Јасно ми е што ми кажуваш, ама ако дојде инспекција и јас и тој ќе плаќаме казни.Газдата секако, ама гледајте ако е можно да избегнете официјални договори ако се ок луѓето и плаќајте си директно на рака. Нема смисла некој да плаќа даноци за се и сешто и да го полни буџетот, а други привилегирани граѓани како овие во Арачиново да не плаќаат ниту данок на имот
Газдата го плаќа.Здраво,
Може е глупо прашањево ама дали некој знае која страна (кираџиите или газдата) треба да го плати данокот во УЈП?
Фала ви
Точно, само ние обичните смртници страдаме од закониве, и подобро да не се правиме паметни. Инаку јас сум кираџија, не издавам, ама страдаат двете страни ако дојде до тоа.jas plkam iam objekt pod kirija mi ide preku transakciska i plakam ne e malku 15 % mislam deka plakam godisno skoro 500 era plakam danok sam se prijaviv vo UJP za danokot inaku naprai si matematika
podobro ti e da plakas danok ili da te zakrpat 2-3 kiriii i lom da ti napravat vaka kolku tolku si zastiten i + mozes da go dades i na izvrsitel ako te poebe nekako bolje danok godisno 500 evra negoli da se brkas i da ti naprai steta od 5000 evra
Srce me bole koga gi davam za danokot a nemame nikakva usluga ali bar cist sum i ne mu ja mislam da ne mi roknat kazna a ic nejkam da go plakam ali ako ne plakam ke me fatat i ke go naebam za sitnica a ZAN Mitrev sto e osloboden od danok a za pregled naplaka 6000 denari toa vo red e i red razni kopmanii i zapadna makedonija im ebam sve a jas ke go naebam
Во зависност од какво е прашањето, таков и одговор ќе добиеш. А погорните одговори и точни и неточни, но типично за држава во која има милион закони и се менуваат од месец за месец.Точно, само ние обичните смртници страдаме од закониве, и подобро да не се правиме паметни. Инаку јас сум кираџија, не издавам, ама страдаат двете страни ако дојде до тоа.
Инаку фала на одговорот, ќе му го пренесам тоа на газдата дека тоа е негова должност
ja na vtoriot nacin se poebav taka ama da zavrsi dogovorot ke roknam kirijata + 30 % pa ako saka neka sedi ako ne neka bara na drugo mestoВо зависност од какво е прашањето, таков и одговор ќе добиеш. А погорните одговори и точни и неточни, но типично за држава во која има милион закони и се менуваат од месец за месец.
Не знам тебе зашто ти беше тешко да отвориш УЈП страната:
Управа за Јавни Приходи на Република Северна Македонија
Како даночен орган кој функционира единствено на територијата на Република Северна Македонија, УЈП оперативно ја спроведува даночната политика и врши наплата на даноци и други јавни давачки.www.ujp.gov.mk
1. Ако закупопримачот е правно лице (исплатувач на доход кој води деловни книги), правното лице има обврска да врши пресметка на аконтација на данокот на доход од закуп и подзакуп.
Значи ако од сметката на фирмата му плаќаш кирија, тогаш ти си должен да платиш данокот.
2. Ако закупопримач е друго физичко лице, обврска да врши пресметка на аконтација на данок на доход има примателот на доходот (физичко лице) за доходот од закуп и подзакуп.
Што би се рекло, ако ти како физичко лице го изнајмуваш локалот, тогаш газдата на локалот ќе си пресмета и плати данок, а ти бруто ќе му платиш. Е сега ако се договорите нето исплата, ќе си бидеш ќар 10%, бидејќи газдата направил лоша математика
Нема миљон закони. Ако нешто даваш под наем и имаш приходи од тоа, ги пријавуваш во даночна пријава. Мислам дека е 10%, не сум сигурен. Ти како кираџија имаш документ дека си платил кирија, колкава и да е и нема што да се расправаш со газдата. Ако реши да ти ја качи киријата за тие 10%, твое право е да бараш друг стан (ако се работи за стан) или да му плаќаш поскапа кирија.Точно, само ние обичните смртници страдаме од закониве, и подобро да не се правиме паметни. Инаку јас сум кираџија, не издавам, ама страдаат двете страни ако дојде до тоа.
Инаку фала на одговорот, ќе му го пренесам тоа на газдата дека тоа е негова должност
Kakov dokument ima ako plaka kirija na raka !!!Ти како кираџија имаш документ дека си платил кирија,
Не знам каде сум напишал кирија на рака. Легален договор и плаќање на сметка. Значи темата е ваљда легални процедури, не плаќање на рака. Без тоа бесмислено е да се отвара тема за данок.Kakov dokument ima ako plaka kirija na raka !!!
Za da bide se legalno treba da ima dogovor potpisan od dvete strani i zaveren na notar !!
Za da bide se legalno kirijata treba da se plaka na transakciska smetka !!
Zakup megu dve fizicki lica, danok plaka onoj sto go izdava objektot, dokolku ne e navedeno vo dogovor drugacie.
Zakup megu fizicko i pravno lice, danok plaka pravnoto lice.
Плаќањето на данокот во УЈП ама баш ништо не ти значи кај извршител за наплата на ненаплатената закупнина! За тоа треба договорот за закуп да е склучен во пропишана форма, заверен кај нотар и да има својство на извршна исправа. Доколку тоа не е случај не можеш да бараш присилна наплата на неплатената кирија кај извршител, туку можеш да поднесеш тужба пред надлежен судjas plkam iam objekt pod kirija mi ide preku transakciska i plakam ne e malku 15 % mislam deka plakam godisno skoro 500 era plakam danok sam se prijaviv vo UJP za danokot inaku naprai si matematika
podobro ti e da plakas danok ili da te zakrpat 2-3 kiriii i lom da ti napravat vaka kolku tolku si zastiten i + mozes da go dades i na izvrsitel ako te poebe nekako bolje danok godisno 500 evra negoli da se brkas i da ti naprai steta od 5000 evra
Srce me bole koga gi davam za danokot a nemame nikakva usluga ali bar cist sum i ne mu ja mislam da ne mi roknat kazna a ic nejkam da go plakam ali ako ne plakam ke me fatat i ke go naebam za sitnica a ZAN Mitrev sto e osloboden od danok a za pregled naplaka 6000 denari toa vo red e i red razni kopmanii i zapadna makedonija im ebam sve a jas ke go naebam