Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Доколку би дошло до поголеми срања(мала е веројатноста), обете страни би извршиле напад со нуклеарно оружје на сојузници кои не поседуваат нуклеарно оружје(дека нема да возвратат) :)

Стварно е неверојатно да дојде до директен судир. Но, на овие прокси војни им нема крај.

Трамп е само глуп како трупец, инаку ништо поразличен од претходните воени злостори како Буш и сличните, овој токмакот не може да се воздржи и заканите да ги обландира со дипломатски речник.

Претседател на најмоќната држава се заканува дека ќе уништува локации од високо културолошко значење за Иран.

Уништување културни и религиозни центри без воена оправданост е воено злостроство според ООН. Али океј сепак за УСА зборуваме, интернационално право за нив е еднакво на тоалет хартија.

Е ова е за импичмент, за судење пред меѓународен суд, а пред се за затворање во ментална институција.

Трамп е веќе импичед.

Не гледам што би добил Иран од таква авантура освен демонстрација на сила а ќе изгуби многу

Американците од разгорување на конфликтот помеѓу Иран и Саудијска само ќе добијат, поготово нивната воена индустрија..

Годишниот воен буџет на саудијците по сума на пари е трет во светот после САД и Кина, а пред Русија и пак
не можат со едно јеменско племе да излезат на крај а не па со Иран. Американците ја немаат веќе опцијата за прокси во Ирак и Сирија, затоа што не остана некоја посилна сунитска фракција на терен што може да ја употребат, така што сега мора сами да си ја вршат валкната работа како што гледаме. Односно имаат три опции:
1. Да не се инволвираат и/или да се повлечат
2. Да се ограничат на воздушни напади како што беше и до сега
3. Да влезат all in како во Авганистан/Ирак

А не е сега 2001 па да ја имаат поддршката од сите НАТО членки, плус ова ќе си бара и покренување на цела машинерија на запчаници во САД, одобрување, буџети, логистика и огромни трошоци и сега го ставија на заб дека самоволно делувал без одобрение на сенатот. А следи изборна година, кампањи, гласови, го чекаат жутиов на посериозен кикс.

Иран си ја доби хоризонталата Техеран-Бејрут. Ако се паметни ќе го издржат машки овој "ќотек" сега и ќе си продолжат по својот пат, Идлибскиот реон во Сирија и да си ја дупат Саудиска Арабија. Додуша никогаш не треба да се потценуваат муслимани каде што не се знае дали е пократок мозокот или фитиљот, мада тука сепак збориме за Иран, а не за малоумна арапштаана.

САД и Израел и до сега повремено бомбардираа шиитски цели и во Ирак и во Сирија, сега побитна личност умре и затоа галамата е поголема. За мене на пример најава за потенцијална посериозна ескалација би било да таргетираат цели во Иран. Па ќе имаме прилика да видиме што се русите им продале и колку е тоа функционално. А дури ни тогаш не значи дека ќе одат чекор плус од воздушно бомбардирање.

Ако треба да нагаѓам, ќе има периодов кошкања и најави за трети светски војни, па ќе падне Марат ал Нуман под Асад, па пак Израел/САД ќе фрлат некоја бомба, па пак кошкање, па избори во САД, па ќе падне Саракиб под Асад, а Хафтар ќе влезе во Триполи и ќе почне со чистка. На темава ќе има 3-5 мислења во текот на 4 месеца. И така...

Да се врати Буш и Клинтон...вистински мужи. Иранов како заслужува еден карпет бомбинг. Баш убаво би било се да е под еден ред.

За Иран после овие низа на удари постојат само 2 опции.
Опција 1 - Да продолжат да си молчат како и до сега за се и само да си лаат - како ќе им направат ова-она на Американците.
Опција 2 - Доколку сакаат да останат број 1 во исламскиот свет (на кој му е преку глава од разузданата игра на Американците) мора да ги обединат најпрво сите шиитски фракции како една и секако сите американски инсталации од Блискиот Исток да бидат нападнати. Само така ќе докажат пред светот дека ќе бидат доследни на она што го говореа дека ќе го уништат Тел Авив или Вашингтон.
Според мене сакале или не, сметам дека онаа Американско-Израелска алијанска е помоќна и доколку Техеран се одважи со многу посилно оружје да нападне на израелско-американски цели уште пред тоа да го стори жестоко ќе биде нападнат најпрво од Израел. Не знам колку помните дека Израел има рекетирано нуклеарни цели во Ирак за кои тогаш се мислело дека Садам спрема нуклеарно оружје кое ќе го употреби против Израел.
Самата Американска Влада е диктирана од Светските Ционистички движења, а знаеме дека најголем противник на ционизмот се токму шиитите на чело со Иран и според мене нема да се чека премногу долку да созрее Иран туку уште 1-2 потега и ќе биде тотално нападнат, со Америве во тој поглед нема шала. Знаеме како помина СР Југославија во 1998/99 година кога им се спротивстави, едноставно тоа што е против нивните убедувања овака или онака ќе го поразат :)
Ќе биде интересно но светот сепак тоне во пред-светска војна која овој пат за терен ќе го има Блискиот Исток.

После едно вакво писание не треба многу човек да ги види твоите преференци.
Не е тоа ништо страшно нормално е секој да има свој фаворит само сакав да кажам дека во тој случај се останато што пишуваш губи на значај, затоа што ќе се етикетира дека доаѓа од сомнителен-пристратсен извор и има своја задна цел. Дополнително говориш дека Иран и неговите сателити “Израел и го сметаат за вештачка Ционистичка творевина“, а добро е познато дека е природна творба која е дури и во Библијата внесена нели :yid:
Но, само цепај мене, јасно е што понатаму ќе пласираш, ништо ново:
САД е најмоќната империја;
Иран треба да биде пацифизира нема друго итн.
Испомеша Арапи (Евреите се Арапи едно од 24-те арапски племиња, Јудаизам е друго нешто) и Персијанци кои не се Арапи, зошчо?
Сега добивме и министерско место, Светот е наш :pos:
(Во минатото имало исто ... кои говореле дека Адо и Германија се најмоќните и никој ништо не им може, кого сакат и кога сакат го тамбураат... интересно кај многумина таквата пропаганда имала успех ама сепак кај еден дел не, на крајот тој “дел“ бил во право и го има правото на победникот!)
======================

““““ Има ли некој што помни некој од американските претседатели кој не зборувал за мир во кампањите, а кога ќе седне на тронот да не води надворешна политика која може да се сведе на и која има константа: Америка до месечината или барем до Монголија? ““““““
Нема. Зошто? Па ете не се родил таков!
По ова би требало да има реакции ааа ти си против САД, Американците и “западот“ е не ќе бидам против Иран и другите жртви ... Иран им дојде на овие у двориште и им убива високорангирани воени лица --- вистината е поинаква јас само изнесувам факти, истите ги интерпретирам поинаку од овие другите.

Еве сега Трамп пишува на твитер дека ги има на нишан сите културни споменици на Иран, што човек да заклучи освен дека е стабилен идиот, оној Пенс изнесува будалаштини дека Сулјемани бил одговорен за WTC 11/9, како и секогаш во јавноста излегоа информации дека Пентагон бил затекнат кога Трамп го прифатил предлогот да се изведе уште еден државен терористички чин и убие Сулјемани...

По овие твитер будалаштини се повеќе се создава впечаток дека САД имаат претседател-човек кој не знае дека постои Ирак и Иран и дека си игра со стабилноста во Светот, а разни запаленковци едвај чекаат овој да испали неколку ракети и срамни со земја неколку градови и држави на Блиски исток.

------------
Но, наивно е да се мисли дека сето оваа не е планирано.
Уште пред повеќе месеци беше “планирано“ да се пацифизира Иран (токму од тие вести и мислев дека тема со Иран ќе треба), сите предвидувања се врзуваа за октомври. Тереза Мајска го отфрли ваквиот предлог, Џим Бим се залета па дури и бродови-танкери киднапираше и праќаше во Хормуз, ... потоа следуваше бомбање на рафинеријата на КСА па едно време со затишје пред бура и оп!
Секој што мисли дека ова е избрзано и дека не е добро испланирано со сите можни варијанти од страна на ЕУСА се лаже и е наивен, понатамошните случувања мислам дека ќе го потврдат токму тоа дека планот е изработен пред многу време.

Годишниот воен буџет на саудијците по сума на пари е трет во светот после САД и Кина, а пред Русија и пак
не можат со едно јеменско племе да излезат на крај а не па со Иран. Американците ја немаат веќе опцијата за прокси во Ирак и Сирија, затоа што не остана некоја посилна сунитска фракција на терен што може да ја употребат, така што сега мора сами да си ја вршат валкната работа како што гледаме. Односно имаат три опции:

А не е сега 2001 па да ја имаат поддршката од сите НАТО членки, плус ова ќе си бара и покренување на цела машинерија на запчаници во САД, одобрување, буџети, логистика и огромни трошоци и сега го ставија на заб дека самоволно делувал без одобрение на сенатот. А следи изборна година, кампањи, гласови, го чекаат жутиов на посериозен кикс.

Иран си ја доби хоризонталата Техеран-Бејрут. Ако се паметни ќе го издржат машки овој "ќотек" сега и ќе си продолжат по својот пат, Идлибскиот реон во Сирија и да си ја дупат Саудиска Арабија. Додуша никогаш не треба да се потценуваат муслимани каде што не се знае дали е пократок мозокот или фитиљот, мада тука сепак збориме за Иран, а не за малоумна арапштаана.

САД и Израел и до сега повремено бомбардираа шиитски цели и во Ирак и во Сирија, сега побитна личност умре и затоа галамата е поголема. За мене на пример најава за потенцијална посериозна ескалација би било да таргетираат цели во Иран. Па ќе имаме прилика да видиме што се русите им продале и колку е тоа функционално. А дури ни тогаш не значи дека ќе одат чекор плус од воздушно бомбардирање.

Ако треба да нагаѓам, ќе има периодов кошкања и најави за трети светски војни, па ќе падне Марат ал Нуман под Асад, па пак Израел/САД ќе фрлат некоја бомба, па пак кошкање, па избори во САД, па ќе падне Саракиб под Асад, а Хафтар ќе влезе во Триполи и ќе почне со чистка. На темава ќе има 3-5 мислења во текот на 4 месеца. И така...
Иран е важен сегмент во Американската воена индустрија... иначе ќе има писанија тука, нема да е без ич, ќе се дешава нешто.едит: ако не ја уништи овој црепов сезнајучи темата.

Да се врати Буш и Клинтон...вистински мужи. Иранов како заслужува еден карпет бомбинг. Баш убаво би било се да е под еден ред.
Клинтон вистински маж? :pos:
Поголем папучар не видел светот, а тебе ти е идол:facepalm:

Navodno muabetot ide vaka:
US army dobiva hint od Mossad deka na aerodromot vo Baghdad ke sleta high-value target od irackite buntovnici. Nikoj od armijata ne znael deka toa ke bide iranskiot general. Zatoa otkako se izvrsi napadot im trebase nekolku casa na administracijata pred da izlezat so oficijalna izjava a i samiot Trump samo objavi amerikansko zname na twitter bez nikakvo soopstenie. So drugi zborovi gi zaeba Mossad i gi ostavi so spushteni gakji.

A Izrael ima ogromna korist od zapocnuvanje na masoven konflikt so Iran samo sto problemot e sto pretsedatelot na USA so site negovi akcii dosega se povekje se povlekuva voeno od bliskiot istok i ova pretstavuva golemoto ckorche na Izrael sto treba da go razori konfliktot od novo.

A USA od druga strana nemaat ama bash nikakva korist od dolg i skap voen konflikt so Iran. Da se nadevame deka nema da eskaliraat tenziite i deka na krajot Izrael ke ostane so prstot vo gaz.

Navodno muabetot ide vaka:
US army dobiva hint od Mossad deka na aerodromot vo Baghdad ke sleta high-value target od irackite buntovnici. Nikoj od armijata ne znael deka toa ke bide iranskiot general. Zatoa otkako se izvrsi napadot im trebase nekolku casa na administracijata pred da izlezat so oficijalna izjava a i samiot Trump samo objavi amerikansko zname na twitter bez nikakvo soopstenie. So drugi zborovi gi zaeba Mossad i gi ostavi so spushteni gakji.

A Izrael ima ogromna korist od zapocnuvanje na masoven konflikt so Iran samo sto problemot e sto pretsedatelot na USA so site negovi akcii dosega se povekje se povlekuva voeno od bliskiot istok i ova pretstavuva golemoto ckorche na Izrael sto treba da go razori konfliktot od novo.

A USA od druga strana nemaat ama bash nikakva korist od dolg i skap voen konflikt so Iran. Da se nadevame deka nema da eskaliraat tenziite i deka na krajot Izrael ke ostane so prstot vo gaz.
а на пример да образложиш која е користа на Израел од таков голем конфликт со кој би се раздрмал ако не и уништил балансот во регионот ?

а на пример да образложиш која е користа на Израел од таков голем конфликт со кој би се раздрмал ако не и уништил балансот во регионот ?
Korista na Izrael vo situacija na voen koflikt pomegju USA i Iran?? Od kade da pocnam?

1. Iran e posledniot i najgolem neprijatel na Izrael vo regionot. Koga ne bi postoel Iran, Izrael bi bil dominantna ekonomska i voena sila vo regionot i ke razmisluva za proshiruvanje (na evreite im treba pitka voda i im treba zemja)

2. Iran e edinstvena druga stabilna i razviena drzava vo regionot. Kako muslimanska zemja Iran ke pomaga na site drugi pomali muslimanski zemji vo nasoka kon eradikacija na Izrael. Ova gi pravi evreite nervozni.

3. Unishtuvanje na Iran bez kapka proleana evrejska krv. Vo vakvo voeno scenario Izrael ke izleze kako totalen pobednik bez nieden evrej na IDF zaginat (ke se zrtvuvaat amerikanci) i bez unistena infrastruktura (USA missile shield).

4. Ekonosmki interesi. Izraelskite gradezni kompanii se napolnija so pari obnovuvajki ja unistenata naftena i civilna infrastruktura vo Irak. Unisten i pokoren Iran bi im otvoril bilionski pazar za novi investicii.

5. Bankarski interesi. Iran e edna od retkite drzavi cija sto centralna banka ne podlega na kontrola na IMF i Svetska Banka. Vo kapituliran Iran bi se smenilo ova. Ke pocnat krediti od IMF, dolgovi koi sto ke ja namalat vrednosta na Iranskata nafta i drugite resursi i ke vnesat inflacija vo Iranskata ekonomija.

Izrael se obiduvaat da dojdat do ovaa tocka mozebi so decenii nanazad megjutoa ne im se pogodija poslednite dva amerikanski pretsedateli. Na Trump pogotovo mu gi ubacija kako sovetnici i generalot Mattis i sokolot Bolton za da go zapalat ckorceto ama Trump gi odjeba i dvajcata i gi trgna od funkcija. Ova so iranskiov general e ocajnicki poteg na Israel za casus belli.

Последно уредено:

Саудијците се трети во светот по трошењата за воен буџет, е сега замисли ако Иран започне посериозни напади таму (не само преку Хутите) уште колку ќе го зголемат тој буџет. Од таков исход Американците ќе имаат огромна корист, ќе продаваат уште повеќе оружје а штети ќе имаат само Иран и Саудијска

Убаво си кажа Иран треба да издржат машки и да си ја продолжат стратегијата која ја форсираше Солејмани, јакнење на оската на отпорот и времето ќе работи во нивна корист ;)

А што мислиш ти на Израел повеќе му одговараат јаки стабилни непријателски држави во регионот, или држави во кои констатно има конфликти/исис групи итн

Колку што гледам по твитер, ирачкиот парламент само што донесе одлука да ги избрка американците од Ирак во целост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom