Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Ако успеат да пласираат уште 10-20 милијарди денари во кредити можеби ќе дојде на 10.000
Berza ne e lotarija tuku se si ima svoja prikazna !!
Fakt e deka KMB ke bide i 10.000 za volja na vistinata posto nekoj ke saka da prevzeme vo svoi race toa sto go namirisal kako dobar buznis !!
Prinosot na kamatite dur ne se kaci ne ocekuvajte pritisokot na berza da popusti taka da idemo dalje !!!

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
@Mandrac Se povekje gledam deka ja primenuvas strategijata na "The Secret" se dodeka dovolno go posakuvas/povtoruvas i rabotis na toa univerzumot kje napravi se za da ti go ovozmozi toa... se sto pisuvase nanazad godina dena se ja postigna cenata...

No ajde malce realni fakti za MPT:
1. Vlada vekje najavi rascistuvanje na sporot vo Septemvri i izdvoi budzet od 32M.
2. Ministerstvo za Finansii gi prefrli sredstvata na AD NER so toa sto proknizi 99% potroseni predvideni sredstva.
So ova Vladata si ja zavrsi rabotata, sega e prasanje na vreme samo da vidime koga trojkata MPT/NER/GAMA kje si se potpisat da go oficijaliziraat dogovorot...

Nesto pocnuva da snemiva prodazni akcii na MPT:

Прегледај го приврзокот 228018
Denovi se vo prasanje koga ke se izglasa zakonot.. ali da pocekame za sigurno, za da stane oficijalno..

Da prijavam deka kupuvam MPT na 78... ako ima plan nekoj da prodava neka mi pise vo inbox :) ... taman da si dokupi ALK I KMB ;)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
АЛК некој ден ќе биде и 20.000. Ако гледаш на долг рок сегашнава цена е ниска.
Не е ниска цената накај преценета е но нема да ме изненади да биде и 25000 за 2-3 години и после да оди во минус 50/100 минимум

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.767
Поени од реакции
6.557
Пак еуфорија пред Нато ...
Иако и добрите финансиски годишни извештаи кои треба да излезат овде играат добра улога ..
До пред 2-3 месеци КМБ беше 5.500 сега отиде на 7.000 си гази :)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Ова делува како да се купува што и да се појави на продажна страна. Во ситуација кога земјата влегува во избори очекував мирен јануари ама очигледно сум бил грешка.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Mene KMB mi e nekako bash slatka akcija i ovie dve tri godini ke go vidime pikot izgleda za koj zboruvam :)

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.767
Поени од реакции
6.557
Пред 2-3 години кој и да влегол на берза и сега да продаде е ќар над 50 %
Да потсетиме јас купував КМБ на 3,200 па на 5.000 ..

Алкалоид беше 8.000 кога почнав да тргувам , Макпетрол околу 40.000 ..
Каде и да вложеше човек од поголемите ке погодеше , највеќе пораснаа КМБ ради Чифлиганец и МКП ради Гама .. секако ова све се поврза со влегувањето во Нато и стабилноста ..

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ме чуди како на сите добри вести ГРНТ сеуште нема поголем раст. Само од акциите на КМБ имаат скоро 5 М евра добивка, плус основниот бизнис. Тука би требало да има раст.

Друга акција која треба да потегне е ТЕЛеком. Нема смисол да се тргува на цена со дивиденден принос од скоро 6%, кога АЛК пример оди на под 2,5%. Тука очекувам брза корекција

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ова што се случува на берзата е тотално лудило, со таа разлика во однос на 2007. што сега има едуцирани инвеститори што не запаѓаат во еуфорија и можат да го препознаат. Воопшто не ми е гајле што ќе го јаде Чифлиганец и слични богаташи и шпекуланти, ама јако ќе се изгорат оние обични луѓе што помамени од еуфоријата ставиле некој денар во индексните фондови што го дујат балонот.

Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
Не сте ми јасни,зарем со промет од 3-5 милиони денари за Алкалоид или Комерцијална,е добро и стабилно кревање на акција? Се радувате за нешто што е надувано со ситни суми

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Можеби некој го дознал резултатот на Комерцијална или некоја друга ценовно чувствителна информација.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
@therealgrim
Само што мислев да пишам сличен коментар, судејќи по еуфоричните постови од последните неколку страни корекција годинава е неизбежна. За успех на берза треба да знае кога да се купува, но и кога да се продаде.

Член од
23 февруари 2019
Мислења
310
Поени од реакции
312
Ова што се случува на берзата е тотално лудило, со таа разлика во однос на 2007. што сега има едуцирани инвеститори што не запаѓаат во еуфорија и можат да го препознаат. Воопшто не ми е гајле што ќе го јаде Чифлиганец и слични богаташи и шпекуланти, ама јако ќе се изгорат оние обични луѓе што помамени од еуфоријата ставиле некој денар во индексните фондови што го дујат балонот.
Јас мислам дека се уште сме далеку од еуфорија. Бабл ќе биде кога ќе почнат да продаваат станови за да инвестираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom