Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Знам дека на форумот во останатите теми вообичаено е да се споделуваат лажни вести од страна на многу членови (барем до пред некое време, не сум го посетувал долго форумот ), но мислам дека во вакви состојби најсоодветното е темата првенствено да ја користиме за да добиеме корисни информации кои на сите би ни биле од помош.
Значи, владата ниту во улога на законодавец како сега нема никаков основ да назначува судии, тоа единствено е надлежност на Судскиот Совет.
Затоа викам лажни вести да не се шират, ете и мене ме заебале, ја видов одлуката наведено беше дека од влада ја донеле.
Јавно извинување од моја страна.

Научниците немаат прецизни податоци како број на часови на животот на вирусот на различни површини. Да се тврди дека постои таква бројка е само по себе дезинформација. Проценки од една прелиминарна студија укажуваат дека вирусот може да преживее до 24 часа на пластични или метални површини, додека според СЗО задржувањето може да биде и подолго, до неколку дена. Ова тврдење ги става во опасност луѓето кои ќе помислат дека по 12 часа се безбедни.

Татко ми ми вика дека цело време бил излезен на точак. Пред една недела и жена му се вратила од Италија.
Дај кажете кој е, ако го знаеме да се само изолираме и ние.

Не знам за другите градови како е ама Битола денеска живо пиле нема по улиците, освен чат пат двајца тројца.
Полицијата сабајле ги растерала некои старци кои седеле на клупа,а на некој му пишале и пријава оти го затекнале неколку пати на истото место,пензионер.
Бутиците се затворени, освен некои салони за електроника кои сметам дека и тие не треба да работат.

i dedoto pozitiven na korona na deteto od Stip, ovie starcive ( baba i dedo ) r'sum napravile niz Stip eenos ke ispagat novi

Нема да си напрајме муабет за заменик-министер шо не знај јазик на државата и одвај сврзува 2 збора, а излегува во време на ваква криза? Шпон мора шпон да праша? И сето ова некни го преведуваше "зашто расизмус два овчари не владат" :vozbud:

Супер текст. Особено последната реченица. Критична е.
Пред неколку дена кога ја ставив песната од Каролина Гочева со ист наслов како реченицата, модератор експресно ми го избриша мислењето со причина „намали“ како воопшто да било беља тоа, имплицирајќи дека и во минатото сум правел нешто несоодветно во темава а нема врска.
inb4 на никој не му е до пеење.
Срам да им е на модераторите што не може да сфатат дека постирање на линк од Јутуб песна е исто како и текст од 4.500 карактери.

Татко ми ми вика дека цело време бил излезен на точак. Пред една недела и жена му се вратила од Италија.

Нели дезинформација било, од каде сега во Охрид заболен?

"Obustaviti što više kontakte, tako se virus širi, i to najviše vazduhom. Može u spoljnoj sredini da ostane tri sata sata, ja se nakašljem i biće zaraženo tri sata, a ko zna ko će sesti na moje mesto u tramvaju. Jako je važno - virus kad padne na kvaku, metal, može da ostane tri dana", kaže doktorka Ana Gligić, priznati srpski virusolog, koja je polovinom prošlog veka prva izolovala najsmrtonosniji marburg virus, ali i koja je 1972. godine, u vreme variola vere, bila šef Nacionalne referentne laboratorije.

Во однос на дотичната докторка од кожно, мене воопшто не ме изненадува ако навистина никој не се заразил од неа. Па јеби га, медицинско лице со диплома, нормално дека не би требало да е толку наивна штом се вратила од земја со висок ризик. Сигурно не се поздравувала, ме им кашлала, не им дишела на врат, кога знаела дека е потенцијален носител на вирусот и затоа веројатно држела одредена дистанца од луѓето.
Многу бедно и мизерно бришење газ на докторката, алал да ти е. :sick:

Таа да била толку одговорна и ненаивна, немало воопшто да се појавува на работа, а не па да се заканува на колеги со откази само затоа што ја пријавиле дека се вратила од кризно подрачје.

Откако се вратила од Италија, другиот ден веднаш се појавила на работа. Десетина дена си одела на работа, на симпозиуми, на колегиуми, на предавања, во маркети, во аптеки, ич кур не ја болело дали ќе зарази некој друг. Па уште и арогантна, се заканувала со бркање од работа.

Докторката е за секоја осуда, бидејќи свесно го ставила во опасност здравјето на стотици луѓе, а не да ѝ се брише газот на олку беден и малоумен начин.

Трамп пред 20 минути.

HYDROXYCHLOROQUINE & AZITHROMYCIN, taken together, have a real chance to be one of the biggest game changers in the history of medicine. The FDA has moved mountains - Thank You! Hopefully they will BOTH (H works better with A, International Journal of Antimicrobial Agents) be put in use IMMEDIATELY. PEOPLE ARE DYING, MOVE FAST, and GOD BLESS EVERYONE!
Хидроксихлорохинот е антималарик, не знам каква корист би имал во овој случај. Последните денови едно 10 лекови излегоја по интернет, те Куба. те Јапонија, те Кина пронашле. Се чека некој да напиши уште дека со кокаин се лечи и то е

Македонија добро се справува со ситуацијава. Тоа генерално се должи на навиките што постарите ги стекнале за време на Југославија да ги почитуваат државата и нејзините препораки и така ги воспитувале помладите.
Државата добро се снаоѓа, Венко е добар, добро тера, само штета што тие околу него(Докторката) и над него се тешки сељаци.
Да беше капацитетен Спасовски како премиер многу поодлучно и побрзо ќе спроведуваше мерки(му дадоа вонредна-назначува судии), Димитров многу подобро ќе ги организираше странците да си дојдат дома и одма во карантин да ги стави. Премногу споро реагираат сите на државно ниво.
Генерално мислам дека се држиме добро и затоа што имаме доктори, сестри, медицински персонал кој без разлика кој е министер ќе работеа овака добро, и затоа што населението не е во паника.

Сериозно треба да се размисли да се ограничат твитерџиите што продаваат муда за бубрези дека снемало леб, дека се купувало тоалетна и шират дезинформации го паничат народот повеќе они отколку самите луѓе. Има и леб има и тоалетна и се што сакаш во било кој маркет, барем во Велес.

Гледајте позитивно малце на работите, не ширете паника, држете се до препораките, а хигиената држете ја високо и после короната.
Имаме многу велешани што работат надвор од градот уште никој нема донесено корона, уште немаме случај значи добро оди работава, ќе не биде, или што вика еден другар Македонија Заев го преживеа, ќе го преживее и овоа :D.

Вчера бев и во кам и во жито, ем скоро се е нормално полно ем немаше гужви, само паника по интернетов да не останат без тоалет ...

Не знам за другите градови како е ама Битола денеска живо пиле нема по улиците, освен чат пат двајца тројца.
Полицијата сабајле ги растерала некои старци кои седеле на клупа,а на некој му пишале и пријава оти го затекнале неколку пати на истото место,пензионер.
Бутиците се затворени, освен некои салони за електроника кои сметам дека и тие не треба да работат.

Затоа пола Битола е Претор денеска и по цело Преспанско врие од народ. :facepalm:

Полицијата очигледно не си ја врши работата. Водно сега даваа снимки на тв, полно е. Иако забранија и иако наводно патролирала полиција. Затоа се надевам да преземе армијата главен збор. Ако тие нешто направат. Ако не...ќе мора да ни дозволат молитви во црква.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom