Политички збиднувања поврзани со коронавирус COVID 19!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.664
Поени од реакции
12.060
Fuck EU ????

A зошто пак некој да фрла за ''развивање"??
И јас тоа се чудам кога гледам русите како се расфрлаат со србите кубанците и слични земји. Еден континент? Влијание? Штоидае
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.689
Ги имаме и првите текстови кои се занимаваат со пост-корона светот.
Иако се говори за контури, сепак е рано да се земат за сериозно таквите гледања, мислам дека сеуште се води битката кои ќе бидат новите сили кои ќе го имплементираат тој пост-корона. Борбата е немилосрдна, новите сили исто и старите го користат амбиентот со епидемијата за да се позиционираат подобро.


Доминацијата на тнр. запад преку доларот и еврото веќе сега може да се рече дека е минато, каков нов монетарен систем ќе се воспостави е предмет на дискусија, имаше обиди со биткоин и други модели сите покажаа и добри и лоши страни, всушност се работи кој ќе управува а со тоа и доминира со тој нов систем има заинтересирани, не може да речеме дека нема.
Довчерашните глобализатори имаат прилика со оваа епидемија да се извлечат без да предизвикат севкупен ресет, што е добро.
.....

Куба, Кина и Руската Федерација испраќаат медицинска опрема во загрозените земји, а пееролибералниот поредок како некоја отфрлена швалерка се мисли како да наштети. РФ испраќа, во земја членка на ОТАНово и ЕУропска, воени санитарни топови “Орлан“ за дезинфекција (видео како се прави тоа) а Урсула со звуците на “Ода на радоста“ ги едуцира Италијанците и другите како нпр. Северџаните како да ... (видете сами).

Трамп се бори јуначки (јуначина нема шо) што забележал и..


Кој би рекол дека оваа пандемија ќе има толку многу влијание на сите процеси и на животот на секој од нас, уште ли има кои се прашуваат зошто се правеше замена на доларите и еврата со тврдо злато!
Арно ама овие од ЕУ ни дале помош од 70 милијони евра!Ова е точно или теорија на заговор е?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.404
Поени од реакции
34.398
1585148675684.png 1585148981975.png

„...Вежбата ја „покажува силната ангажираност на САД кон НАТО и кон слободата и безбедноста на Европа“...вежбата доаѓа по сомневањата дали САД се уште се подготвени да ја брани Европа (Франција, Белгија, Холандија, Германија, Чешка, Австрлија, Полска, Шведска, Летонија, Литванија и Естонија).

dender-europe-20.jpg

...околу 37.000 војници од 18 држави треба да учествуваат во вежбата организирана од САД... претставник на НАТО изјавил дека немало потреба да се „бараат задни намери“ во фактот дека вежбата ќе се оддржи за време на чествувањата на 75-годишнината од победата на Русија над нацистичка Германија, на 9 мај во Москва....она што е уште поконтроверзно, е тоа што вежбата ќе се изведува на самата граница со Русија, со ова уште еднаш, САД и НАТО се обидуваат преку провокации и нарушување на суверенитетот на Русија да предизвикаат глобална криза и да го втурнат светот во нови преписки помеѓу Русија и НАТО ...,,

1585149206004.png 1585149237618.png

...многу пари се потрошени за ова априлска/мајска авантура на НАТО- Defender Europe 20, која сигурно ќе се одржи во моментално ничкосани европски држави од пандемија од коронавирус КОВИД19, така да нема да бидам изненадена да вакцината против коронавирус „излезе“ како чудо од америчка лабораторија во април, со што Трамп ќе има дупли успех, а ние сите другите (вклучувајќи и дел од неговиот народ) ќе бидеме само колатерална штета ионака ни дадоа да се занимаваме со коронавирус и последиците, додека тие си ги тераат работите!
...прашање, дали ова коронавирусна пандемија е предходница на тоа ќе не очекува - глобална воена криза, ми е страв и да помислам :facepalm:
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.516
Поени од реакции
4.137
што ќе ти смени тебе ако се растури еу? место фолцваген ќе возиш руска лада? ќе пиеш руска водка и ќе јадеш кинески лилјаци?
Русите не го праат тоа од што се смилувале на италијаните, него ради маркетинг, а кинезите да се искупат за тоа што се деси. Ти ќе го бараш овој свет еден ден, ќе ја бараш еу, кога ќе нема динар овде да фрла никој за развивање и кога ќе треба да се враќаат кредити, а русите и кинезите нема да ги видиш тогаш.
непријател на мојот непријател е мој пријател!
ЕУ-ропска почна да се разградува уште пред Брегзит, коронава само ја забрза работата, а мене како Македонец ми смета постоење на таква творба и таква роспија, која прво насилно ми инсталира квислиншка вљада, а потоа насилно ми смени и име и ми забрани да постојам како Македонец!
Уште од оној Лисабонски состанок и одлуките од истиот на секој разумен му стана јасно со каква багра си имаме работа, и еве денес по 27-28 години дочекав таква монструозна творба да се растури, и да очекувам свет кој ќе биде поправеден кој основните човекови права ќе ми ги призне и почитува како Македонец.
Ниту Русија ниту Кина не вршеше закани-уцени и не ги корумпираше домашниве политиканти за да сменат име, тоа го правеше ЕУропска.
Околу расфрлањето помош и останатите заблуди дека ЕУроспииска фрлала овде пари, имам доволно години за да знам за што се работи (уште на училиште морав да ја изучувам таа ЕУропска, тогаш економска заедница како преку преференцијали и останати механизми на ограбување и уништување ....) денес многумина гледат и тврдат дека се претвори во четврти рајх, јас само ги пренесувам нивните видувања, дури и УК стара и з...а империја тоа го тврди, а верувам дека ќе се сложиш дека Бритите ако нешто знаат тоа е да си го штитат задникот.

Арно ама овие од ЕУ ни дале помош од 70 милијони евра!Ова е точно или теорија на заговор е?
Имаше вест дека одлучиле да испечатат 1000 милијарди, имаше вест дека се забранува продажба на секаков медицински материјал+опрема на Македонија (затоа и овие рекетариве се обидоа да купат респиратори од Бразил....) тие пари ако ги дале нема никогаш да ги видиме (сигурно во некоја луј-витон ташна се веќе спастрени) или во краен случај ќе послужат за набавка на лубриканти тоа единствено може да купиме од ЕУропска во моментов.
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.275
Добро искористен момент во пропагандни цели. (за Кина и Русија зборам)
Италијаните секако и покрај укинувањето на голем дел од долгот, далеку повеќе ќе ги ценат нештата кои можат да ги видат со очи - авиони полни со експерти, желни да помагаат и материјали. Затоа и никој политичар кај нас не се замара со обновување на водовод и канализација, да речеме. Наместо тоа градат споменици и згради. Луѓето се визуелни битија и греота е на тој баг да не се ќари.

Како и да е, резултатот уште повеќе ја разнишана довербата во ЕУ кај жителите на една клучна европска земја. (довербата во ЕУ кај Италијаните беше разнишана од пред тоа: заради финансиски моменти, заради несолидарноста при разгорувањето на поморската бегалска криза и др.) Ова со непомагањето само ја прели чашата.
ЕУ е во дефанзива и не може да си дозволи и понатамошно повлекување, во овој момент. Тука лежи политичката одлука за започнување на преговорите со Македонија и Албанија. (читав кај Албанија и не е баш безусловно)
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.516
Поени од реакции
4.137
Кога еден ќе ви рече..., кога двајца...итн... (знаете веќе онаа стара латинска изрека) и така по трет пат налетувам на “интересна“ вест.
Овде на форумов се надевам дека има и такви кои покрај Кале1, Кале2 и Кале3 (тоа се сите електронски медиуми и тнр партали во Северџистан) следат и други медиуми, па очекував да налетам и на поинаков пристап и други размисли, ако, кој чека ќе начека или ќе се начека.
Имено се работи за вест дека SARS Cov2 во Италија Шпанија и Иран е видно различен од оној во Кина но и тоа дека и во Иран отстапува од овие...
Се прашував дали има микробилог не дај боже некој виролог овде па да ни појасни дали е можно до толку да мутира еден вирус за така кратко време, уште се чека.
...дополнување е и оваа испраќање на помош од страна на Куба, Кина и РФ во Италија, со тоа што РФ испрати РХБ единици, а не цивили или уште поинтересно во една видна земја членка на ОТАНово се постави камп на ...
Има објаснувања дека РФ не сака неподготвена на своја територија да се соочи со оваа епидемија па затоа по примерот со Сирија и овде се брани надвор од своите граници, во секој случај се работи за сериозна и организирана држава која има сериозен пристап и кон овој проблем - но прашањето е, која е веројатноста да се работи за био-оружје и кој психопат би се играл со такви работи?
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
Време е да се фокусираш и да не тролаш.
Убаво напишав дека цените на кит за тестирање во светот се продаваат за 10-20евра!
Значи и покрај тоа што се говореше за Германија, Хрватска и колку е цената на тестирање во тие земји, постои разлика помеѓу цената на кит за тестирање и цената на услуга за тестирање што се фактурира во некоја земја -затоа во Германија лекарите имаат плата од неколку илјади евра а кај нас многу помалку ама не заради цената на тест-китот или дека се таму попаметни лекарите туку заради услугата која е иста или горе долу иста!
Тоа го напишав заради тоа што имаме ситуација каде поедини компании а сега веќе и држави настојуваат преку профитерство да и понатаму ограбуваат, почнувајќи од цена на тестови, до ракавици и маски па се до респиратори и вентили за истите.
Значи поентата на моето е на профитерството и тоа што моето здравје за некого е профит, треба да цртам за да рзбереш?
(јас говорам за цена на тест-китови ти говориш за цена на тестирање, тест китот е само еден сегмент од тестирањето, значи не ја спорам цената на тестирањето во Германија, Хрватска или било каде, алооо фокусирај се веќе)

Околу Германија немој те молам, таа иста Германија и ја ускрати помошта на Италија кој е веќе платена и низа други работи кои сите ги гледат ама не и ти, според твоево излегува дека во тие спомнатите држави живеат луѓе а овде во Македонија стока, ваквото поимање на работите веќе одговара на нивната филозофија и ариевство инаку наголемо познато како нацизам, канцеларот на таа Германија дојде овде за да пропагира промена на име, така да немој за Германија те молам.
.......

...имам впечаток дека демокративе се на апарати!
Шо да праам тешки времиња настапија за демокративе, не знаат дали да почитуват упатства на големите им лидери или да си спасуваат газенце.
Од една страна маски, ракавици и друг вид на помош доаѓа од комунистичка Кина која јаде лилјаци, а од друга страна се повеќе се говори дека најголем успех во лекувањто на овој вирус се лекови против маларија во комбинација со Сумамед кој види чудо повторно пронајден во онаја социјалистичко-комунистичка ЈУ инаку позната како затвор на нородите. Кога би бил демократ јас би останал тврдо на демократските ставови и би одбил лекување со комунистички лекови па шо бидне нека бидне. Морав да искористам прилика малку да го завлечам без лубриканти - вазељин кај си море...
izguben slucaj si... se gleda i po tvoite vlazni sonovi, ne znam do kolku nekoj mora da e vlezen vo film za da misli deka so corona i posledicite mu dosol krajot na zapadot. ne si svesen kako funkcionira svetot i na kakvi temeli stoi. drugo e sto tolku omraza imas kon ednata strana sto ne si sposoben objektivno da gledas na nesto, za tebe ima samo dve kategorii i nekoj ako ne e vo ednata go stavas vo drugata. jas licno voopsto ne sum na strana na SAD, sepak objektivno gledam kon toa sto se slucuva bez vrska dali mi se sviga ili ne. toa sto ne ja sakam politikata na SAD ne znaci deka sum na strana na kina ili rusija. i dvete drzavi se pokvareni i ne bi imale podobra politika da bi bile na mestoto na SAD. poznavam kinezi i strasno e kako im funkcionira drzavata. imam prijatel od kina i negov drugar ubil covek vo kina, pa so plakanje na 15.000 dolari izbegnal zatvorska kazna. kako tocno? platil 15.000 dolari na siromasen kinez za toj da se prijavi kaj policijata kako storitel na deloto. najnormalna praksa vo kina i iako imalo svedoci nikomu nisto bidejki se raboti za vlijatelna familija. ubien covek koj nemal posebno vlijanie, "nebiten" covek osuden i site zadovolni, duri i policijata, advokatite i sudijata koi tocno znaele sto se slucuva. koga imaa politika na edno dete prakaa vojska vo opstini kade sto prethodnata godina statisticki po nivna matematika imalo preku broj rodeni deca i vojnicite so kloci tretirale random trudni zeni. btw sega nekolku godini pokasno kukaat sto ne se ragaat dovolno deca... life's a bitch^^ i ovie stvari ne se od nekoja zapadna propaganda nego od ljuge koi ustvari se kinezi patrioti, no i iskreni i realni. koga edna drzava taka go tretira svojot narod lesno moze da se pretpostavi kakov tretman ke ima za tugi ljuge vo slucaj nesto da ne im odgovara.

zaradi toa ti vikam deka nema razlika, site se losi i nikoj ne ti deli podaroci duri koga za nesto ne plakas. samo ja pratat nivnata agenda. toa sto nie nemame agenda koja e dobra za nas e druga prikazna. nie sme nebitni i za nisto nemalo pregolem pritisok za da mora da padnime. nas ne ni go smeni EU imeto, pretezno makedonci go smenija imeto, poznati ni se so ime i prezime. EU samo ni kaza deka mora da go smenime imeto za da vlezime vo EU, a nase bese dali ke odgovorime so "da" ili "ne". da kazevme "ne" nemase nisto strasno da se sluci, nitu ke ni vlegoa so vojska, nitu ke ni frlea nekoja bomba. ne sedime na nafta pa do tolku da se zamaraat. realno i ne e ni golema razlikata dali nekogas ke sme vo ili nadvor od EU, i taka sekoja godina se potpisuvaat novi dogovori koi i bez clenstvo vo EU edna drzava ja priblizuvaat mnogu blisku do EU.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.198
Поени од реакции
27.503
Ниту Русија ниту Кина не вршеше закани-уцени и не ги корумпираше домашниве политиканти за да сменат име, тоа го правеше ЕУропска.
A dali Rusija i Kina napravija nesto da go sprecat toa?

Nie tuka sme nebitni za niv, ti kolku i da sakas misli si deka ti se prijateli, ama ne si im interesen.
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.148
Поени од реакции
21.197
Ova sto Rusija i Kina prakjaat pomos e dobar PR. Posebno Kina koja nosi vina za sirenje na virusot ne moze so toa da se izpazari. Isto taka tocno e deka drugite EU-drzavi trebea porano i povekje pomos da pratat ama mit e deka nema nikakva pomos od EU. Sepak taa ke bide, sto ke ja spasi Italija ekonomski.

Primer Germanija i te kako ima prateno pomos na Italija, vsusnost Germanija na pocetok od epidemijata na Kina pratila i mnogu material isto taka EU. Zatoa sega ja vozvrakjaat pomosta. Toa se premolcuva. Konkretno za Kina, pokraj primanje pacienti od tamu, se pratile 2 avioni so material a tuka imalo na primer 300 respiratori. So ogled na toa sto i Germanija ima mnogu slucaevi ova ne e za podcenuvanje.

Ali na kraj EU-hejterite momentalno svrsuvaat a i ne gi interesira tolku faktite koga vo mozokot vladee principo "EU = bad, China&Russia = good".
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 240458 Прегледај го приврзокот 240460

„...Вежбата ја „покажува силната ангажираност на САД кон НАТО и кон слободата и безбедноста на Европа“...вежбата доаѓа по сомневањата дали САД се уште се подготвени да ја брани Европа (Франција, Белгија, Холандија, Германија, Чешка, Австрлија, Полска, Шведска, Летонија, Литванија и Естонија).

Прегледај го приврзокот 240450

...околу 37.000 војници од 18 држави треба да учествуваат во вежбата организирана од САД... претставник на НАТО изјавил дека немало потреба да се „бараат задни намери“ во фактот дека вежбата ќе се оддржи за време на чествувањата на 75-годишнината од победата на Русија над нацистичка Германија, на 9 мај во Москва....она што е уште поконтроверзно, е тоа што вежбата ќе се изведува на самата граница со Русија, со ова уште еднаш, САД и НАТО се обидуваат преку провокации и нарушување на суверенитетот на Русија да предизвикаат глобална криза и да го втурнат светот во нови преписки помеѓу Русија и НАТО ...,,

Прегледај го приврзокот 240462 Прегледај го приврзокот 240463

...многу пари се потрошени за ова априлска/мајска авантура на НАТО- Defender Europe 20, која сигурно ќе се одржи во моментално ничкосани европски држави од пандемија од коронавирус КОВИД19, така да нема да бидам изненадена да вакцината против коронавирус „излезе“ како чудо од америчка лабораторија во април, со што Трамп ќе има дупли успех, а ние сите другите (вклучувајќи и дел од неговиот народ) ќе бидеме само колатерална штета ионака ни дадоа да се занимаваме со коронавирус и последиците, додека тие си ги тераат работите!
...прашање, дали ова коронавирусна пандемија е предходница на тоа ќе не очекува - глобална воена криза, ми е страв и да помислам :facepalm:
Defender 2020 e obicna militarna vezba koja sekoja pogolema sila redovno ja pravi. Normalno sluzi za zaplasuvanje na Rusija odnosno da i se pokaze deka za brzo vreme moze da mobilizira golema vojska vo nivnite istocni zemji. Arno ama ne gledam sto vrska ima vezbata so Corona koga vekje od Oktomvri 2019 bese javno poznato, deka ke ima takva vezba. Valjda planiranjeto uste porano pocna. Isto taka vezbata e prekinata tokmu poradi virusot. Zatoa ne gledam nekoja povrzanost.
 
Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.904
Поени од реакции
14.596
Арно ама овие од ЕУ ни дале помош од 70 милијони евра!Ова е точно или теорија на заговор е?
Nekoi tvrdat deka i tie 52 milioni što EU ,,ni gi dade,, za poplavata ne se stignati...t.e. gi nema

A za Italija- nikoj ne i otpisa dolgovi, tuku evropskata centralna banka gi prevzede del od dolgovite od komercijalnite banki...za ponataka. Ke gi čuvaat kako hartii od vrednost

Kako Kina što go čuva 1/3 od američkiot dolg
Kratkorocno Italija ke ima korist.....no dolgoročno ke stani politički rob na evropskite birokrati-bankari

Toa ke bide jažeto okolu vratot....dan im tekni da pravat Italexit ili napustanje na evroto

Starata orospija nikogaš ne dava....samo zema. Duri i koga misliš deka dava( kako danajcite)
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Starata orospija nikogaš ne dava....samo zema. Duri i koga misliš deka dava( kako danajcite)
Јас на ЕУ гледам како на некој што со низа одредби и прописи ќе почне да воведува ред и поредок во скапаните институции. Не очекувам чуда, ама од нешто ќе се почне.
Малку ми е утопистички што на ЕУ се гледа како на девизна резерва и се чека да фрли некое евро...
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.159
Триесет години препишуваме одредби прописи и се останато од ЕУ,толку препишуваме да друго и не правиме.Мозокот никако да го размрдаме зошто тоа не е за нас.Триесет години сме во нешто единствени а тоа е патот кон ЕУ И НАТО и тоа не само како Македонци туку и во рамки на цела држава топтан сите.
Значи сложно и единствено.
Резултатите се видливи на секој чекор.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.148
Поени од реакции
35.693
Не се озбилни САД што напињаат вирусот да се наречел Wuhan virus во заедничка декларација а не со стручното име. И со тоа упорно форсирање на Chinese virus мислам дека е ново дно дури и за Трамп. Бетер него ли трето одделенци.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.516
Поени од реакции
4.137
izguben slucaj si... se gleda i po tvoite vlazni sonovi, ne znam do kolku nekoj mora da e vlezen vo film za da misli deka so corona i posledicite mu dosol krajot na zapadot. ne si svesen kako funkcionira svetot i na kakvi temeli stoi. drugo e sto tolku omraza imas kon ednata strana sto ne si sposoben objektivno da gledas na nesto, za tebe ima samo dve kategorii i nekoj ako ne e vo ednata go stavas vo drugata. jas licno voopsto ne sum na strana na SAD, sepak objektivno gledam kon toa sto se slucuva bez vrska dali mi se sviga ili ne. toa sto ne ja sakam politikata na SAD ne znaci deka sum na strana na kina ili rusija. i dvete drzavi se pokvareni i ne bi imale podobra politika da bi bile na mestoto na SAD. poznavam kinezi i strasno e kako im funkcionira drzavata. imam prijatel od kina i negov drugar ubil covek vo kina, pa so plakanje na 15.000 dolari izbegnal zatvorska kazna. kako tocno? platil 15.000 dolari na siromasen kinez za toj da se prijavi kaj policijata kako storitel na deloto. najnormalna praksa vo kina i iako imalo svedoci nikomu nisto bidejki se raboti za vlijatelna familija. ubien covek koj nemal posebno vlijanie, "nebiten" covek osuden i site zadovolni, duri i policijata, advokatite i sudijata koi tocno znaele sto se slucuva. koga imaa politika na edno dete prakaa vojska vo opstini kade sto prethodnata godina statisticki po nivna matematika imalo preku broj rodeni deca i vojnicite so kloci tretirale random trudni zeni. btw sega nekolku godini pokasno kukaat sto ne se ragaat dovolno deca... life's a bitch^^ i ovie stvari ne se od nekoja zapadna propaganda nego od ljuge koi ustvari se kinezi patrioti, no i iskreni i realni. koga edna drzava taka go tretira svojot narod lesno moze da se pretpostavi kakov tretman ke ima za tugi ljuge vo slucaj nesto da ne im odgovara.

zaradi toa ti vikam deka nema razlika, site se losi i nikoj ne ti deli podaroci duri koga za nesto ne plakas. samo ja pratat nivnata agenda. toa sto nie nemame agenda koja e dobra za nas e druga prikazna. nie sme nebitni i za nisto nemalo pregolem pritisok za da mora da padnime. nas ne ni go smeni EU imeto, pretezno makedonci go smenija imeto, poznati ni se so ime i prezime. EU samo ni kaza deka mora da go smenime imeto za da vlezime vo EU, a nase bese dali ke odgovorime so "da" ili "ne". da kazevme "ne" nemase nisto strasno da se sluci, nitu ke ni vlegoa so vojska, nitu ke ni frlea nekoja bomba. ne sedime na nafta pa do tolku da se zamaraat. realno i ne e ni golema razlikata dali nekogas ke sme vo ili nadvor od EU, i taka sekoja godina se potpisuvaat novi dogovori koi i bez clenstvo vo EU edna drzava ja priblizuvaat mnogu blisku do EU.
Море копитар еден ај престани да се занимаваш со мене каков сум случај, а пишувај за темата ако имаш нешто да кажеш. Мора ли на секои 2-3 страници да се внесуваш со ад-хоминем. Имаш нешто во врска со темата пишувај ако имаш нешто против мене отвори си тема и таму расправај се самиот со себе.

Тоа што познаваш 5-6 луѓе од Кина не е репер и не значи дека си експерт за Кина и останатите 1,3 милијарди Кинези, тоа што имало криминал и работи кои се случуваат никаде во Кина не биле предмет на оспорување или поинакво тврдење. Па во Макао е најголемиот светски коцкарски синдикат, коцката во Кина е најголемо зло и тоа не покажува а уште помалку докажува дека е тоа политика на Кина туку придобивка од западните цивилизации, за опиумот не знаеле додека не интервенираа...

Никаде не повикав да ги мразиш САД и неговите вазали или да ги сакаш Кина РФ или било кој друг, дај фокусирај се веќе еднаш не инсинуирај.
Тоа дали има или нема разлика помеѓу нив остави секој сам да одлучи, јас велам дека има ти не мора да се согласиш изнеси аргумент дека нема, а не да менваш контекст само за да пласираш платена пропаганда и да го напаѓаш соговорникот со конструкции. (од Авиано со авион се одземени 500.000 тестови за корона и префрлени во САД, од Москва со 14 авиони се префрлени опрема и персонал за помош на Италија - дефинитивно не се исти!)
Ова “nie sme nebitni“ можеш да го мислиш и тврдиш за себе, немој на другите да им сервираш и наметнуваш пасивизација.
Дури не повикувам да се сака Македонија туку само да не и се прави зло на Македонија и Македонците!
nas ne ni go smeni EU imeto“ е не дојдоа Марсовците и Лапонците и тие ни инсталираа квислиншка влада за да ни смени име!!!!! (кој тоа само 30 минути по инсталирањето на Талат излезе со соопштение дека му го честита изборот и го признава, кој?)
pretezno makedonci go smenija imeto“ уште една небулоза и обвинување на жртвата дека самата е виновна што е жртва а насилникот се слави како носител на слобода, имаш податоци колку од оние 600.000 Северџгани се Македонци или пак колку од тие во владата се Македонци, или така рекоа на каналот Кале-1 па не е ни важно?!
EU samo ni kaza deka mora da go smenime imeto...“ што е бе оваа, колку години имаш?
a nase bese dali ke odgovorime so "da" ili "ne"“, не, не беше ваше да менувате име, уште помалку да се договарате, ете тоа е онаа што цело време го зборам, никој нема право во име на претходните и идните генерации да му менва име и идентитет, бојкотирањето е “НЕ“ (барем малку се фокусирај), повторно да прашам тука си или ... ти сиот ум мислиш дека со пари ќе купуваш име, идентитет и достоинство?
...da kazevme "ne" nemase nisto strasno da se sluci, nitu ke ni vlegoa so vojska, nitu ke ni frlea nekoja bomba.“ зошто да влегува со војска кога е веќе влезен, зошто да фрла бомби кога инсталира власт кога сака и каква сака, која и децата ќе си ги продаде за грст долари или евра!

- темата е политички аспекти и импликации од актуелната зараза, не дека некои не настојуваат ситуацијата да ја искористат за свои цели, мислам дека твојот пост е токму во таа насока и уште еден неуспешен обид -
 

Kajgana Shop

На врв Bottom