Дуел: Апасиев vs. Богојески

Кој беше подобар говорник?

• Апасиев

Гласови: 110 90,2%
  • Богојески

Гласови: 12 9,8%

• Вкупно гласачи
    122
  • Гласањето е завршено на .
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Марксизмот на Апасиев е најмал проблем у моментов, муабетов е шта би било кад би било. Тој муабет може да биде релевантен да речеме ако Апасиев добие 61 пратеник што е малце веројатно. Иначе не знам, ја пратам од време на време и само што ќе се спомне Апасиев се тригернуваш, за други така те немам приметено.
Да, но ете, ти пратив пост погоре (а има и други ако си заинтересиран за моите политички тригери). Дали сега приметуеш?

Ова „Не е опасен, ерго, не треба да се критикува" ти нема никаква смисла. Зошто тогаш би отварале теми за дебатава и би кажувале било какви мислења? Зошто е во ред да се кажуваат позитивни мислења за Апасиев или воопшто да се зборува за него кога и онака не е битен фактор? Или не е битен фактор само кога некој го плука, па затоа не треба да го плука, ама ако некој воскликнува на секој збор што му излага од уста, тогаш не важи муабетот?
Муабетов ти се аплицира за сите што зборуваат тука за Апасиев.
Зошто мене специфично ме цитираш? :D

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Да, но ете, ти пратив пост погоре (а има и други ако си заинтересиран за моите политички тригери). Дали сега приметуеш?

Ова „Не е опасен, ерго, не треба да се критикува" ти нема никаква смисла. Зошто тогаш би отварале теми за дебатава и би кажувале било какви мислења? Зошто е во ред да се кажуваат позитивни мислења за Апасиев или воопшто да се зборува за него кога и онака не е битен фактор? Или не е битен фактор само кога некој го плука, па затоа не треба да го плука, ама ако некој воскликнува на секој збор што му излага од уста, тогаш не важи муабетот?
#НеГоСитнетеОтпорот

Член од
14 август 2006
Мислења
45.465
Поени од реакции
84.880
Прво тој твојот Петар беше на тешки дроги, преку ТВ мирисаше на СПИД, во сознание дека неможит да го победит Апасиев со факти и аргументи, дај ке се дрогирам, нема да го оставам да земи збор.
:lolzz:
Aко забележуваш, шприц со игла од ракавот му ѕиркаше.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.398
Поени од реакции
43.213

Ја одамна планирав за него да те цитирам, али ај си викам можда е објективен, сеа конечно приметив дека субјективно ги гледаш стварите па затоа сеа решив да ти потенцирам.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Не треси глупости бе, каков црн спид... Ако Апасиев пише на фб дека кравата лета, не значи дека стварно лета.

Ликот беше исплашен и начинот на кој зборуваше е израз на дефанзивна агресија. Беше анксиозен пошто се плаши од Апасиев. А Апасиев не даваше никакви факти и аргументи. Само зашто елоквентно паламуди софизми што не ги разбираш, на начин на кој изгледа како да кажува силни факти, не значи дека навистина кажува силни факти и аргументи.

И доста дркате сите на елоквентноста на Апасиев.
„Браво, професоре, многу сте паметен! Ќе гласам за вас, професоре. Ќе ви го испушам, професоре. Какви знаења, професоре! Каков речник, ви нема рамен, професоре! Колкав кур, професоре! Понижете ме, додека ми зборувате за Атињаните и реториката, професоре!"

Воопшто не е важно колку е Апасиев речит, информиран, паметен и шармантен за тоа колку добар политичар ќе биде ако (не дај, Боже) седне на столчето.

Има едно нешто што се вика ефектот на ореол. Кога некој е добар за една работа (паметен е, убав е итн.), луѓето го вреднуваат повеќе и за други особини (морален карактер на пример) иако тоа не мора да значи.
Апасиев е мегаломан што пати од комплекс на супериорност и идеолошки е екстремно сумњив. Повеќето тука не ни знаат во што се впуштаат со тоа што ја поддржуваат Левица.
Шо толку си се уплашил од Апасиев, кошмари да не имаш навечер од него?
Доста беше од бескичмењаци во политиката, а и општеството кај нас. Мора малку агресија пошо преку таквото од "ајде ќути и трај, попуши му го на бугарите/грците/албанците... може полошо да е". Како тоа сакаш сам да станеш човек и да направиш промени во твојот живот??? Уживај бац, попуши на европејците малку они ќе те направат човек немој ти да се трудиш хех
(y)

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Член од
12 февруари 2020
Мислења
41
Поени од реакции
145
И јас да го кажам моето скромно мислење.
Прво, на мислење сум дека Богојески е интелектуално инфериорен во однос на Апасиев. Затоа мислам дека беше грешка на Апасиев што му се обрати со уличарски речник, или како што тој кажа - "со сељаците сељачки, со интелектуалците интелектуално". Не заради друго, не дека не беше исправно итн, туку затоа што Богојески е поголем "сељак" во однос на Апасиев. За да му се обратиш некому уличарски, треба да си уличар 24/7, а не професор со просек чиста 10ка. Зато мислам дека Апасиев беше убедливо поразен во дебатата на полето на некултурно дебатирање, понижување, навредување...
Второ, Богојески и без да сака направи, според мене, две силни поенти. Првата поента е слободно пренесено -"ако си ти експерт по право со просек чиста 10ка и се декларираш за владеење на правото, што мајка си соработувал со неуставна институција макар шест месеци ама за пари" или ако сакате - "ти како експерт по право со просек чиста 10ка сигурно си знаел дека таа институција која е донесена со специјален закон кој во некои нормални времиња сигурно би паднал на Уставен суд, сепак си соработувал за пари макар и само шест месеци". Богојески не го кажа ова вака, можеби не му ни паднало на ум да го каже, но сосема случајно ја допре темата.
Второ
Богојески и без да саја ја допре најголемата болка на Левица, а тоа е немањето на заокружена идеологија. Кога го праша Апасиев - е како ти ќе ја развиваш Македонија? Апасиев наместо да каже макар декларативно дека ќе се залага (или доколку е во позиција на власт ќе спроведе) темелни и коренити реформи на системот како таков (образование, здравство, економија, монетарна политика, правосудство итн.) бидејки ова сега за ништо не го бива, тој не кажа ништо. Ако се Левица макар требаше да понудат нов закон за Работнички права - ако овие другиве шетаат по стопански комори и си глаголат со газдите, Апасиев како лидер на Левица треба да шета по синдикатите и да си глаголи со работниците.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.355
Поени од реакции
2.248
И што е најсмешно, овие овде што викаат дека сме луди сите ние кои мислиме дека некој може да помисли на поништување на Преспанскиот договор, се истите оние кои не убедуваа дека треба да веруваме во бајката наречена 500 евриќа минилна плата на опинокот. Значи луди сме што се надеваме на поништување на гомноно наречено преспански договор, ама исто така луди сме што не веруваме дека ќе имаме 500 евра минимална плата:)) Што би рекол Апасиев- Иди бе гони се:D!
нели 500 евра плата за цел мандат или за 2 години ? како рекоа ?
минимална или просечна ? како рекоа ?
Автоматски споено мислење:

Прво тој твојот Петар беше на тешки дроги, преку ТВ мирисаше на СПИД, во сознание дека неможит да го победит Апасиев со факти и аргументи, дај ке се дрогирам, нема да го оставам да земи збор.
јаоо, што читам од навијачите на профата апасиев :)) јаоо

Член од
19 август 2010
Мислења
4.133
Поени од реакции
10.215
нели 500 евра плата за цел мандат или за 2 години ? како рекоа ?
минимална или просечна ? како рекоа ?

јаоо, што читам од навијачите на профата апасиев :)) јаоо
Еве просечна 500 евра нека биде, грешно сум напишал:) Каде е? 3 години власт? Каде е? Немој, молим те со вакви селски дифенс тактики пошо за се има образ. И да си пратен од штабче, треба малце реално. Тие причи за до крај на мандатот дека ќе биде 500 просечна плата и остала боранија од ветувања продавај на друго место другар.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.465
Поени од реакции
84.880
А пак јас се мислам три дена на кого ми личел:cautious:Прегледај го приврзокот 236132
Прегледај го приврзокот 236133

Колку години се разлика, да не е нешто фамилијарно, шо знам...
Koлку луѓе од Македонија официјално потврдиле дека имаат бугарски произход?
Мислам дека е прашање на време*, владата во Софија кога ќе побара и за Бугарите да важат процентите за официјален јазик.

* - Затоа што секоја година се повеќе и повеќе Македонци се произнесуваат официјално дека се Бугари.

Жалосно е што огромно мнозинство од плебсот (тука и форумските членови) го препознаваат примитивизмот, како мажествена одлика, која во суровата денешница наводно гарантира пробив или успех. Некултурните испади на дискутантите* се доживуваат екстатично, како да се органски дел од маестралните ораторски способности, па во очите на плебеецот добиваат признание, наместо осуда.
Зошто е тоа така, е комплексен муабет, кој задира во разни апстрактни предели.

Ова е една од причините поради кои ги девалоризирам тв-дуелите.

* задолжително прекинување на соговорникот, константно повишен тон, употреба на уличарски жаргон и т.н.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.272
Поени од реакции
9.054
Ја гледав емисијата поради ваквите бомбастични најави од Трендо и морам да кажам дека поглупа "дебата" неам гледано. Богојевски се гледа дека е туп чоек, поднаучен од некои ментори за да оствари некоа цел најверојатно да земе гласови од вмро. Апасиев само паламуди и се праи паметен а уствари само збори тоа шо сака да го чуе народот, (што дури и еден туп чоек ко богојевски му го кажа и лепна у фаца) тие фори на Апасиев, југославија, болшевизам, преспански постапка а не менување, коалиција после избори се само еден дел од глупостите што ги истресе нестриженото левичарско чоече со глас на боки тредичи.

Господ да и е на помош на Македонија со вакви политичари.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.003
Поени од реакции
51.183
За авантурата на Апасиев во СЈО фино го собрал, без разлика што не е он некој што треба да собира некого.
Озбилен правник од таму требаше да се тргне уште кога им го снимија документарецот, не мораше да ги чека темпираните рочишта и заташкувањата на некои од предметите за да му текне колку е саат и кај иде работата. Е сега тоа што Апасиев сака во секој момент да угоди на расположениети на јавноста е веќе друга тема и ваљда иде во пакет со нарцисоидноста што му ја дијагностициравме тука. :icon_lol:

Иначе, нема официјализирање Бугарски јазик од проста причина што Бугарија не признава постоење на Македонски јазик, а такво нешто би значело двоење на двата и признавање на постоење и посебност на едниот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.453
Поени од реакции
30.975
Немам ја ништо лично против Апасиев, ниту пак мене нешто ми згрешил. Ама иам против марксистичката тоталитаристичка идеологија што ја застапуе.
Isto.

AMA ako hipoteticki Apasiev im go odzeme prisilno imotot na site zaevci, gruevci, brankovci, sekerii, dali e navistina loso?

Eve ja ako sum diktator to prva naredba bi bila.

Kajgana Shop

На врв Bottom