Коронавирус (COVID-19)

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.611
Поени од реакции
7.737
Вирусиологов кажува дека не е 14 туку 25 дена инкубација по последниот извешатај што го прочитала...
Тоа е максималниот број на денови на инкубација, но најчесто после 8-14 дена се развиваат симптоми. Имам надеж дека кај нас нема да биде толку катастрофално бидејќи кај нас заболените се од втор , трет и итн вид на пренесување на вирусот и тој ослабнува во дејството.
На пример таа од Дебар е заболен од второ ниво на пренесување на вирус, а останатите кои ги заразила се трето ниво и имаат поблаги симптоми.
Според вирусологот кога ќе поминат 4 нивоа на заболени вирусот тотално ослабнува и не е смртоносен. Според неа треба 120 дена. Значи да очекуваме крај на јуни и почеток на јули да биде блиску крајот на епидемијата.
Можно е да премине во сезонски грип, но да се надеваме ќе има вакцина до тогаш.

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.765
Поени од реакции
3.834
Meanwhile. . .

18 Октомври 2019, Њу Јорк, САД

"Вежба" и "симулација". Фондација Бил Гејтс.

Вежбата се вика Event 201

Event 201 simulates an outbreak of a novel zoonotic coronavirus transmitted from bats to pigs to people that eventually becomes efficiently transmissible from person to person, leading to a severe pandemic. The pathogen and the disease it causes are modeled largely on SARS, but it is more transmissible in the community setting by people with mild symptoms.

The disease starts in pig farms in Brazil, quietly and slowly at first, but then it starts to spread more rapidly in healthcare settings. When it starts to spread efficiently from person to person in the low-income, densely packed neighborhoods of some of the megacities in South America, the epidemic explodes. It is first exported by air travel to Portugal, the United States, and China and then to many other countries. Although at first some countries are able to control it, it continues to spread and be reintroduced, and eventually no country can maintain control.

Комплетното сценарио:
http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/scenario.html

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.303
Поени од реакции
21.432
Жити се каде виде дека во било каков контекст некаде ја оправдувам докторката?! Ја наведов единствено причината поради која (најверојатно) не успеала да зарази ниту еден околу неа. Ама дека целото нејзино однесување и превземање ризик на своја рака би го оправдал...?!! No comment.
Океј, батали, помина веќе тоа. Се надевам ќе добие соодветна казна.

Човек со грам човечност во себе ќе се извинува и ќе пропадне во земја од срам што направил таква грешка, што не се самоизолирал одма, а не како стоката Цаца да се курчи и заканува со откази ако некој ја пријави. Впрочем, затоа и е за секоја осуда.

Една недела откако колеги ја пријавиле во министерството, таа сѐ уште се однесувала како ништо да не било, си одела на работа нормално. Среќа што случајот доби медиумско внимание, па под притисок на јавноста мораше да ја стават кравата под контрола.

Од такви шерифи како неа кои си зимаат толкава слобода само затоа што партијата нејзина била на власт и никој ништо не ѝ може, си патиме.

Член од
1 април 2018
Мислења
2.102
Поени од реакции
4.099
790 mrtvi denes vo Italija sega Vucic kaza na press..:eek:

Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
190
Немам отежнато дишење, барем сега засега. Само кашлица која сега премина во влажна, па можам да искашлувам.
Инаку ептен не сум ризичен нит сум бил некаде, нит сум се видел со некој. Единствено место кај што бев со поголема група на луѓе беше во банка.
Јас пред 5 дена имав температура 38.5, потешкотии си дишење, силна сува кашлица и потење преку нок.Сега после 5 дена, немам температура (35.6, баш сега мерев), немам веке потење, кашлица сеуште имам но намалена и потешкотии со дишење сеуште имам но и тоа намалено. Пиев Ибупрофен само и Ц витамин. За потешкотии со дишење пиев за секој случај и летизен, викам од алергии да не е нешто.. Така да можно е да се смири ситуацијата и кај тебе..

Z

zmej gorjanin

Гостин
Оваа со нив летала ли пошто знае дека летнале за Тирана, па во Гостивар?
Па сигурно не знае, али битно е да се изеде гомна, нема врска што у пик на пандемија они си решија дури од далечната Америка да си се вратат дома и неќат да потпишат изјави за карантин.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.999
Поени од реакции
12.580
Мајка ми работи на Ќафасан, сеа ми се јави ми вика има група која се враќа од аџилак и одбиваат да одат во карантин, а полицијата не им дозволува влез. Напето било :icon_lol:

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.611
Поени од реакции
7.737
Country,
Other
Total
Cases
New
Cases
Total
Deaths
New
Deaths
Total
Recovered
Active
Cases
Serious,
Critical
Tot Cases/
1M pop
Italy53,578+6,5574,825 +7936,07242,6812,857886

Продолжува да расте бројот.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.952
Замислете сега кога ќе земе залет вирусов во Америка, кој нив ќе ги регулира, како ќе ги натераат овие глупи суштества да седат дома, гета со нигери, ихо де путас хиспањолци и триста други видови суштества. Како некој што не може на мапа да ја најде сопствената земја ќе сфати како треба да се однесува во ваква ситуација. Мислам дека ова во Европа и Кина ќе е мегамало во споредба со тоа што ги чека Америте, веќе имаат над 20000 заболени, а само што стигна кај нив. Кина во меѓувреме ќе јаде пуканки и ќе им нуди помош :)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Вирусот е проширен во цел свет не е само кај нас.
Со тоа што го пишав сакав да кажам ние луѓето во цел свет понекогаш знаеме лошо да се однесуваме за здравјето наше пред се.
Virusot sto e prosiren nema vrska so lugeto. Lugeto si go ziveat zivotot normalno, da bese do nehigienata ke imavme pandemija na shuga a ne na respiratoren virus.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Имаме право на набавка на 1000 тестови секоја недела, толку ни е квотата во СЗО. Доволно е за сега.
премалку е 1,000 тестови неделно. Сеа наредниве две недели треба да правиме по 300 тестови на ден за да се држи контрола колку толку.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Добро овие бројките во Италија не се нормални. Секој ден има 50тина плус оздравени од починати. Ама па 800 починати за 24 сати...
Постои негде статистика само за Италија со податоци? Возраст, претходно заболени, здрави од починатите?

Kajgana Shop

На врв Bottom