Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Врати ја на Ауто, ако залади малку нема да постигне на 1 фан. Одлично си работи, не се замарај.

Член од
26 февруари 2014
Мислења
6
Поени од реакции
1
i ne zaboravete Black Friday https://www.bestprice.gr/cat/2442/air-condition.html?deals=1 kako opcija za nabavka klimi vo Grcija! Na primer mnogu popularnata Sensira 5.5ka Daikin, malku nad 700 Evra! Ima ubavi i evtini klimi...
Здраво,
Ако може, совет каква е постапката за набавка од Грција, колку би биле давачките за царина, данок....

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

D

Deleted member 12196

Гостин
Ќе биде ли нешто од ова чудо?
15 €, мислам дека е земено од Анхоч. Photo0737.jpg

Член од
1 ноември 2019
Мислења
20
Поени од реакции
14
Ќе биде ли нешто од ова чудо?
15 €, мислам дека е земено од Анхоч.Прегледај го приврзокот 223605
15€ во Анхоч? Јас пред две години го земав од АЛИ. за 500 ден мислам , ако не и помалце. Коа беше актуелно со копачите за криптон валути.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.430
Ima nekoj iskustvo so ova ? Da go ima probano ? Navodno 1mm zamenuvalo 50mm izolacija "navodno"

Pred 2 godini pisuvaa 2mm zamenuvalo 50mm izolacija a sega pisuvat 1mm zamenuvalo 50mm izolacija e aj deee ziti se... marketing li e cudovo sto li e skepticno dosta

Член од
29 август 2008
Мислења
5.730
Поени од реакции
4.125
Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.392
dobar popust ima klimava
TCL.PNG
po energetska nalepnica od 3.5kw na -7stepeni dava 3kw toplina

eve ENERGECKA NALEPNICA OD 5.5KW

NA -7 STEPENI 4KW DAVA TOPLINA

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Posle nekolku dena neprekinato greenje utrinava ja postaviv na 20 stepeni, swing i predposledna brzina na izduvot.
Potrosuvackata se stabilizira na okolku 310-320W/h a nadvoresnata teperatura bese 10 stepeni.
Ako zememe COP od 7 na ovaa temperatura izleguva deka isporacuvala po 2.1, 2.2KW.
Toa doaga po 220W za sekoj stepen razlika po edinica. So 23 vnatresna i pri 0 nadvoresna doaga deka ke bidat potrebni 5KW, sto se sovpaga so podatocite od predhodnite presmetki vo KnaufTerm.

I kako sto imav spomenato predhodno ne ocekuvam da se gream so klimava na poniski temperaturi barem dodeka ne se resi izolacijata.

E sega problemot e sto ovaa temperatura ne mi bas najprijatna. Ako se dvizis vo prostorot nema problemi, no ako sedis posle 30 min veke ne e najprijatno.

Inace do sega generalno sum zadovolen od klimata. Posebno od greenjeto i potrosuvackata koja maltene e identicna so Hansolot koj gree duplo pomal prostor.

Ona od sto ne sum zadovolen e rabotata na vnatresnata edinica.

Site kritiki za autofanot se opravdani. Ostavena na 22 stepeni i autofan, na 8 metri od klimata na 50cm visina kade mi e postaven termometarot temperaturata bese 20 stepeni, a vo ovoj period klimata isklucuvase. Moja predpostavka e deka nema dovolno silen izduv i topliot vozduh ostanuva blisku do klimata i zatoa isklucuva.

Delumno losiot autofan se resava so fiksnite izduvi koi vo sustina ne se fiksni. Ako do sega se somnevav deka nema fiksen izduv sega sum ubeden vo toa. Iako izduvot e podesen na najvisoka brzina (4) koga ke se priblizi do temperaturata, koga ke se prefeli vo mod na odrzuvanje, ja namaluva brzinata na izduvot po moe mislenje do 2, i se oseka drasticno namaluvanje vo zvukot. Taka da celovreme ima auto fan a izborot na fiksnata brzina vo sustina go ogranicuva maksimalniot izduv.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Стави на 21 ако 20 ти е ладно. Или 22. И мене би ми било.

D

Deleted member 95595

Гостин
Posle nekolku dena neprekinato greenje utrinava ja postaviv na 20 stepeni, swing i predposledna brzina na izduvot.
Potrosuvackata se stabilizira na okolku 310-320W/h a nadvoresnata teperatura bese 10 stepeni.
Ako zememe COP od 7 na ovaa temperatura izleguva deka isporacuvala po 2.1, 2.2KW.
Toa doaga po 220W za sekoj stepen razlika po edinica. So 23 vnatresna i pri 0 nadvoresna doaga deka ke bidat potrebni 5KW, sto se sovpaga so podatocite od predhodnite presmetki vo KnaufTerm.

I kako sto imav spomenato predhodno ne ocekuvam da se gream so klimava na poniski temperaturi barem dodeka ne se resi izolacijata.

E sega problemot e sto ovaa temperatura ne mi bas najprijatna. Ako se dvizis vo prostorot nema problemi, no ako sedis posle 30 min veke ne e najprijatno.

Inace do sega generalno sum zadovolen od klimata. Posebno od greenjeto i potrosuvackata koja maltene e identicna so Hansolot koj gree duplo pomal prostor.

Ona od sto ne sum zadovolen e rabotata na vnatresnata edinica.

Site kritiki za autofanot se opravdani. Ostavena na 22 stepeni i autofan, na 8 metri od klimata na 50cm visina kade mi e postaven termometarot temperaturata bese 20 stepeni, a vo ovoj period klimata isklucuvase. Moja predpostavka e deka nema dovolno silen izduv i topliot vozduh ostanuva blisku do klimata i zatoa isklucuva.

Delumno losiot autofan se resava so fiksnite izduvi koi vo sustina ne se fiksni. Ako do sega se somnevav deka nema fiksen izduv sega sum ubeden vo toa. Iako izduvot e podesen na najvisoka brzina (4) koga ke se priblizi do temperaturata, koga ke se prefeli vo mod na odrzuvanje, ja namaluva brzinata na izduvot po moe mislenje do 2, i se oseka drasticno namaluvanje vo zvukot. Taka da celovreme ima auto fan a izborot na fiksnata brzina vo sustina go ogranicuva maksimalniot izduv.
Ne razbiram shto ne ti chini i kaj gledash problem..... imash na 22 stepeni staveno, na auto fan i na 8 metri, na 8 metri!! od klimata na 50cm visina bilo 20 stepeni. A kolku treba da bide? 22, na zadadeni 22? Klimava si raboti odlichno, barem po ova shto go napisha, ama 22 stepeni ne znam kako chuvash, stavi ja na 24/25.

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Ostavena na 22 stepeni i autofan, na 8 metri od klimata na 50cm visina kade mi e postaven termometarot temperaturata bese 20 stepeni
Што треба да се деси на пола метро висина на далечина од 8 метри со поставеност од 22 степени и аутофан + свинг со надворешна од +10 со модулација од 300W?
Стварно не ми е јасно што очекувате од климите?
Инвертерите не се базираат само на внатрешните сензори. За да ти испорача снага треба да имаш и ниска надворешна температура.

D

Deleted member 95595

Гостин
Што треба да се деси на пола метро висина на далечина од 8 метри со поставеност од 22 степени и аутофан + свинг со надворешна од +10 со модулација од 300W?
Стварно не ми е јасно што очекувате од климите?
Инвертерите не се базираат само на внатрешните сензори. За да ти испорача снага треба да имаш и ниска надворешна температура.
Ne, autofanot ne chini zoshto ne diga 4ta brzina...

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Ne, autofanot ne chini zoshto ne diga 4ta brzina...
Она што сакам да го истакнам во врска со фановите кај Mitsubishi (и со аутофанот) е тоа што работат на начин на кој не сме навикнати па ако сакате не работат како на кинеските клими (сите кинески, да не се налути љутава братија од „таборот“) со постојани варијации во брзината. Барем не чујни како кај нив.

Пластичен пример:
Наместена на 24 со фан на 3-ка, во собата постигнала 24 и се изгаснала. При следното пуштање не почнува со 3-ка вентилатор туку го засилува до 3-ка до постигнување на саканата температура. Ова го прави толку неусетно што практично поминува незабележано.

Аутофанот не засилува толку приметно но во позадина се случува нешто друго. Ја засилува снагата. Па така на тој привиден „аутофанот заглави на двојка“ температурата на издув се зголемува постепено па кога е постигната максималната температура на издув (60 и кусур) почнува да го зголемува фенот (и протокот на воздух се разбира) со намалување на снагата таман да даде 50-ина степени и така до постигнување на температурата.

Ова фино го постирав неколку страни наназад и тоа напишано од инжинер на Mitsubishi и тоа подробно.
Стварно е заморно да демантираш неискусни корисници кои одокативни „и по слух“ носат закључоци. И сега што следи?

Стрелец, кој едвај чека да прочита вакво нешто, да бомбардира во следните постови како Mitsubishi се тиња со реториката „Нели ви реков!! Џабе купувате јапанци“

Дека autofanot работи имам несоборливи докази кои му ги понудив на Стрелецо ама некако не ми трзна.
Со логови од самата клима (кои нема да кажам како се отчитуваат), со стробоскопи, анемометри, мерачи на потрошувачка и останати „ситници“

За да не се малтретирам повеќе уште ќе го додадам следното:
На ранг листа на „нон Нордик“ клими на прво место се MSZ-FH моделите па 2 празни места, MSZ-SF и уште едно 5 празни места па потоа (ЕВЕНТУАЛНО) моделите на кинеските производители.
Ранг листа во кои се опфатени сите аспекти а не само COP, бивалентни температури и слично.

Kajgana Shop

На врв Bottom