Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Кога религијата се форсира како стандард и норма за сите, резулратите горе доле се вакви:
Прегледај го приврзокот 225232
Dobro e, ke si se tesime, barem burki ne ni nosat zenistava ovde I imaat pravo na izbor. Ebate sporedbite. Nie edno progresivno opsestvo sto sme so resavanjeto na toj "problem",a be rastur!
Izlezi malku na cist vozduh, disi malku. Oh wait...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Точно ова. Но многу сме поразлични од исламските земји и политичкото уредување кое доаѓа од свеат книга во исламот. Жената може да биде што сака ако се чуствува способна во Македонија!

Не сме воопшто ниту прогресивни ниту пак слободни од многу општествени стеги чии корени лежат во конзервативните идеологии на старите религии во Македонија. Сеуште оправдувања бараат во христијанските и исламски доктрини што е правилно за човекот како жив организам на Земјата.

Да, можам да бидам што сакам, како сакам - но секогаш свесен за последиците. Бидејќи секоја слобода колку е поголема мора да се темели на поголема одговорност.

Кога бројот на луѓе што мислат и зборуваат дека ако не си православен христијанин во Македонија, не си ниту Македонец ќе биде помал од оној број на луѓе што националноста не ја теметал на религиозни убедувања туку ја гледаат на сосема друг начин далеку од религиите, како наследство на култура и да кажеме гени - тогаш ќе бидеме на прав пат!
До тогаш - почнете критички да гледате кон религиите и ограничувајте ги само за вашиот и само ваш внатрешен пат.

До тогаш, нема да бидеме во прогрес, ниту пак поединецот во општеството да биде слободен, а со тоа и со многу поголема општествена одговорност и самосвест за тоа дека неговата слобода не значи да прави како што ќе му текне во неговиот ум! Бидејќи не постои божественост што ќе те оправда ако одиш против другиот заради твојата лудост и небалансираност на внатрешниот со надворешниот свет. ;)

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Точно ова. Но многу сме поразлични од исламските земји и политичкото уредување кое доаѓа од свеат книга во исламот. Жената може да биде што сака ако се чуствува способна во Македонија!

Не сме воопшто ниту прогресивни ниту пак слободни од многу општествени стеги чии корени лежат во конзервативните идеологии на старите религии во Македонија. Сеуште оправдувања бараат во христијанските и исламски доктрини што е правилно за човекот како жив организам на Земјата.

Да, можам да бидам што сакам, како сакам - но секогаш свесен за последиците. Бидејќи секоја слобода колку е поголема мора да се темели на поголема одговорност.

Кога бројот на луѓе што мислат и зборуваат дека ако не си православен христијанин во Македонија, не си ниту Македонец ќе биде помал од оној број на луѓе што националноста не ја теметал на религиозни убедувања туку ја гледаат на сосема друг начин далеку од религиите, како наследство на култура и да кажеме гени - тогаш ќе бидеме на прав пат!
До тогаш - почнете критички да гледате кон религиите и ограничувајте ги само за вашиот и само ваш внатрешен пат.

До тогаш, нема да бидеме во прогрес, ниту пак поединецот во општеството да биде слободен, а со тоа и со многу поголема општествена одговорност и самосвест за тоа дека неговата слобода не значи да прави како што ќе му текне во неговиот ум! Бидејќи не постои божественост што ќе те оправда ако одиш против другиот заради твојата лудост и небалансираност на внатрешниот со надворешниот свет. ;)
Види што ми изнакажа :)
Моменталната состојба во нашата земја го зборува обратното. Априори со самото демоктратско гласање значи владеење по тертип на демократија,а не теократија. Жените ги имаат сите права ама баш во ништо не се обесправени. Имаат право да гласаат, подеднакво право при вработување, право на избор со кого ќе се сексаат, со кого ќе се омажат и.т.н. Немој ти се молам да ми зборуваш како биле обесправени и заробени со религија за која кај најголемиот дел е само cherry on the top. Гледај црквите се веќе историја, муслиманиве рокаат со џамиите ама и они не им е нешто посебно гајле за религијата. Онака, постои како дел од нив со кои се родени и се впламнуваат по политичка потреба а не ради “верскиот концепт“. Албанците ќе си бидат Албанци а Македонците Македонци, религијата е само + или - ,како додаток за стимулација.

Авганистан, курдистан, пичкинстан религијата има огромен удел во нивниот живот ама и то друже во најголем процент е нивни избор. Нешто слично како и во Македонија. И неможеш да го смениш , еве прост пример ти се Америте со нивните војни за демократии.
Прогресот ич не е зависен од религијата и нејзините норми, дури би се дрзнал дека човек верник би бил многу попродуктивен (он не смее да лаже, да манипулира, да наштетува, да напаѓа, он ќе почитува и ќе ќути како што му налага книгата или словото божје).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Јас многу ти изнакажав, ти ништо не разбра.

Не ти зборувам дека се обесправени жените ниту пак мажите кај нас, само дека сеуште општествените норми потајно се темелат на светите книги на христијаните и муслиманите... тоа е факт и мора да се менува.

Јас реков дека за разлика од исламските држави каде што владее или би требало да владее шеријатски закон, закон чија основа е куранот - света книга дадена од богови итн итн, тука во Македонија, жената ако е способна може да биде што сака.
Ти му реплицираше на @Ipsissimus со ова:
Dobro e, ke si se tesime, barem burki ne ni nosat zenistava ovde I imaat pravo na izbor. Ebate sporedbite. Nie edno progresivno opsestvo sto sme so resavanjeto na toj "problem",a be rastur!
Сега одлучи се... нешто не ми стоиш добро со постојаност на размислата во однос на религиите, жените и нашето општество. :) Ништо поразлично не кажав од @Ipsissimus , само што тој употреби сликица :)
Или не разбираш што ти кажав претходно...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Воопшто не ми беше поентата дека треба да се тешиме, само укажувам кој е крајниот резултат кога се форсира општествен стандард чија суштина лежи во религиски догми. И дека тоа може да се случи било каде.
Всушност не ни мора да биде религиски, било кој закон што поединецот го маргинализира во однос на колективот, евентуално носи таков исход. Еве уште една сликица во тој контекст:
FB_IMG_1518392133791.jpg

Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
754
Поени од реакции
1.636
Јас многу ти изнакажав, ти ништо не разбра.

Не ти зборувам дека се обесправени жените ниту пак мажите кај нас, само дека сеуште општествените норми потајно се темелат на светите книги на христијаните и муслиманите... тоа е факт и мора да се менува.

Јас реков дека за разлика од исламските држави каде што владее или би требало да владее шеријатски закон, закон чија основа е куранот - света книга дадена од богови итн итн, тука во Македонија, жената ако е способна може да биде што сака.
Ти му реплицираше на @Ipsissimus со ова:

Сега одлучи се... нешто не ми стоиш добро со постојаност на размислата во однос на религиите, жените и нашето општество. :) Ништо поразлично не кажав од @Ipsissimus , само што тој употреби сликица :)
Или не разбираш што ти кажав претходно...
Друже, потајните опшествените стеги(од национален, верски, традиционален или било кој друг карактер) нема да се променат никогаш. Едноставно, со тоа се родени луѓето, тоа е дел од нив и многу тешко ќе ги ампутира било кое опшество. Дури и најразвиените опшества го имаат тој елемент на влијание. Можеби еволутивно не сме ни до таа стапка, а и никое опшество во овој момент не е .
Она што мене ме интересира, каков е твојот поглед на опшество “ослободено“ од сите опшествени норми ? Зошто мислиш дека тоа е подобра матрица за прогрес и развој на една популација од сегашнава?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Грешиш дека нема да се променат. Човекот е најпроменливото нешто во однос на вечноста. :)

И денес во ова време кое го живееме, потребата за слобода и љубов е најмногу изразена и не може да се контролира од страна на верските авторитети кои се повикуваат на свети книги за да укажат „како треба човеко да биде слободен, како да љуби, како да живее“, бидејќи слободата и љубовта, а и самиот живот е многу повеќе од нив и нивните свети книги кои се далеку од човечката природа!

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
353
Поени од реакции
641
свети книги кои се далеку од човечката природа!
(Едитирано од другиот мод - без навреди ќе ве молам)
(Едитирано од мод - без навреди ќе ве молам)
Потребата за љубов не значи секс со истиот пол....кое вие го промовирате... малку комплицирано е тоа за тебе..
Слободата не е секс со истиот пол....
Не си ги разбрал поимите за љубов и слобода....и Вистина...
Еволуција не значи секс со истиот пол....од проста причина што тој вид на секс нема еволуција...
Наравоучение...ВАШЕТО УЧЕЊЕ НЕМА ЕВОЛУЦИЈА...

Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Саше, ти како да си дојден во Виница, а не каниш на гости, низ кафе да ти објаснам слобода и волја! Бев пред 4 дена таму...
Не знам зошто ќе ти одговорам, но некако овие христијанскиве празници што идат ми даваат инспирација на луѓе ко тебе да им одговорам колку што можам подобро.

Штом користиш „слобода не е ова или не е она“ ти не знаеш што е слобода. Ти си само еден обичен мал диктатор во твојот мал универзум и се обидуваш со простачки говори и обиди за навреди, да пробаш твоето незнаење и страв да ги проектираш кај другите, дури и да се обидеш да звучиш како некаков авторитет.
Каде така со тој ум?

Ти си само еден стар човек со болно его, без никакво знаење за светот и философиите кои го движат.
За тебе слобода е само она што ти мислиш дека е исправно во твојот мал универзум.
Не оди тоа така ... :)

„Човекот има право да љуби како сака –
исполнете се со љубов по волја, како ви е волја, кога, каде и со кого ви е волја. - AL, I.51"
- Liber Oz, Правата на Човекот

Така да, ти не си повикан да одредуваш што е слобода. Ако не ти се допаѓаат луѓето кои се сакаат, ти не знаеш ниту љубов што е во тој твој свет на омраза. ;)

П.С. Повлечи се сега пак во дувлото од кај што исползи и сокриј ја својата омраза која ја имаш кон слободата и мастурбирај врз твое проклето ограничуавње!
Не мора да заморуваш други со твоето незнаење.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Да бе...вие сте блиску до вистината и до човечката природа...со секс на гробишта и крв од мачки...
(Едитирано од мод - без навреди ќе ве молам)
Потребата за љубов не значи секс со истиот пол....кое вие го промовирате... малку комплицирано е тоа за тебе..
Слободата не е секс со истиот пол....
Не си ги разбрал поимите за љубов и слобода....и Вистина...
Еволуција не значи секс со истиот пол....од проста причина што тој вид на секс нема еволуција...
Наравоучение...ВАШЕТО УЧЕЊЕ НЕМА ЕВОЛУЦИЈА...
Вистински слободен човек е оној кој ги почитува 10-те Божји заповеди и кој може да се одупре на сите искушенија и пороци! Таквиот човек има светол ум и светла патека во животот затоа што не правејќи гревови и почитувајќи ги заповедите тој престанува да биде роб на темнината и нивото на свест му се подига на повисоко ниво,му се отвора умот и таков човек уште од километар што се вели може да распознае добро од зло...Така да навреме се трга од злото,и затоа на почетокот реков дека таквиот човек е слободен човек,едноставно не може да биде заробен од злото,кој разбра разбра,кој не,не е битно,се надевам дека сите ние ќе бидеме вакви луѓе или барем ќе се потрудиме да останеме на правата патека

Последно уредено од модератор:
Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Се поклопи ова 10-те заповеди на евреите, слободни луѓе и твојот вкупен број на размисли на форумов.
Честито
666 :)
Прегледај го приврзокот 226409
Немогуче е да сум постирал толкав број на мисли,нешто не штима тука,ама нема веза,тој број има значење ама јас се трудам да не му давам значение...Да појаснам преку еден мој личен пример што мислев кога напишав дека вистински слободен човек е само оној кој успева да ги почитува сите 10 Божји заповеди....Ме ставаат дежурен у фирма(менувам стражар на оправдано отсуство),ги имам сите клучеви кај мене,и од канцеларии и од магацини...Лето е,денот е прекрасен,некоја прекрасна летна атмосфера се провејува низ околината,птиците пејат,северен летен ветар ме гали,Божја убавина,мир и летно попладне,АМА као што вели народов наш-ѓаволо ни ора ни копа...Почнува да ми се јавува искушение да дрпнам нешто од магацините,си велам нема никој да примети иако знам дека Бог се гледа и се знае,ама и покрај ова паѓам во искушение и го правам чинот кражба...Не се работеше за којзнае каков скап предмет ама јас чинот сепак го направив и затоа следните 2-3 дена бев нерасположен и ме гризеше совеста(која е прва правда и казна)и си велев сам во себе-ДАЛИ ВРЕДЕШЕ?
Значи затоа напишав вистински слободен човек е само оној кој ги почитува 10-те Божји заповеди,на таквиот човек не може да му влијае никакво материјално богатство оти тој знае дека богатството е на друго место,во неговиот мир и спокој да ужива во величенствениот Божји дизајн кој е насекаде околу нас...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Значи затоа напишав вистински слободен човек е само оној кој ги почитува 10-те Божји заповеди,на таквиот човек не може да му влијае никакво материјално богатство оти тој знае дека богатството е на друго место,во неговиот мир и спокој да ужива во величенствениот Божји дизајн кој е насекаде околу нас...
Зборувањето за богови, божји дизајн итн итн како да сме сигурно за тоа, а од друга страна зборуваме за верување кое го маскираме со друг збор: вера која пак дава потпора на религиите и ги прави малку од малку примамливи за денешниот човек: не е ок.

Ова што го зборуваш е само твое верување чија основа е твето искуство и твојата суштина... за некој друг самото тоа да земеш туѓо ќе биде тригер да не направи глупост. Не мора да се повикува на некакви си „божји 10 заповеди“, туку на психологијата на човекот... бидејќи 10 правила кои вие ги нарекувате „10 божји закони“, кои реално денес ги знаеме како дел од Мојсиевиот закон (а се појавуваат и порано), на кои се повикуваат евреите, закон кој го прифаќаат новите христијански секти, го модифицираат, касапат и ги окривуваат Евреите од кои треба да дојде според нив спасител, дека се криви што не го препознале спасителот кој што го сковаа христијаните, се обичен кодекс на однесување - нешто како колективно несвесно всадено во човечкиот скелет на постоење.
Мора богови и гревови кога не мачи психата дека сме направиле нешто од кое немало потреба и е погрешно?

Така да, намалете со вашите верувања да ги презентирате како факти и апсолутна вистина...

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Вистински слободен човек е оној кој ги почитува 10-те Божји заповеди.....
Woooow.
Koja бре чоек слобода со првите 4 заповеди? Си ги прочитал воопшто заповедите?

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Woooow.
Koja бре чоек слобода со првите 4 заповеди? Си ги прочитал воопшто заповедите?
Првите 4 заповеди се однесува меѓу БОГ и човекот ,а последните 6 меѓу човек со човек ама изгледа и да си прочитал и пак ништо не сфаќаш еве и во вториот завет пак е додаден уште две заповеди кое е исто со 10 заповеди . Џабе си читал и ништо чудно што си атеист и тоа тежок како фарисеите

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom