Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Не можеме да направиме некаква математика или да знаеме колку ќе троши една греалка и колку ќе биде повисока сметката. Има тука повеќе фактори, меѓу кои најважен е загубата на топлината (изолацијата). Ако една клима месечно троши 5000 денари, греалката ќе троши 15000 денари (да претпоставиме дека коефициентот кај климата е 3). Тука разликата е 10000 денари. Ако климата троши 2000 денари (добра изолација) разликата ќе биде само 4000 денари. Ваква разлика ќе има во студената сезона (нека биде 3 месеци) останатиот дел од сезоната потрошувачката е мала. За 3 месеци (во вториот случај, добра изолација) разликата е 12000 денари (200€) на годишно ниво. 1300€ се враќаат за 6,5 години.

Ова е само релативна пресметка.Секој простор, секоја клима и секоја грејна сезона си има свои карактеристики.
Izvini, ne te razbrav jas koj ti beshe problemot so Haier shto ne kupi so oznakite? Vchera, na moe ubeduvanje, striko mi ja kupi Haier Tide Green 5,5kata so oznaki AS50TDMHRA/1U50MEMFRA. Pred da mu recham da jabkupi otvoriv na internet, istraziv, najdov servisno za klimata, se javiv vo Setec da mi gi slikaat oznakite dali se tie shto gi gledav i koga vidov deka e se ok, mu rekov na striko i si ja kupi. Vchera montirana, normalno prv den striko mi prezadovolen. Na koj problem naide ti so oznakite?

O Gospode, Francija zamina da chitat. Vidi te molam dur si zagrean, vo Portugalija koe e opshtoto mnenie za FH35kata.
Па Франција со средоземноморска клима на 80% своја територија мора да има проблем со FH!!!;) .... Дури и еден Париз како град од поладните со просечни температури 1581409991986.png
во најстудените месеци Декември (минимална +4*С максимална дневна +9) и Јануари (просечна минимална +3 а максимална од +8).... запишувале на ланскиот мраз кога ќе паднел снег или температури под нула (сите 2-3 дена у годината.... и тоа мал минус со кој би се справил и ОнОф NEO од 2005та).... и сега “нормално“ е да имаат проблем при загревање со FH35ка... Па и најстудениот Стразбург, кој е на пола пат меѓу Средоземното.... и Северното и Балтичко Море... има поблаги зими од повеќето поголеми градови во Македонија... големи искушенија и предизвици за Mitsu FH во Франција!!! :tapp:
Си сакаат луѓето комфор кој им овозможува високиот стандард јапонски клими - инвертери, а ми се чини и законот им наметнува само купување ел уреди со А++ енергетска класа!? ... инаку од наш аспект (и стандард), кому реално у Франција и каде (на Алпите!?) би му требало повеќе од еден добар јапонски Он Оф или најевтина канта од инвертер за да поминеш евтино со греење!? Па во стан од 50-60 квадрати при климатски услови со минимални зимски температури во Јан и Дек од +4 +5+6*Ц (како на пр. ние во Март).... реално нема да потрошиш повеќе од 300-350kW месечно греејки 24/7 на 25*С макар и со две клими!

Околу Haier Tundra Green моделите беше недоразбирањето. Значи овде на МК пазар барем во SETEC се нуди Haier Tundra Green (Plus) моделот Haier Tundra PLUS 1U35MEEFRA .... како и на клими.мк https://klimi.mk/product.php?id=357 со максимален капацитет на греење 4,6kW со компресор Hitachi....Додека кај соседите на југот се нуди Haier Tundra Green (без плусот) со ознаки 1U35BEFFRA https://www.alphaclimagr.gr/product...hra-1u35beffra-12000btu.html?ref=bestprice.gr но со максимален капацитет при греење со солидни 5,4kW а искрено импресивни BTU (3,750-18,420) и "као" со компресор Mitsubishi!? Ако е точно!? Она (плус) во називот како да е минус во перформансите... детали не видов и тех. листи, податоциве само од грчкиов сајт ... но ако се точни, со овие карактеристики со цена од 390 Евра Тундрата ми изгледа ТОП клима! Иако и MEEFRA (онаа што се нуди кај нас) исто така за цената 24,000 е многу солидна клима!
Тоа е разликата која јас ја увидов! А кој модел (од овие два) го нуди Енергија навистина не знам!?

Последно уредено:
Izvini, ne te razbrav jas koj ti beshe problemot so Haier shto ne kupi so oznakite? Vchera, na moe ubeduvanje, striko mi ja kupi Haier Tide Green 5,5kata so oznaki AS50TDMHRA/1U50MEMFRA. Pred da mu recham da jabkupi otvoriv na internet, istraziv, najdov servisno za klimata, se javiv vo Setec da mi gi slikaat oznakite dali se tie shto gi gledav i koga vidov deka e se ok, mu rekov na striko i si ja kupi. Vchera montirana, normalno prv den striko mi prezadovolen. Na koj problem naide ti so oznakite?
Dali kaj strikoto tvoj Haier tide ima Wi-fi i display ? jas na mojata Haier tide imam wi-fi a namesto display ima 4 led diodi.

Овие проблеми. Најлошо е што продавачите не беа сигурни дали е вака или онака. Јас ја имав во предвид тундрата.
Околу Haier Tundra Green моделите беше недоразбирањето. Значи овде на МК пазар барем во SETEC се нуди Haier Tundra Green (Plus) моделот Haier Tundra PLUS 1U35MEEFRA ...

@Паланчански @Dr Zmigo
Iskreno, mene se mi e ok so oznakite, barem na web stranata od Setec. Imam detalen PDF file od skoro site Haier modeli i ubavo gi sporeduvav oznakite na PDFvo so tie na Setec web stranata i se si e ok. Ili jas neshto epten ne razbiram shto konkretno e problemot so oznakite.

Не можеме да направиме некаква математика или да знаеме колку ќе троши една греалка и колку ќе биде повисока сметката. Има тука повеќе фактори, меѓу кои најважен е загубата на топлината (изолацијата). Ако една клима месечно троши 5000 денари, греалката ќе троши 15000 денари (да претпоставиме дека коефициентот кај климата е 3). Тука разликата е 10000 денари. Ако климата троши 2000 денари (добра изолација) разликата ќе биде само 4000 денари. Ваква разлика ќе има во студената сезона (нека биде 3 месеци) останатиот дел од сезоната потрошувачката е мала. За 3 месеци (во вториот случај, добра изолација) разликата е 12000 денари (200€) на годишно ниво. 1300€ се враќаат за 6,5 години.

Ова е само релативна пресметка.Секој простор, секоја клима и секоја грејна сезона си има свои карактеристики.
Апсолутно се согласувам,а посебно што на форумов луѓе се фалат дека климата им вади просек од 400w/h.
Значи простор со топлотни потреби ~1.5kw мање-више за нашава клима!
Треба човек да е луд да купи скапа клима за тој простор! Не заради парите што ќе треба 7-8 години да ги врати(а,ако рикне климата никогаш!),туку заради комфорот од кој се откажува.Не е исто радијативно греење и дување.

Еве јас сега дознавам дека веќе 10 дена како е пуштен по кината... :toe: мислев дека летово ќе има премиера.

Ubav ama flexis'ot e 5.2 na greejne ....
5.2kw toplina ama na kolku stepeni nadvoresna temperatura ?
Koga na -10°C dava 2.8kw toplina.
11690104356894.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom