Коронавирус (COVID-19)

Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
190
Што се случило со клиниката Жан Митрев вчера? Пишува вчера само 2 лица тестирале.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.203
Авицена бесплатни тестови правеле?
Автоматски споено мислење:

Со ограничен капацитет на околу 60 тестови дневно?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Владата во Бугариja предлага на собранието (што се тестира днес и утре заради потврден случаj на вируса во един депутат :icon_lol: ) да продолжи вонредната состоjба до 13 Маj. Се уште не знаат како ке се собере собранието...веке има предложение тоа да се деси електронски, но се уште се чека експертите да кажат, дали тоа е дозволено според устава.
Во тоа време уште една жртва во Кустендил - 57 годишен маж. Тоj е бил во Германиja порано и тамо е заразен имал е и други болести. Неговата жена исто остава во болницата докажано заразено, но е стабилна.
Со тоа загинатите стасаха до вкупно 9 души.

Последно уредено:
Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
190
Авицена бесплатни тестови правеле?
Автоматски споено мислење:

Со ограничен капацитет на околу 60 тестови дневно?
Според изнесеното, 5000 тестови ке направат бесплатно за системот Мој Термин ( тие закажани преку матичен лекар што одат ). Пунктот за земање примероци ке им биде во поликлиника Идадија-Млин Балкан кој стартува денес со работа.

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
za site sto se protiv javno kazuvanje na zabolenite i onie vo samoizolacija ,koi se iznemosteni ,uplaseni nemozat da se setat ,bi vrodila golem plod merkata da se kazuvaat zemete primer mozete da se setite edna nedela sto ste jale unazad ili so kogo se ste imale kontakt ,a drugite znaat

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.315
Поени од реакции
15.549
Не знам какви слики имало по интернет ама од тоа што видов имаше делови од таа полска болница кои беа безмалку целосно паднати скоро до земја. Може и некој да лежи внатре, таман шаторот како ќебе ќе му дојде.

не ги терав јас да прават непотребни ПР промоции.
Зашто би лежел некој внатре ако не е наместена? Ти лежиш во куќа без таван со пола керамиди наместени?

Мислам дека ќе ја пуштат за некои 2 недели минимум кога ќе почне и да се пополнува капацитетот на инфективна.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.297
Поени од реакции
1.802
Путин, праќа воен авион Ан-124 за САД со медицинска помош.
Што дочекавме, Америка да нема сапун, игли, конец да си сошие маски. Ако треба и зелени човечиња ќе дојдат во Вашингтон да направат ред.:)
Шала на страна но има голема симболика, како на времето Сталин-Рузвелт-Черчил, се разбрале, подобро мир отколку војна.
Никој нема да поверува дека на САД му дошло до 100 тона помош, баш од Русија, па Трамп ќе му се јавува на императорот Путин да го моли. Така да короната е повеќе детонатор отколку болест.
Путин и Трамп заедно ќе го рушат либерал фашизмот.
Силни пораки праќа Трамп последно време, интерпретирам негова изјва: Русија и САД се победници во втората светска војна, Русија дала 20 милиона жртви, заедно ја победиле фашистичка Германија, нема причина да сме непријатели. Бабата во Германија сигурно се подмокрува од доле, но сигурен сум не е од кеф, и останатите еврогеј политичари ќе квичат како кучки, највеќе од народната љубов, кога ќе ги судат за злосторствата што ги правеа. Ќе биде нешто како падот на Римската империја, библиски настани од типот рушењето градовите Содома и Гомора, распадот на СССР....
Мене ако ме прашувате би го сменил и календарот да почнува од оваа година- прва година по Корона

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Мене во целата ситуација најмногу ми смета што секакви можни смртни случаи се ставаат моментално во корелација со короната. Тоа е најголемата причина што ме прави скептик дека навистина нешто страшно има, нешто што го немало досега. А ми изгледа дека тоа се прави со намера, не е случајно или без намера, туку целта е да се подигне свесно бројката на починати од корона, дали е препорака од СЗО или нешто друго засега нема да тврдам.
Еден пример што ме изреволтира е ситуација со починатиот 31 годишник кој имал тешко внатрешно крварење и распаднати бели дробови.И сега изјавата не министерот ////
Министерот за здравство вели дека ја имал најтешката форма која е досега опишана во медицинската литература за компликации од коронавирус.
Која медицинска литература за нешто што постои 2-3 месеци, за која уопште ама ништо точно и целосно не се знае, таква медицинска литература сеште не постои за основните знаци и развој на болеста, а не пак за какви тешки компликации дава. Не е ова туберкулоза па да се знае се за неа.
Ракот, дијабетот, хронични бубрежни,пулмонални, срцеви заболувања, се општо присутни во цел свет и секојдневно умираат огромна маса луѓе без разлика на возраста.
Сите овие болести во повеќето случаи не предизвикуваат директна смрт како на пример срцев или мозочен удар, не, тие го цедат организмот на разни начини, ја пореметуваат микрофлората, го ослабуваат имунитетот и ствараат услови за дури некои бенигни бактерии, паразити, габи, па и слаби вируси да направат огромни штети, и конечно да доведат до смрт. Скоро никогаш кај овие пациенти не може да се префрли вината на само еден единствен чинител како сега со короната, не е тоа проста инфекција како кај здрава особа која е нападната само од еден вирус или бактерија, тоа е еден вид супер инфекција во која учествуваат повеќе чинители.
Еве на пример колку е смртноста од рак во светски размери спрема СЗО
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO) svake godine 9,6 milijuna ljudi umre od raka.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.440
Поени од реакции
7.725
Во Кина ја намалија смртноста со тоа што зимаат крв од веќе оздравените и прват лек, нашиве ја пуштија Цаца дома, наместо пола крв да и ја извадат.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Мене во целата ситуација најмногу ми смета што секакви можни смртни случаи се ставаат моментално во корелација со короната. Тоа е најголемата причина што ме прави скептик дека навистина нешто страшно има, нешто што го немало досега. А ми изгледа дека тоа се прави со намера, не е случајно или без намера, туку целта е да се подигне свесно бројката на починати од корона, дали е препорака од СЗО или нешто друго засега нема да тврдам.
Еден пример што ме изреволтира е ситуација со починатиот 31 годишник кој имал тешко внатрешно крварење и распаднати бели дробови.И сега изјавата не министерот ////
Министерот за здравство вели дека ја имал најтешката форма која е досега опишана во медицинската литература за компликации од коронавирус.
Која медицинска литература за нешто што постои 2-3 месеци, за која уопште ама ништо точно и целосно не се знае, таква медицинска литература сеште не постои за основните знаци и развој на болеста, а не пак за какви тешки компликации дава. Не е ова туберкулоза па да се знае се за неа.
Ракот, дијабетот, хронични бубрежни,пулмонални, срцеви заболувања, се општо присутни во цел свет и секојдневно умираат огромна маса луѓе без разлика на возраста.
Сите овие болести во повеќето случаи не предизвикуваат директна смрт како на пример срцев или мозочен удар, не, тие го цедат организмот на разни начини, ја пореметуваат микрофлората, го ослабуваат имунитетот и ствараат услови за дури некои бенигни бактерии, паразити, габи, па и слаби вируси да направат огромни штети, и конечно да доведат до смрт. Скоро никогаш кај овие пациенти не може да се префрли вината на само еден единствен чинител како сега со короната, не е тоа проста инфекција како кај здрава особа која е нападната само од еден вирус или бактерија, тоа е еден вид супер инфекција во која учествуваат повеќе чинители.
Еве на пример колку е смртноста од рак во светски размери спрема СЗО
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO) svake godine 9,6 milijuna ljudi umre od raka.
Мене па ме чуди што не го разбирате фактот дека сите тие луѓе кои припаѓаат во ранливите групи и биле заразени и починале, доколку би немале корона би си го живееле животот уште 2-3-5-15 години, кому колку му било пишано.
Да, тие секако биле стари, болни, меѓутоа ако ја немаше короната тие ЌЕ БЕА ЖИВИ.
Да, може ќе умреа во меѓувреме од друга причина, а може и не, кој може да го определи тоа? “Благодарение” на короната умреле секако, значи инфекцијата со вирусот е тоа што ги бутнало преку границата и е дефинитивна причина за нивната смрт.
Што ве збунува тука, што не е јасно?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Која медицинска литература за нешто што постои 2-3 месеци, за која уопште ама ништо точно и целосно не се знае, таква медицинска литература сеште не постои за основните знаци и развој на болеста, а не пак за какви тешки компликации дава возраста.
Има нешто што се вика case report/case study. Обично се сметаат за ниско ниво на квалитет во хиерархијата на научните докази но сепак постојат. Дури и да е 2 недели стара појавата, може да има веќе документирани случаи објавени во одредени журнали.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.052
Поени од реакции
2.060
Има нешто што се вика case report/case study. Обично се сметаат за ниско ниво на квалитет во хиерархијата на научните докази но сепак постојат. Дури и да е 2 недели стара појавата, може да има веќе документирани случаи објавени во одредени журнали.
Дечко, журнали не е литература, Загор не е Достоевски, мислам се разбираме.
А иначе и може да ставиш некој линк од журнал за да прочитаме покрај овие какви други тешки компликации дава, барем ќе се едуцираме сите тука.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Дечко, журнали не е литература, Загор не е Достоевски, мислам се разбираме.
А иначе и може да ставиш некој линк од журнал за да прочитаме покрај овие какви други тешки компликации дава, барем ќе се едуцираме сите тука.
Имаш доволно инфо на нет за компликации, меѓу кои и случајот со дечкото, ама кога ќе размислам можно е од што имал 10-на килограми плус, акутно, за само неколку дена да му се распаднат белите дробови, има логика :facepalm:

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.035
Поени од реакции
11.068
Имаш доволно инфо на нет за компликации, меѓу кои и случајот со дечкото, ама кога ќе размислам можно е од што имал 10-на килограми плус, акутно, за само неколку дена да му се распаднат белите дробови, има логика :facepalm:
10тина кила плус, да ако рачунаш за двајца

Kajgana Shop

На врв Bottom