- Член од
- 12 февруари 2014
- Мислења
- 7.950
- Поени од реакции
- 25.479
Те сфатив, такви техники за дишење се учат на час по јога. Таа е вежбата, има и друга со која вдишиваш, па запираш да дишеш неколку секунди и издишуваш. Целта не е да смириш анксиозност, него да научиш да имаш контрола над сопственото дишење во било кој момент, вклучувајќи и моменти на страв. Техниките на дишење истовремено помагаат и телото да се релаксира целосно, веројатно ова е повразано со менталните состојби.Агде, да не случајно знаеш повеќе за овие техники? Конкретно (мислам беше за смирување од тие анксиозности, не сум сигурен) што ми покажа една госпоѓа која се занимава со такви ствари и со ајур веди, со вдишување и издишување и затворање отворање на носниците редоследно, по неколку минути трае вежбата. Значи ја затвораш едната носница, земаш воздух длабоко со другата, ја затвораш другата, со првата испушташ воздух и повторно со првата земаш па ја затвараш па со другата испушташ. И треба да си сконцентриран на тоа. Не знам дали ме сфати, малце лошо можи објаснувам не знам дали ти е позната или некоја слична на неа. Изгледа шашаво али сум пробал, делује по малце.
Автоматски споено мислење:
Упс, вие веќе за љубав сте почнале, ја уште со дувањево нос се бафтам па нек ви е со среќа
Кај терапевт се учи само длабоко дишење за време на паника и фокусирање на умот на нешто дтуго, сакаш фокусирај се на дишењето(медитација), сакаш брои од 100 наназад, или барај објекти со црвена боја во собата, на пример.