Коронавирус (COVID-19)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.510
Поени од реакции
37.342
Maska ne nosam zaso imam golemo staklo pred mene taka da kivanje i kaslanje sum gore dole zastiten da kazam.
и најмала „дупка“ на тоа стаклото е потенцијален пат на „летечите корнавируси“ тука си грешка во мислењето, јас да бев на твое место би носела маска, 5% заштита доволно да биде повеќе од другите, имало примери што токму тие што носеле маски не биле позитивни на коронавирус кога биле во карантин две недели и биле „ослободени“!
Rakavici ne nosam zaso ne mozam so pari da rabotam. Apsolutno posle sekoe fakjanje pari dezinficiram race so antibakteriski gel i oddrzuvam higiena na najvisoko mozno nivo.
...а кој вели дека тој гел го уништува коронавирусот што ти се залепи на пример на рака, ако тоа механички не го тргнеш веднаш со млаз од вода и сапун т.е. да ги измиеш рацете? вирусот на рака не е проблем, проблем е таа рака кога допира лице, нос, уста очи... а ако носиш ракавици телото го нема рефлексот на чешање со тоа на рака туку некако се кочи, за разлика кога е гола раката и таа рефлексно најмалку 2000 пати на ден оди на лицето!
Plus od maskite znae da mi se isfrli liceto pa zatoa gi izbegnuvam.
.. ќе тапкаш малку бебешка пудра на лицето пред да ја ставиш маската и нема да имаш проблем!
Inace ova me interesirase onaka informativno, namerno svojot primer go posociv.
...така информативно, секој си гледа за себе токму на твое работно место каде доаѓаш во контакт со многу клиенти, а и твоите колеги до тебе како потенцијални извори на преносители, оти парите рековме најнечисти кои идат од рака во рака... заклучок?
земи си штосни ракавици во боја, маска и прозирни пластични наочари! издржи барем до април така во фазон дека глумиш во некој филм на работно место и ќе бидеш ОК, оти тешко е и да си дисциплиниран кога колегите ќе те зезаат...ај не се занесувај, демек!
1584200645889.png 1584200734035.png 1584201019969.png 1584200982696.png

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
71 162 луѓе се опоравиле од корона вирусот. Некој да не дошол до информации со што ги лекуваат и како?
Јас колку што знам нема вакцина, антибиотици не делуваа.
Abe se lekuva virusot, ne e smrtonesen. Ogromen broj lugje se izlekuvaa. Problemot e shto hronichno bolnite i povozrasnite se vo ogromna opasnost i tie se/ke bidat tie shto ke gi polnat bolnicite, a bolnicite se so ogranichen kapacitet. E sega, koga ke se prepopnat bolnicite, togash ke e strashno i za nas, uslovno kazano, zdravite koi bi go zakachile virusov.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Мерки на претпазливост се добредојдени, некој треба да спроведе и мерки против хистерија!!! :uzi:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.872
Поени од реакции
23.266
Која ти е тебе поентата, всушност!? Дека ова со вирусов е пичкин дим? Дека е сечено, лепено и монтирано од Илуминатите за да падне крипто-берзата, зa да можат да се товарат како бродови, по ниски цени?

Не е океј ова што ќе го кажам, ама би сакал онаа Слаѓана Велков, ти, Миленко и останата екипа, да го закачите корончево, да ве дрмне малку 39-40 температура, да ви ги свари јајцата, па да видам дали пак ќе се однесувате вака ноншалантно и неодговорно. Само под услов да бидете изолирани, да не настрада и некој друг покрај вас. :icon_lol:
A sto mislis deka ke se sluci vo 99,9% od slucaite koga zdrav prav covek ke go zakaci virusot?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.377
Поени од реакции
113.806
а кој вели дека тој гел го уништува коронавирусот што ти се залепи на пример на рака, ако тоа механички не го тргнеш веднаш со млаз од вода и сапун т.е. да ги измиеш рацете? вирусот на рака не е проблем, проблем е таа рака кога допира лице, нос, уста очи... а ако носиш ракавици телото го нема рефлексот на чешање со тоа на рака туку некако се кочи, за разлика кога е гола раката и таа рефлексно најмалку 2000 пати на ден оди на лицето!
Зашо има алкохол во него, логично. Алкохолот 100 пати подобро дезинфицира од сапун али ајде. Плус имаме и чист алкохол во едно спреј шишенце така да на секои пола саат поминуваме шалтери, бироа и монитори/тастатури.

Види, те сфаќам до негде што сакаш да кажеш, ама рачунај со сите муштерии мора да оствариш конверзација, а 9 од 10 ниту ќе ме сфатат ниту ќе ме чујат што сакам да кажам, па аналогно на ова ќе треба со рацете да ја тргнам маската и фактички не добивам ништо така, па од тие причини и не носам маска.

Не можеме 100% да се заштитиме па ако сакаш на глава сврти се. Хипотетички, може да носиш и маска и се и на крај некој у фаца да ти кивне и преку очи да префатиш, така да...

Инаку, сакав нешто да дополнам и за кретените што не ги почитуваат мерките на Владата. Прво, не се почитуваат себе си. Второ, не ги почитуваат најблиските и претставуваат опасност за нив. Трето, не ги почитуваат останатите, односно целата заедница. И четврто, најбитно, буквално се посеруваат на трудот на докторите (и сите здравствени работници) кои работат и по 17-18 саати дневно за да им помогнат на сите заболени. Некој се мачи, здравје си уништува за да помогне, а на некој смрдеж битно му е кафе да се напие и селфи да опали у ек на смртоносен вирус. ГОВЕДА!

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Abe se lekuva virusot, ne e smrtonesen. Ogromen broj lugje se izlekuvaa. Problemot e shto hronichno bolnite i povozrasnite se vo ogromna opasnost i tie se/ke bidat tie shto ke gi polnat bolnicite, a bolnicite se so ogranichen kapacitet. E sega, koga ke se prepopnat bolnicite, togash ke e strashno i za nas, uslovno kazano, zdravite koi bi go zakachile virusov.
Епа тука е финтата. Факат е дека хронично болните, постари секојдневно умираат од грипозни влијанија. А бројката сега со новио летечи мал зелени вирус (кој управо дознавме дека дошол од друга планета), е иста!
И додека летечио зелени вирус ужива врховна слава еден прилично стар вирус сосема е разочаран пошто никој име не му спомнува, а секојдневно убива над 25000 луѓе. Или на секој 5 секунди по еден.

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Toj nultiot zabolen vo Italija imal 38 godini i bil sportist pa stignal do aparati,sega kao mu se podobrila malku sostojbata,pa sega ti misli si deka samo starite i hronicno bolnite se vo opasnost

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.510
Поени од реакции
37.342
Зашо има алкохол во него, логично. Алкохолот 100 пати подобро дезинфицира од сапун али ајде.
...не секој алкохол е алкохол за дезинфекција, треба да биде биоциден, барем над 65%, и друго механички да остраниш нечистотија од раце со миење со сапун, а друго да држиш гел биоцид неколку минути на залепената прљавштина на раце, а да измиеш раце па да ставиш гел ...е тоа е веќе друго! а тоа што не разбираат клинетите што ќе имаш маска, тоа е само твое оправдување да не ја носиш...знам кој сака па да ја носи ниту се диши нормално ниту изгледаш нормално, ама тоа е заштита, 5 % ...сепак е!

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Ne znam dali zakonski e dozvoleno da se objavuvaat zabolenite so ime i prezime no mislam deka ne e loso da se znae koi se ,tie sto kontaktirale so niv da si znaat pa ako se dovolno svesni ke se prijavat i samoizoloraat....

Ejebajgasad!!!

Фукара
Член од
4 септември 2017
Мислења
677
Поени од реакции
1.117
Ne znam dali zakonski e dozvoleno da se objavuvaat zabolenite so ime i prezime no mislam deka ne e loso da se znae koi se ,tie sto kontaktirale so niv da si znaat pa ako se dovolno svesni ke se prijavat i samoizoloraat....
Најверојатно може. Објавија дека Душан Влаховиќ играч на Фиорентина е позитивен и многу други ги објавија со име и презиме. Најверојатно може штом во Италија се објавени имињата.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.510
Поени од реакции
37.342
13 од кои еден излечен.
...тој едниот излечен, ако навистина е излечен т.е. ја има антителата која успеала да го уништи потврдениот коронавирус и во повторно тестирање е негативен тестот- ЗЛАТО ВРЕДИ!
... од таа особа треба да се зема крв и да се одели плазмата која би требало да се даде на жената што во моментот е во тешка здравствена ситуација на респираторен апарат, дали некому тоа му текна дека е е можно да се внесе антитела во организмот кој не може да се справи со коронавирус и прашање на време кога ќе биде фатално?

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
istoto go potencirav i ja so slika moze sum imal kontakt od kaj da znam od kaj nas imase eden rekoa ne bil zarazen a koj e sto e nikoj ne go znae moze se rakuval so mene ,b.t.w ima kup profesii kade nemoze toa taka rabotat na nadvoresni vlijanija fakat se i sesto zar na sekoja sekunda ke menjas rakavici

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Прочитавте за тие кои останале на аеродромот во Малта?
Ако така треба малце, нека си поседат на аеродром, кога излегуваа насекаде нис светот пред две недели и повеќе да предупредуваат да не се патува никаде дури не се стиши ситуацијата, си спиеја на ушите повеќето, наместо да слушаат и да седат дома телефоните ги искршија во внатрешни за да прашуваат до кај се пасошите.
Ова не важи за тие кои мораат да патуваат од некоја причина.
Istoto i jas go mislam samo mi e zal za ovie kamiondziite sto se italija-slovenija na granica

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Незнам дали треба Филипче да излези кратко и децидно: Единствен начин да се спасиме од ситуацијата е со подигната свест и да го следиме протоколот на превенција од СЗО оти чим почни да се шири вирусот кај нас, ќе немаме капацитет да го соприме.
Па нека трчаат нека купуваат тоалетни по маркетите.
Па тишо сакаш да купуваат, серка фаќа одма затоа се фрлија на тоалетна. (pun intendent).

Е ајде де, едино вака некој посовесни да се собериме и да напрајме некој евент. Понудиме помош во црвен крст, волонтирање кај што треба.

Јас веќе понудив црвен крст, ми вратија добро е кај нас. Ако има нешто те имаме во предбжвид.

Друга идеја искрено немам.

Нека се изјасни некој, идеја, нешто што и да е да си помогнеме, солидарност да покажеме.

Последно уредено од модератор:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
spored vas koja e sega najopasna profesija za sirenje na covi 19 ? i treba itno da ne funkcionira a vsusnos mora da funkcionira ?

Kajgana Shop

На врв Bottom