никогаш не се плаќал данок на минус добивка ( загуба)A koi se davackite prema drzavata koga ke prodades akcii kako se plaka danok samo na dobivkata ili i na tvoite pari ili ako si vo minus so akcite nekoj da mi objasni
E uste toa fali....никогаш не се плаќал данок на минус добивка ( загуба)
Купуваат физички и правни лица кои незнаат што да и прават на парите.Се чудам кој е толку луд да купува АЛК на 13.500, па ми текна дека првите акции што ги имам купено се АЛК по 9.000 (коишто подоцна паднаа до 2.200). Тогаш немав апсолутно никаква врска што колку вреди туку купував како ќутук единствено мислејќи дека АЛК е јака компанија од добра бранша. Ете токму такви сега купуваат
Ако некој кажеше пред 6-7 години дека сакаше да ги паркира парите за 2-3% дивиденда ќе го направеа луд...Купуваат физички и правни лица кои незнаат што да и прават на парите.
Колку и да е скапа веројатно е најсигурната акција која се продава на МСЕ. Константна добивка (со мало зголемување) плус константна дивиденда. На овие каматни стапки од 2-3%, Алк. не е лошо
Пензиските фондови секојдневно прибираат пари од платите па мора да ги пласираат.
На долг рок сите сме мртви.Ако некој кажеше пред 6-7 години дека сакаше да ги паркира парите за 2-3% дивиденда ќе го направеа луд...
Автоматски споено мислење:
Конкретно на прашањето: дали ќе расте берзава? Одговор е Најверојатно ДА! Дали вреди на долг рок да ги ставиш парите во акции на МСЕ? Најверојатно НЕ!
Zosto da ne gi stavis parite na berza ako mislis deka ke raste MSE? Koja e alternativata. bankite sigurno ne , neli ?Ако некој кажеше пред 6-7 години дека сакаше да ги паркира парите за 2-3% дивиденда ќе го направеа луд...
Автоматски споено мислење:
Конкретно на прашањето: дали ќе расте берзава? Одговор е Најверојатно ДА! Дали вреди на долг рок да ги ставиш парите во акции на МСЕ? Најверојатно НЕ!
Alternativata e nadvor od MSE na stranskite berziZosto da ne gi stavis parite na berza ako mislis deka ke raste MSE? Koja e alternativata. bankite sigurno ne , neli ?
Јас сум на мсе но, дел продадов и отидов на странски берзи. Со дел сум на мсе но не очекувам дека ќе бидам подолго. Подолго мислам 3-4 години минимум. Но, нормално незнам што ќе биде но, имам веќе фиксни излезни параметри и стратегија. Не ми е мал делот на мсе така да среќен сум што расте и сакам уште да расте. Ама мсе не ми е желботека за жал.На долг рок сите сме мртви.
Има луѓе кои за едноцифрени проценти се задоволни.
Пред помалку од 2 години, кога советував еден таков човек кој купуваше Алкалоид на 8.150, Тутунска на 14.200, Комерцијална на 5050, и Охридска на 6500 денари, му реков да се надева на дивиденда од 3-5% нето и евентутално плус некои 5-10% капитална. Во очи на очекување на економска криза, кој би поверувал за ваков пораст, плус убавите дивиденди кои ги зема.
На пример јас имам добра сума на странски берзи за тоа сум пооптимист од АЛК. П/е 22 п/б 2.0 п/д 2.5% НЕ премногу е за да бидам оптимист многу за раст.Zosto da ne gi stavis parite na berza ako mislis deka ke raste MSE? Koja e alternativata. bankite sigurno ne , neli ?