Анксиозност

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.671
Поени од реакции
37.658
за да ти препишат терапија логично, што може некој да ти помогне ако не ти фаќа кликерот. Он не може да те промени тебе. Не може со зборови он да те излечи од нападите на анксиозност и депресија, луѓе ради мука идат таму не за муабет. Али многумина го имаат тој холивудски филм кај што пациентот се исповеда на психијатарот како на поп во црква па затоа се разочарани.
... не си во право, самиот тој што има психолошки проблеми најчесто не знае што е причината, велиме вистинската причина, што со неколку сесии на разговор со нелогички и нередоследни прашања треба да се дојде до вистинската причина за психолошката состојба која ако не се делува правилно ќе премине во ментално растројство, било така било со лекови, оти ова област е најосетлива доколку и дадениот лек не е соодветен, се менува целосно личноста и нејзиниот карактер!
... тука не треба само да биде докторот „психијатар“ туку треба истиот да покаже позитивна енергија, но и силна личност и доминантна, што тешко се наоѓа, оти истите тие си имаат сопствени проблеми во семејството што не го решиле, а не пак на туѓи непознати лица, а да не зборувам за тиковите што истите ги имаат, а би требало да ги „излечат“ тие тикови на пациентите!
...со разговор може „да се врати“ личноста и од претрпен нервен слом, но тој е макотрпна секојдневна работа со таа личност, што сигурно тоа нема да се добие во клиника, па макар била специјализирана болница како Бардовци, каде само ќе ти го шибнат лекот и пациентот „растение “24 ч на жалост, па додека издржи издржи или ќе го „депортираат“ назад како трајно оштетен памет!

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.413
Поени од реакции
10.343
за да ти препишат терапија логично, што може некој да ти помогне ако не ти фаќа кликерот. Он не може да те промени тебе. Не може со зборови он да те излечи од нападите на анксиозност и депресија, луѓе ради мука идат таму не за муабет. Али многумина го имаат тој холивудски филм кај што пациентот се исповеда на психијатарот како на поп во црква па затоа се разочарани.
Искрено кажано, незнам колку помага психотерапијата во денешно време, дали таа била само со пациент, групна, семејна, нема везе значи, но психијатриве искрено се баш психијатриски случај, незнаеш кој пивеќе е невротичен ама цареви се за лапање пари во приватните центри, здруженија што си ги имсат отворено...е таму секој ден ти закажуваат и по еден саат те трпат..

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
... не си во право, самиот тој што има психолошки проблеми најчесто не знае што е причината, велиме вистинската причина, што со неколку сесии на разговор со нелогички и нередоследни прашања треба да се дојде до вистинската причина за психолошката состојба која ако не се делува правилно ќе премине во ментално растројство, било така било со лекови, оти ова област е најосетлива доколку и дадениот лек не е соодветен, се менува целосно личноста и нејзиниот карактер!
... тука не треба само да биде докторот „психијатар“ туку треба истиот да покаже позитивна енергија, но и силна личност и доминантна, што тешко се наоѓа, оти истите тие си имаат сопствени проблеми во семејството што не го решиле, а не пак на туѓи непознати лица, а да не зборувам за тиковите што истите ги имаат, а би требало да ги „излечат“ тие тикови на пациентите!
...со разговор може „да се врати“ личноста и од претрпен нервен слом, но тој е макотрпна секојдневна работа со таа личност, што сигурно тоа нема да се добие во клиника, па макар била специјализирана болница како Бардовци, каде само ќе ти го шибнат лекот и пациентот „растение “24 ч на жалост, па додека издржи издржи или ќе го „депортираат“ назад како трајно оштетен памет!
објасни како некој лек ќе промени нечив карактер? карактерот ќе го смени некој баш ако навреме не појде на лекар и се бори со вежбање со тинтири минтири. Све е тоа моментално, како што пиша и @Scirea се осеќаш добро у моменотот, но не и по 10 дена. Каков живот е тоа кога два дена си супер и после една недела си тотално ѓубре? Тоа ти е неуротрансмитерски дизбаланс и затоа се тие ствари што они ги даваат.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.671
Поени од реакции
37.658
објасни како некој лек ќе промени нечив карактер?
...во таа група на лекови? не само што ќе промени карактер и личност, туку може да бидат фатални со појава на фобија на страв општо од самиот живот, офффф немаш појма колку примери има! :facepalm:

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Искрено кажано, незнам колку помага психотерапијата во денешно време, дали таа била само со пациент, групна, семејна, нема везе значи, но психијатриве искрено се баш психијатриски случај, незнаеш кој пивеќе е невротичен ама цареви се за лапање пари во приватните центри, здруженија што си ги имсат отворено...е таму секој ден ти закажуваат и по еден саат те трпат..
Прво си од нивна страна, го советуваш девојчето Стара Дама да оде на психијатар да му препишат бамбони, а сега против нив... :yid:
@bijons бар знае да изненаде понекогаш како со последните два коментара на оваа тема и затоа си доби лајкови од мене.
Вистински може да помогне само особа која и самата минала низ исти, слични кризи. Се друго е млатење празна слама со тешки последици по менталното здравје.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
...во таа група на лекови? не само што ќе промени карактер и личност, туку може да бидат фатални со појава на фобија на страв општо од самиот живот, офффф немаш појма колку примери има! :facepalm:
Вау, фобија добивам вакви глупости кога читам, од "медицински" лица.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.413
Поени од реакции
10.343
Прво си од нивна страна, го советуваш девојчето Стара Дама да оде на психијатар да му препишат бамбони, а сега против нив... :yid:
@bijons бар знае да изненаде понекогаш како со последните два коментара на оваа тема и затоа си доби лајкови од мене.
Вистински може да помогне само особа која и самата минала низ исти, слични кризи. Се друго е млатење празна слама со тешки последици по менталното здравје.
Дадов совет да не слуша членови од форум, дека сепак треба со стручни лица да разговара за нејзината проблематика и што терапија да примени...неможеш ти така од ракав да и кажеш што да пие, ете може некој што чита на форумов, некоја млада особа што си има проблеми, да земе такви таблети оти овде прочитала.
Бијонсе е стручна и кај неа нема трефнување, се си е подржано, учено, испитано, докажано, проверено..така да, ако она нешто ми препорача да употребам, биди сигурен дека нема да се двоумам воопшто.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.633
Поени од реакции
88.261
лекот се почнува со 10 мг под мониторинг на специјалист, а не така земи пиј 20 мг и ако нешто ова она дојди
Првите 2 дена треба по 10 мг да пијам, потоа 20 до крај

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Првите 2 дена треба по 10 мг да пијам, потоа 20 до крај
Друже, ти најубаво да фрлаш паричка дали да ги пиеш бамбоните шо ти ги препишала стручната особа, а после па да фрлаш паричка по коуку милиграма на ден, у случај да ти се падне да ги пиеш.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
Човек, зошто го пикаш носот во теми за кои немаш доволно познавање? Да речеме дека си заинтересиран за темава, срамота е во време на бесконечен интернет да се улеташ овака без барем малку да се информираш. Ајт на гуглање! Хинт: Когнитивна бихевиористичка терапија(Cognitive behavioral therapy). Нешто кое милион пати го имам спомнато во темава, вид на терапија која се покажала баш како најуспешна против анксиозност, панични напади итн.
Ами Gestalt therapy? Немој, пиле, глава ќе ми те заболи!
И смејте му се на Говинда за медитацијата, додека терапевти на западот препорачуваат медитација и mindfulness како дел од третманот против анксиозност.
Добар психолог/психијатар/ терапевт секогаш ти работи на психа, аповите можат да бидат дел од третманот, ама не и цел третман.

Член од
3 ноември 2019
Мислења
34
Поени од реакции
21
Jas minatata godina se plasev duri od mojot dom da izlezam, i mi se vrtea sve losi misli u glavata demek ke umram i takvi gluposti brzo mi biese srceto so eden zbor se izgubiv skros... Bev vo doktor napraviv detalna analiza i mi rece nemas nisto i mi go spomna Anksioznosta i mi preporaca da idam vo psihijatar.. Normalno ne otidov vo psihijatar poso u opsto sum protiv apcinja ama zapamtiv NE MI E NISTO SAMO SI IMAM LOSI MISLI I TOA ME PRAVI ANKSIOZEN I ISTO TAKA IMAV PANICNI NAPADI...

Kako si go resiv problemot bez Psiholog... Prv pat posle 3 meseci iskociv podaleku od maalskata prodavnica posle sekoj den idev podaleku so eden zbor gi krsev site barieri sto sum gi sozdal vo umot.. Posle so tocak idev nakaj kej (tocakot mi pomogna mnogu) i pocnav da treniram... Se fokusirav samo na dobri misli fakticki go trenirav mojot um da misli samo na dobri raboti.. Paa posle pocnav da iscakam niz kafici (se plasev od guzva) toa se sluci posle 5 mesec.. I na kraj jas sto ne mozev da go pominam dukjanot u moe maalo pominav 1000km otidov do Germanija i si pominav super :)

Znaci ''lekot'' e da gi predizvikas stravovite sto gi imas vo sebe vo eden zbor da se boris so svoite stravovi znam deka nekoj sto pominuva sega ima 100 misli vo glavata demek e bolen ili ke poludi i duri znam deka ke bidete skepticni i za moite zborovi tuka i mislite deka nikogas nema da vi pomine ama ne e taka ke vidite eden den ke se smeete na seto ova sto go pominuvate i ke izlezete po hrabri.

I ne sum protiv da se konsultirate so Psiholog i toj moze da vi pomogne i ako jas sam sum go nadminal... Koj saka sovet slobodno pisete mi vo Inbox sum go pominal ova sto vie go pominuvate i ako ima nacin da vi pomognam pisete mi slobodno.. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.141
Поени од реакции
42.879
Човек, зошто го пикаш носот во теми за кои немаш доволно познавање? Да речеме дека си заинтересиран за темава, срамота е во време на бесконечен интернет да се улеташ овака без барем малку да се информираш. Ајт на гуглање! Хинт: Когнитивна бихевиористичка терапија(Cognitive behavioral therapy). Нешто кое милион пати го имам спомнато во темава, вид на терапија која се покажала баш како најуспешна против анксиозност, панични напади итн.
Ами Gestalt therapy? Немој, пиле, глава ќе ми те заболи!
И смејте му се на Говинда за медитацијата, додека терапевти на западот препорачуваат медитација и mindfulness како дел од третманот против анксиозност.
Добар психолог/психијатар/ терапевт секогаш ти работи на психа, аповите можат да бидат дел од третманот, ама не и цел третман.
Се надевам дека чичко гешталт и мајндфулнес ќе ти помогнат одненадеж кога ќе ти се дигне притисокот 200 додека ти се тресе целото тело и ти горат сите екстремитети, кога нема да можеш да заспиеш со денови, кога ќе почнеш да губиш воздух у затворени простории и ти се чини дека тоа е крајот. Помисли на факинг гешталд у тие моменти.
Ја убаво ти реков дека ти и Говинда сте еден за друг :D

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.950
Поени од реакции
25.479
Се надевам дека чичко гешталт и мајндфулнес ќе ти помогнат одненадеж кога ќе ти се дигне притисокот 200 додека ти се тресе целото тело и ти горат сите екстремитети, кога нема да можеш да заспиеш со денови, кога ќе почнеш да губиш воздух у затворени простории и ти се чини дека тоа е крајот. Помисли на факинг гешталд у тие моменти.
Дете, техниките кои ги учиш за време на терапија, како правилно да дишиш на пример, помагаат при паничен напад. Со техники учиш како да смириш уште пред да почне паниката и во таков момент ги практикуваш, не посегнуваш по апови одма. Не зборувај работи со кои не си запознаен, ебате македонскиот синдром, експерт за се'!

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Ај рецимо на пример да сме еден за друг. Она е у Швецка, ја тука у источна македонија. Како ке бидуваме еден за друг?
Медитативно, телепатски? Ем музикално она е панкерка, а ја хеви метилец. Ем стално се караме на фејсбук. Сеа тоа шо она у последно време стана медитивна е + , ама шо ја знам. :D
Back on topic. Од кај ти бе таа сулуда идеја одненадеж да и се дигне притисоко на Магда, па да почне да се тресе и да добие паники и фобија од затворен простор? :eek: Алоооо. Особа шо медитира и се хране здраво неможе да има фобија од затворен ни од отворен простор нити притисок има шанси да и се дигне.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.317
Дете, техниките кои ги учиш за време на терапија, како правилно да дишиш на пример, помагаат при паничен напад. Со техники учиш како да смириш уште пред да почне паниката и во таков момент ги практикуваш, не посегнуваш по апови одма. Не зборувај работи со кои не си запознаен, ебате македонскиот синдром, експерт за се'!
Агде, да не случајно знаеш повеќе за овие техники? Конкретно (мислам беше за смирување од тие анксиозности, не сум сигурен) што ми покажа една госпоѓа која се занимава со такви ствари и со ајур веди, со вдишување и издишување и затворање отворање на носниците редоследно, по неколку минути трае вежбата. Значи ја затвораш едната носница, земаш воздух длабоко со другата, ја затвораш другата, со првата испушташ воздух и повторно со првата земаш па ја затвараш па со другата испушташ. И треба да си сконцентриран на тоа. Не знам дали ме сфати, малце лошо можи објаснувам :) не знам дали ти е позната или некоја слична на неа. Изгледа шашаво али сум пробал, делује по малце.
Автоматски споено мислење:

Упс, вие веќе за љубав сте почнале, ја уште со дувањево нос се бафтам :D па нек ви е со среќа

Kajgana Shop

На врв Bottom