Koga sme kaj ekonomicno greenje poglednete go i ova video
https://www.youtube.com/watch?v=a0yIY1hKZEs video! GREENJE NA 12VOLTI.... pred da se iznasmeete poglednete do kraj, kade se go montira istoto: Avstrija Germanija Svajcarija... i mene mi izgleda neverojatno i sasavo, ama treba da se istrazi!
@tzlatko mislenje!? Bilo koj.... !?
Klasična "navlakuša"..... Ova ti e isto: ti treba greac za tacna, a sakas da se snajdes, zemi nekoj greac od sporet na primer od 1000W i dovedi mu istosmeren napon od 22V od punjac od laptop i ete ti 100 waten greac, samo da e punjacot so soodvetna snaga. Potrosuvackata pak ce bide ista kako da e na 220V t.e. 1kW/h.
Druga glupost vo videovo se "aluminiumski greaci". Posle bakarot, aluminiumot e vtor najdobar konvencionalen PROVODNIK. Za da stane greac treba da pravi otpor na el. energija, a ne da ja sproveduva, pa uste ako se stavi na 12V ce treba 20 pati pogolema dolzina za ist otpor od 220V......
Po mene ova podno greenje na napon od 12V e POGOLEM POTROSAC od klasicno podno greenje na 220V, bidejci pretvaranjeto na naponot od 220/12V nosi svoi gubitoci.