eskaliraat primer vremetraenjeto na denot prviot policiski cas bese smesen i bez veze od 21 do 06 ,sega ke se osimnuva vo 04 a smrknuva vo 21 temperaturi ke pocnat od 35 pa nagore ajde togas kako itri se tie na se mislat

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Многу ме интересира кои се производите од системот според тебе...

Чита, по трет пат ќе ти повторам, не мешај систем и цивилизации/општества. Знам дека џабе ти зборам, штом веруваш дека западот со неговите пари ја растурил СФРЈ, ама сепак Чита е верен следбеник на Тарзан. :свиркам:
Тарзан, еве ти прво дефиниција за општество од википедија, да не испадне дека сам сум ја пишувал: Општество е група на луѓе што живеат и работат заедно во полузатворен (полуотворен) систем на меѓусебни врски и односи.
Системот е уствари апарат за управување на општеството, што значи дека, со него можело да живеат повеќе од 100 народ, а да не се испоколат меѓусебно. Откако се формирал систем за управување со војска, полиција, судови, веднаш дошло до специјализирање на професии и масовни иновации, со што за 30К години доаѓа до неверојатен скок на човештвото.
Оттука драг Могли, произлегува дека цивилизациите настанале како резултат на системот за управување.
Така што најрпосто кажано, како за тебе, да немаше систем ќе немаше цивилизации и општествата ќе броеа по 50 души, со што Светот ќе беше преполн со ,,Тарзани" на левел нешто над тој пред формирањето на комплексните системски општества.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Тарзан, еве ти прво дефиниција за општество од википедија, да не испадне дека сам сум ја пишувал: Општество е група на луѓе што живеат и работат заедно во полузатворен (полуотворен) систем на меѓусебни врски и односи.
Системот е уствари апарат за управување на општеството, што значи дека, со него можело да живеат повеќе од 100 народ, а да не се испоколат меѓусебно. Откако се формирал систем за управување со војска, полиција, судови, веднаш дошло до специјализирање на професии и масовни иновации, со што за 30К години доаѓа до неверојатен скок на човештвото.
Оттука драг Могли, произлегува дека цивилизациите настанале како резултат на системот за управување.
Така што најрпосто кажано, како за тебе, да немаше систем ќе немаше цивилизации и општествата ќе броеа по 50 души, со што Светот ќе беше преполн со ,,Тарзани" на левел нешто над тој пред формирањето на комплексните системски општества.
Благодарам Чита за одговорот, повели бананче (од она истото погоре).
Затоа сите овие стотици години сме живеееле во мир,хармонија и разбирање, без геноциди, без војни, без масовни убиства. :love:

И што кажа, кои производи системот директно ни ги дал... Не се срами наброј некои.

Системот е уствари апарат за управување на општеството,
Овој дел не си ни свесен колку ти е точен, а не си ни свесен дека токму тука лежи причината на 90% од страдањата.
После овој цитат, се што си напишал, е доказ дека си животно и ти треба некој да управува со тебе. Затоа Чита, не се секирај, тука е Тарзан, се грижи за тебе.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Кои се твоите прогнози, врска почитување на полицискиот час за време на муслиманскиот празник што следи (не ни знам кога е :D)

И не го чепкајте Пуно, вистината неколку пати ни ја има плеснато во лице: 100 год Македонците се главни во сите институции, џабе ги обвинувате шќиптарите - ова Ќ професор по албански ми кажал, дека не е навредливо, без ќ, навредливо звучи.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Кои се твоите прогнози, врска почитување на полицискиот час за време на муслиманскиот празник што следи (не ни знам кога е :D)
Немам поим
И не го чепкајте Пуно, вистината неколку пати ни ја има плеснато во лице: 100 год Македонците се главни во сите институции, џабе ги обвинувате шќиптарите - ова Ќ професор по албански ми кажал, дека не е навредливо, без ќ, навредливо звучи.
И мене македонец професор по историја ми има кажано дека славамакедонец не е навредливо за вас.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Немам поим

И мене македонец професор по историја ми има кажано дека славамакедонец не е навредливо за вас.
Ама професорот беше шќиптар :P
Битно да има Македонец, дал е славо, северно, или што ти ја знам, БИТНО има македонец. Ретки се областите кои го задржале истото име илјадници години :cool:
Грците викаат они се Македонци, Бугарите исто велат дека они се Македонци, Србите исто, само Илирите од запад си држат до Римските владетели, па не побарале и тие да се Македонци.

Има други теми за игри со зборови, јас те прашав за прогноза, а не дали имаш поим или не :D.
Ама нека ти биде

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Благодарам Чита за одговорот, повели бананче (од она истото погоре).
Затоа сите овие стотици години сме живеееле во мир,хармонија и разбирање, без геноциди, без војни, без масовни убиства. :love:

И што кажа, кои производи системот директно ни ги дал... Не се срами наброј некои.

Овој дел не си ни свесен колку ти е точен, а не си ни свесен дека токму тука лежи причината на 90% од страдањата.
После овој цитат, се што си напишал, е доказ дека си животно и ти треба некој да управува со тебе. Затоа Чита, не се секирај, тука е Тарзан, се грижи за тебе.
Канализација, патишта, струја, водовод, возила, интернет, здравство, образование, кутлура како покрупни и уште мал милион алатки, меѓу кои први се тие глинените садови, а потоа доаѓаме до компјутерот како една од најмодерните. Системот всушност овозможил да луѓето од неспецијализирани Тарзани кои живееле слично на животните да ги поделат улогите и да се остручуваат само за една работа, па така доаѓаме до размена на добра и специјализирани занаетчии кои измислиле се и сешто. Сите иновации во тие 30К години кои ти ги уживаш се непосреден или посреден производ на системот.
А друга работа е дека системот исто така се злоупотребува, создава фараони, виши корумпирани класи, робовладетели, феудалци, олигарси и има уште мал милион аномалии, тоа си стои. Повеќе од јасно е дека револуции и еволуции се постојано потребни за да го унапредуваме и поправаме. Системот секогаш ќе биде неперфектен, но сепак тоа е друга тема на разговор, јас тука дискутирам и те цитирам за да ти влезе во таа лејката колку е примитивна и простачка твојата Тарзан-теорија и да сфатиш дека без систем популациите ќе беа мали и неспецијализирани, така што наречи го нужно зло или како сакаш поинаку, но со сите негови дефекти во 30К години се стигна до овој огромен скок.
Толку од мене Таки на оваа тема, биди ми поздравен и како прав лицемер, како што и си, продолжи да мрчиш против системот, додека користиш негови благодети. А ако навистина си прав хард кор анти-системаш треба во пракса да се покажеш и да му се плукнеш веќе еднаш засекогаш и да заминеш во планина, а ако нешто, скраја да е, ти се случи да се бориш како и животните, а не да го подвиткаш опашот и пак да бараш помош од системот.
Вака пред компјутер Тарзан, а во стварност да се држиш за него како пијан за плот ич не ти чини. Јбг или си или не си, не може и јаре и паре.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Канализација, патишта, струја, водовод, возила, интернет, здравство, образование, кутлура како покрупни и уште мал милион алатки, меѓу кои први се тие глинените садови, а потоа доаѓаме до компјутерот како една од најмодерните. Системот всушност овозможил да луѓето од неспецијализирани Тарзани кои живееле слично на животните да ги поделат улогите и да се остручуваат само за една работа, па така доаѓаме до размена на добра и специјализирани занаетчии кои измислиле се и сешто. Сите иновации во тие 30К години кои ти ги уживаш се непосреден или посреден производ на системот.
А друга работа е дека системот исто така се злоупотребува, создава фараони, виши корумпирани класи, робовладетели, феудалци, олигарси и има уште мал милион аномалии, тоа си стои. Повеќе од јасно е дека револуции и еволуции се постојано потребни за да го унапредуваме и поправаме. Системот секогаш ќе биде неперфектен, но сепак тоа е друга тема на разговор, јас тука дискутирам и те цитирам за да ти влезе во таа лејката колку е примитивна и простачка твојата Тарзан-теорија и да сфатиш дека без систем популациите ќе беа мали и неспецијализирани, така што наречи го нужно зло или како сакаш поинаку, но со сите негови дефекти во 30К години се стигна до овој огромен скок.
Толку од мене Таки на оваа тема, биди ми поздравен и како прав лицемер, како што и си, продолжи да мрчиш против системот, додека користиш негови благодети. А ако навистина си прав хард кор анти-системаш треба во пракса да се покажеш и да му се плукнеш веќе еднаш засекогаш и да заминеш во планина, а ако нешто, скраја да е, ти се случи да се бориш како и животните, а не да го подвиткаш опашот и пак да бараш помош од системот.
Вака пред компјутер Тарзан, а во стварност да се држиш за него како пијан за плот ич не ти чини. Јбг или си или не си, не може и јаре и паре.
Чита, знам дека не го разбираш човечкиот јазик, па затоа сам си кажуваш што сум мислел.
Јас не викам да нема систем, туку да му се одземе голем дел од моќта, ама за тоа да го сфатиш, треба да си човек.

А за производите што ги наброја, не да немаш претстава како функционира системот, туку врска си немал, ама не е за изненадување, штом веруваш западот ја уништил СФРЈ.

Касни си од бананчето, па те чекам.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Чита, знам дека не го разбираш човечкиот јазик, па затоа сам си кажуваш што сум мислел.
Јас не викам да нема систем, туку да му се одземе голем дел од моќта, ама за тоа да го сфатиш, треба да си човек.

А за производите што ги наброја, не да немаш претстава како функционира системот, туку врска си немал, ама не е за изненадување, штом веруваш западот ја уништил СФРЈ.

Касни си од бананчето, па те чекам.
Од кај им беше оружјето на хрватите? Све тоа спонтано се случи според тебе, без надворешен фактор? Да беше така како Илинденското востание ќе завршеше хрватското со оглед на тоа дека хрватите немаа ни луѓе, ни оружје, а вака стигаше оружјето, НАТО-инструкторите и усташите од стариот режим преку Унгарија, па економски ембарга, дипломатски притисоци, заврзламии и отиде Југославија. Ти да не мислиш ,,Шарена Револуција,, или спрскиот пандан ,,Отпор,, тек така изникнаа спонтано од овој напатен народ?
Нејсе, да не одиме офтопик гледај разбери нешто од нешто за системот прво, за да не изиграваш Тарзан и пред некој познаник во живо па да ти се смее, премногу ќе ти дојде и ова за распадот на ЈУ.

Kajgana Shop

На врв Bottom