D
Deleted member 95595
Гостин
Izvini, ne te razbrav jas koj ti beshe problemot so Haier shto ne kupi so oznakite? Vchera, na moe ubeduvanje, striko mi ja kupi Haier Tide Green 5,5kata so oznaki AS50TDMHRA/1U50MEMFRA. Pred da mu recham da jabkupi otvoriv na internet, istraziv, najdov servisno za klimata, se javiv vo Setec da mi gi slikaat oznakite dali se tie shto gi gledav i koga vidov deka e se ok, mu rekov na striko i si ja kupi. Vchera montirana, normalno prv den striko mi prezadovolen. Na koj problem naide ti so oznakite?Не можеме да направиме некаква математика или да знаеме колку ќе троши една греалка и колку ќе биде повисока сметката. Има тука повеќе фактори, меѓу кои најважен е загубата на топлината (изолацијата). Ако една клима месечно троши 5000 денари, греалката ќе троши 15000 денари (да претпоставиме дека коефициентот кај климата е 3). Тука разликата е 10000 денари. Ако климата троши 2000 денари (добра изолација) разликата ќе биде само 4000 денари. Ваква разлика ќе има во студената сезона (нека биде 3 месеци) останатиот дел од сезоната потрошувачката е мала. За 3 месеци (во вториот случај, добра изолација) разликата е 12000 денари (200€) на годишно ниво. 1300€ се враќаат за 6,5 години.
Ова е само релативна пресметка.Секој простор, секоја клима и секоја грејна сезона си има свои карактеристики.
.... Дури и еден Париз како град од поладните со просечни температури 

мислев дека летово ќе има премиера.