Коронавирус (COVID-19)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Она во северна Италија не е за драматизирање?
Не се работи само за смртноста, јас лично ми е гајле меѓутоа ќе има голем прекин на секојдневниот живот.
Автоматски споено мислење:

Баш гледав еден доктор од таму и јас се прашував пред некој ден на што се должи тоа.
Одговорот е дека Италија е втора држава во светов по стара популацаија. Постара од Италија има само Јапонија.
Во Италија здравството е 10 пати подобро од нашето. Како може таму да има толку голема смртност?

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Во Италија здравството е 10 пати подобро од нашето. Како може таму да има толку голема смртност?
Те немаат тебе, па имаат поголема смртност. Тука на нас ни е пишано да се мачиме...

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Само што добивме инфо од колега, жена му работела на кожно, во блиска средина си директорката. Ја пратиле на тестирање, него му се јавиле итно да се пријави сам а детете сабајле пред работа го однеле на доктор, имало температура.

Ако излезе и он позитивин, налет..

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Не бе, не драматизираш.
Се работи за вирус со смртност помала од 3 проценти, а ти веќе решен да се утепаш.
Океј, фати го ти вирусот и лежи на македонска клиника, не мора да умреш, само поседи таму некое време и оздрави, па кажи како ти било. Многу работи не знаеме за овој вирус, можеби се ќе се заврши за 2 месеци, можеби ќе се случи нешто поголемо. А ние уште у старт сме заебани.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Овие од Италија шо се враќаат пред триумфална да ги пречекуваме ако не, не требало да се затвараат границите.... нема ради туѓо курчење ја да го јадам

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Здравството е подобро ама има работи кај што неможе да помогне - старост.
Баш ја видов таа констатација од еден доктор од светска здравствена ама неможам сега линк да најдам.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Не бе, не драматизираш.
Се работи за вирус со смртност помала од 3 проценти, а ти веќе решен да се утепаш.
Premnogu ednostavno gi sfakjas rabotite. 3% od 100.000 zarazeni se 3000 smrtni slucai. Na okolu 15-20% im e potrebna bolnicka pomos i aparati za vestacko disenje. Znaes sto ke se sluci so zdravstveniot sistem vo MK ako na samo 1000 dusi im e potreben krevet vo intenzivna nega? Vo Italija sto e cel vek ponapred bolnickiot sistem vo sporedba so MK veke biraat komu da pomognat a koj da si odi od svetov posto nema resursi za site. Problemot ne e vo stapkata na mortalitet (iako i taa e 30 pati pogolema od onaa na obicniot grip), problemot e vo lesnoto i brzo prosiruvanje na virusot i nemoznosta na sistemot da se spravi so toa. Vo Germanija ima panika, brojat kolku bolnicki kreveti imaat, imaat non-stop presovi, sostanoci vo Vlada, planiraat pomos za firmite za da ne dojde do insolventnost i otpustanje od rabota.

Vo nekoi bransi moze da se raboti od doma, no za mnogu drugi ovaa situacija e katastrofa. Aviokompaniite se pred kolaps, turizmot, hotelite od sto ke gi plakjaat vrabotenite koga nemaat nikakov promet? Isto nema mnogu info za trajnite posledici, belodrobni ostetuvanja itn...ako prezivees ne znaci deka ko nisto da ne bilo.

Okolu situacijava so doktorkava/direktorkava, pred 1ipol nedela bev vo bolnica ovde vo Germanija i pravev edno saat vreme muabet so edna doktorka dodeka me ispituvaa (ne za korona lol)...mi rece ne odam kaj kjerka mi na poseta, rabotam vo bolnica a plus i bebe imaat, dodeka pomine ova podobro telefonski da se slusame otkolku da napravam belja. Sranje e da menuva planovi covek i da gubi pari da se zatvora doma namesto da seta, ama treba malku odgovornost. Jas sum mlad i sam ziveam pa bataliv Venecija, bataliv vikendov Bundesliga so veke kupena karta...imam kolegi 60+, poarno nekolku meseci ke izdrzam vaka otkolku da bidam rizik faktor.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Ако не си даде сама оставка оваа... и тоа уште сеа дур диши :ROFLMAO: ако има доблест малкуцка

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
барате колективна свест од народ што паркира на места за инвалиди само маркетот да му е до гз, just sayin`.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
fecfd01035e52031328f253ab22921ec.0.jpg

колку е само фејк ова :)
Стално вадат нешо од симпсонс после вакви дешавки

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Информација од прва рака, кожното одделение и во Штип е затворено. Една од докторките била на симпозиум и во контакт со “докторката без совест и морална одговорност”.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.981
Поени од реакции
45.297
Демантирано е за свадбата.

Постои веројатност да им идела по состаноци.

Друго

Засега се знае дека таа пет дена одела на работа додека вирусот бил во фаза на инкубација и била во контакт со другите вработени на клиниката како и со пациенти кои престојуваат таму. Епидемиолошки е важно што оваа клиника е сместена во зградата на Интерни клиники каде всушност има уште неколку други клиники, односно стотици вработени и уште повеќе пациенти. По истите ходници, истите влезови и излези и амбуланти, гравитираат вработените и пациентите на Клиниката за уво нос и грло, Реума, Пулмологија, Гастроентерохеоатлогија, Нефрологија, а во истата зграда се и Токсикологија, Неврологија и Очна клиника.

Инфово е од слободен печат.

:popce: :popce: :popce:

Kajgana Shop

На врв Bottom