jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.640
- Поени од реакции
- 27.598
се гледа дека ти се помили демократитеЗа твој мерак ќе го спомнам, и Клинтон ќе го спомнам. Задовлен си сеа?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
се гледа дека ти се помили демократитеЗа твој мерак ќе го спомнам, и Клинтон ќе го спомнам. Задовлен си сеа?
Ај не јади гомна, глеј си работаЗа твој мерак ќе го спомнам, и Клинтон ќе го спомнам. Задовлен си сеа?
Трамп е само глуп како трупец, инаку ништо поразличен од претходните воени злостори како Буш и сличните, овој токмакот не може да се воздржи и заканите да ги обландира со дипломатски речник.
Претседател на најмоќната држава се заканува дека ќе уништува локации од високо културолошко значење за Иран.
Е ова е за импичмент, за судење пред меѓународен суд, а пред се за затворање во ментална институција.
Не гледам што би добил Иран од таква авантура освен демонстрација на сила а ќе изгуби многу
Американците од разгорување на конфликтот помеѓу Иран и Саудијска само ќе добијат, поготово нивната воена индустрија..
За Иран после овие низа на удари постојат само 2 опции.
Опција 1 - Да продолжат да си молчат како и до сега за се и само да си лаат - како ќе им направат ова-она на Американците.
Опција 2 - Доколку сакаат да останат број 1 во исламскиот свет (на кој му е преку глава од разузданата игра на Американците) мора да ги обединат најпрво сите шиитски фракции како една и секако сите американски инсталации од Блискиот Исток да бидат нападнати. Само така ќе докажат пред светот дека ќе бидат доследни на она што го говореа дека ќе го уништат Тел Авив или Вашингтон.
Според мене сакале или не, сметам дека онаа Американско-Израелска алијанска е помоќна и доколку Техеран се одважи со многу посилно оружје да нападне на израелско-американски цели уште пред тоа да го стори жестоко ќе биде нападнат најпрво од Израел. Не знам колку помните дека Израел има рекетирано нуклеарни цели во Ирак за кои тогаш се мислело дека Садам спрема нуклеарно оружје кое ќе го употреби против Израел.
Самата Американска Влада е диктирана од Светските Ционистички движења, а знаеме дека најголем противник на ционизмот се токму шиитите на чело со Иран и според мене нема да се чека премногу долку да созрее Иран туку уште 1-2 потега и ќе биде тотално нападнат, со Америве во тој поглед нема шала. Знаеме како помина СР Југославија во 1998/99 година кога им се спротивстави, едноставно тоа што е против нивните убедувања овака или онака ќе го поразат
Ќе биде интересно но светот сепак тоне во пред-светска војна која овој пат за терен ќе го има Блискиот Исток.
Иран е важен сегмент во Американската воена индустрија... иначе ќе има писанија тука, нема да е без ич, ќе се дешава нешто.едит: ако не ја уништи овој црепов сезнајучи темата.Годишниот воен буџет на саудијците по сума на пари е трет во светот после САД и Кина, а пред Русија и пак
не можат со едно јеменско племе да излезат на крај а не па со Иран. Американците ја немаат веќе опцијата за прокси во Ирак и Сирија, затоа што не остана некоја посилна сунитска фракција на терен што може да ја употребат, така што сега мора сами да си ја вршат валкната работа како што гледаме. Односно имаат три опции:
1. Да не се инволвираат и/или да се повлечат
2. Да се ограничат на воздушни напади како што беше и до сега
3. Да влезат all in како во Авганистан/Ирак
А не е сега 2001 па да ја имаат поддршката од сите НАТО членки, плус ова ќе си бара и покренување на цела машинерија на запчаници во САД, одобрување, буџети, логистика и огромни трошоци и сега го ставија на заб дека самоволно делувал без одобрение на сенатот. А следи изборна година, кампањи, гласови, го чекаат жутиов на посериозен кикс.
Иран си ја доби хоризонталата Техеран-Бејрут. Ако се паметни ќе го издржат машки овој "ќотек" сега и ќе си продолжат по својот пат, Идлибскиот реон во Сирија и да си ја дупат Саудиска Арабија. Додуша никогаш не треба да се потценуваат муслимани каде што не се знае дали е пократок мозокот или фитиљот, мада тука сепак збориме за Иран, а не за малоумна арапштаана.
САД и Израел и до сега повремено бомбардираа шиитски цели и во Ирак и во Сирија, сега побитна личност умре и затоа галамата е поголема. За мене на пример најава за потенцијална посериозна ескалација би било да таргетираат цели во Иран. Па ќе имаме прилика да видиме што се русите им продале и колку е тоа функционално. А дури ни тогаш не значи дека ќе одат чекор плус од воздушно бомбардирање.
Ако треба да нагаѓам, ќе има периодов кошкања и најави за трети светски војни, па ќе падне Марат ал Нуман под Асад, па пак Израел/САД ќе фрлат некоја бомба, па пак кошкање, па избори во САД, па ќе падне Саракиб под Асад, а Хафтар ќе влезе во Триполи и ќе почне со чистка. На темава ќе има 3-5 мислења во текот на 4 месеца. И така...
Клинтон вистински маж?Да се врати Буш и Клинтон...вистински мужи. Иранов како заслужува еден карпет бомбинг. Баш убаво би било се да е под еден ред.
а на пример да образложиш која е користа на Израел од таков голем конфликт со кој би се раздрмал ако не и уништил балансот во регионот ?Navodno muabetot ide vaka:
US army dobiva hint od Mossad deka na aerodromot vo Baghdad ke sleta high-value target od irackite buntovnici. Nikoj od armijata ne znael deka toa ke bide iranskiot general. Zatoa otkako se izvrsi napadot im trebase nekolku casa na administracijata pred da izlezat so oficijalna izjava a i samiot Trump samo objavi amerikansko zname na twitter bez nikakvo soopstenie. So drugi zborovi gi zaeba Mossad i gi ostavi so spushteni gakji.
A Izrael ima ogromna korist od zapocnuvanje na masoven konflikt so Iran samo sto problemot e sto pretsedatelot na USA so site negovi akcii dosega se povekje se povlekuva voeno od bliskiot istok i ova pretstavuva golemoto ckorche na Izrael sto treba da go razori konfliktot od novo.
A USA od druga strana nemaat ama bash nikakva korist od dolg i skap voen konflikt so Iran. Da se nadevame deka nema da eskaliraat tenziite i deka na krajot Izrael ke ostane so prstot vo gaz.
Korista na Izrael vo situacija na voen koflikt pomegju USA i Iran?? Od kade da pocnam?а на пример да образложиш која е користа на Израел од таков голем конфликт со кој би се раздрмал ако не и уништил балансот во регионот ?
Годишниот воен буџет на саудијците по сума на пари е трет во светот после САД и Кина, а пред Русија и пак
не можат со едно јеменско племе да излезат на крај а не па со Иран. Американците ја немаат веќе опцијата за прокси во Ирак и Сирија, затоа што не остана некоја посилна сунитска фракција на терен што може да ја употребат, така што сега мора сами да си ја вршат валкната работа како што гледаме. Односно имаат три опции:
1. Да не се инволвираат и/или да се повлечат
2. Да се ограничат на воздушни напади како што беше и до сега
3. Да влезат all in како во Авганистан/Ирак
А не е сега 2001 па да ја имаат поддршката од сите НАТО членки, плус ова ќе си бара и покренување на цела машинерија на запчаници во САД, одобрување, буџети, логистика и огромни трошоци и сега го ставија на заб дека самоволно делувал без одобрение на сенатот. А следи изборна година, кампањи, гласови, го чекаат жутиов на посериозен кикс.
Иран си ја доби хоризонталата Техеран-Бејрут. Ако се паметни ќе го издржат машки овој "ќотек" сега и ќе си продолжат по својот пат, Идлибскиот реон во Сирија и да си ја дупат Саудиска Арабија. Додуша никогаш не треба да се потценуваат муслимани каде што не се знае дали е пократок мозокот или фитиљот, мада тука сепак збориме за Иран, а не за малоумна арапштаана.
САД и Израел и до сега повремено бомбардираа шиитски цели и во Ирак и во Сирија, сега побитна личност умре и затоа галамата е поголема. За мене на пример најава за потенцијална посериозна ескалација би било да таргетираат цели во Иран. Па ќе имаме прилика да видиме што се русите им продале и колку е тоа функционално. А дури ни тогаш не значи дека ќе одат чекор плус од воздушно бомбардирање.
Ако треба да нагаѓам, ќе има периодов кошкања и најави за трети светски војни, па ќе падне Марат ал Нуман под Асад, па пак Израел/САД ќе фрлат некоја бомба, па пак кошкање, па избори во САД, па ќе падне Саракиб под Асад, а Хафтар ќе влезе во Триполи и ќе почне со чистка. На темава ќе има 3-5 мислења во текот на 4 месеца. И така...
а на пример да образложиш која е користа на Израел од таков голем конфликт со кој би се раздрмал ако не и уништил балансот во регионот ?