Потеклото на Албанците

Член од
29 септември 2013
Мислења
740
Поени од реакции
628
Досега не е најдена никаква врска помеѓу: племето Албанои, градот Албанополис и денешните Албанци.
Нема ни да се најде.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Досега не е најдена никаква врска помеѓу: племето Албанои, градот Албанополис и денешните Албанци.
Нема ни да се најде.
Не ми беше тоа поентата... мислам дека етнонимот Албанци први го употребиле Римјаните. И како таков опстојал низ вековите за територијата на Албанија. А тоа дека има некаква врска денешните со тогашното племе Албани знам дека немаат допирна точка освен територијата. За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.

Во врска со античкото племе, ќе му дојде примерот со денешните Еѓипјани (кои се Арапи) и старите кои не биле Арапи, а се оригинални носители на тоа име.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не ми беше тоа поентата... мислам дека етнонимот Албанци први го употребиле Римјаните. И како таков опстојал низ вековите за територијата на Албанија. А тоа дека има некаква врска денешните со тогашното племе Албани знам дека немаат допирна точка освен територијата. За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.

Во врска со античкото племе, ќе му дојде примерот со денешните Еѓипјани (кои се Арапи) и старите кои не биле Арапи, а се оригинални носители на тоа име.
Од каде тој податок дека етнонимот албанци први го употребиле римјаните па згора на тоа опстанал низ вековите за територијата на Албанија?

Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
234
Епа ете, ако веќе не сте одредиле зборот Албанија од каде е, ете ви тема :)
Многу страни се за читање, 200+ :)

Член од
21 април 2019
Мислења
145
Поени од реакции
116
Од каде им е јазикот? Денешниот јазик кој го говорат во Албанија, Косово и во Македонија, како настанал, како се менувал и колку време постои? Кој друг јазик е сличен на т.н. албанскиот јазик?

Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
234
Да, тоа и мене ми е чудно. На својот јазик си се викаат Ш к и п т а р, а ние треба Албанци да ги викаме. Прашав еден од нив, ми вели не е навреда да ги нарекуваме како што си се нарекуваат на својот јазик.

А да, и немаат поима кој е Скендербег или тие спомениците што ги тупнаа, Пјетр Богдани, Неџат Аголи, Хасан Приштина... :)

Некој Хасан од Приштина, се борел против турците, ми вели :D

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266

Од каде сигурен дека немаат допирна точка?
Автоматски споено мислење:

Од каде им е јазикот? Денешниот јазик кој го говорат во Албанија, Косово и во Македонија, како настанал, како се менувал и колку време постои? Кој друг јазик е сличен на т.н. албанскиот јазик?
Албанскиот јазик е индоевропски јазик, и нема блиска сличност со ниту еден, како што е грчкиот.
Според некои лингвисти е поделен од грчкиот пред околу 5000 илјади години.
Не се знае колку точно е стар затоа што нема пронајдени постари текстови од 15 век.
Има најмногу позајмени зборови од латинскиот јазик, најмногу, околу 30 % од зборовите се со латинско потекло. Па грчки, словенски, турски...

Да, тоа и мене ми е чудно. На својот јазик си се викаат Ш к и п т а р, а ние треба Албанци да ги викаме. Прашав еден од нив, ми вели не е навреда да ги нарекуваме како што си се нарекуваат на својот јазик.

А да, и немаат поима кој е Скендербег или тие спомениците што ги тупнаа, Пјетр Богдани, Неџат Аголи, Хасан Приштина... :)

Некој Хасан од Приштина, се борел против турците, ми вели :D
Кој албанец не знае кој е Скендербег или Пјетр Богдани, зошто лажеш, сигурно си прашувал некој радикален исламист.

Последно уредено:
Член од
21 јули 2017
Мислења
289
Поени од реакции
234
За Скендребег знам дека е мијачки македонец. И не лажам, човекот стварно се напрегаше да ми одговори.

Прво не знаеше дека постои споменик на Неџат Аголи. Второ требаше да прочита на Интернет за Хасан Приштина. Трето кога го прашав за Скендербег, кажа некој си Исан бег или беј, и потоа заќуте и се правеше наудрен :)

Епа сега ебаго, ако вееш знаме на некој што ти е непознат... башка Скендер бег бил Христијан...

Мене не ми личеше на радикален исламист пошто поштено се однесува...

Последно уредено:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Од каде тој податок дека етнонимот албанци први го употребиле римјаните па згора на тоа опстанал низ вековите за територијата на Албанија?
The ethnonym Albanian has been hypothesized to be connected to and stem from the Albanoi,[100][101][102] an Illyrian tribe mentioned by Ptolemy with their centre at the city of Albanopolis.[87][103] Linguists believe that the alb part in the root word originates from an Indo-European term for a type of mountainous topography, from which other words such as alps are derived.

Од каде сигурен дека немаат допирна точка?
А ти од каде па толку сигурен дека имаат?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
The ethnonym Albanian has been hypothesized to be connected to and stem from the Albanoi,[100][101][102] an Illyrian tribe mentioned by Ptolemy with their centre at the city of Albanopolis.[87][103] Linguists believe that the alb part in the root word originates from an Indo-European term for a type of mountainous topography, from which other words such as alps are derived.
Цитат од википедија?
Толку?

Можеби затоа што мнозинството на историчари викаат така?
Под историчари мислиш на лингвисти од 19 век?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
За денешните Албанци, нивното именување е егзоетноним (наречени се така од останатите), додека самите себе не се нарекуваат Албанци.
До некаде 15 век албанците се нарекуваа себеси arbër, а Arbëria земјата.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Албанои - персиско племе кое имало капи од тврд филц и кое се борело на страната на Персијците, а против Александар Македонски (Аријан, “Анабаза“).

Кои Римјани биле на Кавказ па што ги именувале Албанците како Албанци? И тоа во 4 век пр.н.е.?

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom