Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.186
- Поени од реакции
- 12.168
Кои двајца, кои се тие машко и женско... премногу си опседнат со Хептаграм XI и премногу ми веруваш кога расправам за себе си на форум по се изгледа.Зошто ја гледаш р'ската во моето око, а не ја гледаш гредата во ВАШИТЕ очи.
Не се пишува свати со в. Научи еднаш дека е со ф. Исто и кои е за множина кој е за еднина!
Кога веќе се учиме нешто...
Јас не барам р'ски во нечии очи... тоа што ти се лутиш ако некој зборува за Исус (симболот на спасител кај христијаните, идеја УКРАДЕНА од еврејските учења) многу поразлично од христијанските догми (сите секти собрани на куп, вклучувајќи те и тебе) не значи дека барам р'ска... барам да се запознаете подобро со религиите за кои глаголате и за кои ете се расправате со сите бидејќи „не ви е по мерак напишаното“.
И да не покажувате омраза кон работите кои не ги знаете и не ги разбирате само затоа што некој кажал нешто кое вие не го разбирате, а како второ пресудувате за кажаното на база на вашето верување во свети книги!
Тука се трудам да дискутирам и да се разбие догматското размислување за христијанството и да ве убедам некако дека религиите се проучуваат, имаат историја, има развој на мислата кај учењата... не е слепо верување со закани за казнувања и слично!
Ако сте свештеници во христијанската црквта, во ред - мора да го правите тоа... но вие, другите што војувате во име на христијанството иако за нив сте само обични секташи... не ве разбирам. И само да се дрдори сенешто...
Тоа што ти и слични на тебе задоени со догма и ви смета тоа што јас зборувам (всушност она што христијанските свештеници го прават, јас тоа тука го правам и вам ви смета, вљубениците во христијанството), е ваш проблем.
Не може да зборуваме за Исус како да е реалност или да бараме историски момент за доказ дека постоел и бил син на бог! Не може бидејќи доаѓа од света книга, само да веруваме дека е така како што е напишано. Многу од стварите во тие свети книги не одат со здравиот разум на човекот и тука не може никој ништо да поправи. Само ќе се маваме со кал...
Ако се решиме да ги разгледуваме дијалозите помеѓу ликот Исус и другите, како на пример Кратил и дијалозите на Платон, и да судиме што може да исползуваме што не - ќе го снема догматското христијанство и сите тие ритуали.
Ритуалите ако изумрат - умираат и религиите. Но тоа ти секако го знаеш... запознаен си со симболите на религиите, со ритуалите...
Затоа и нема расположение да се дискутира сериозно за овие ствари. Бидејќи за она што се држи стариот еон се луѓето кои не гледаат излез во моменталниот земски живот! Оние кои наместо да ги бодриме да бидат храбри и дека нивните нозе само може да ги исправат а не да ги носи некој друг, долетуваат црни врани и ги убедуваат дека ако се молат и ако веруваат ќе наследат се и сешто и ќе биде се подобро, во некое идно неодредено време!
И ти ми расправаш за мајки татковци деца и грижа?
Романтизмот не создава здрави поколенија.
За Исус нема многу да се дискутира ако не се поврзе со други учења, од каде што доаѓа идејата за месија מָשִׁיחַ (а догматското христијанство прави од Исус волшебен мит каде што се е решено на Земјата, евреите се криви, не го познале месијата; ќе има второ доаѓање ете кај не дошло, крстот брка демони, сите се сатанисти и зло ако не се христијани итн итн ) и ако не се следи историјата... ако се повикуваме на новиот завет за да го оправдаме новиот завет... тоа ти е како пес кога се обидува да си го дофати опашот! Ќе успее на крајот, ама ќе го боли!
А и кога ќе се дискутира, ќе се поврзе со постари или паралелни учења кои се појавувале во тој период и ќе се увиди зошто има апсурдни ствари низ светите книги на кои се базира старо-еонската религија.
Последно уредено: