Mal ama prakticen sovet od mene za koristenje na vertikalnite usmeruvaci. Moj sovet e ako epten vi e potrebno da go usmeruvate vozduhot so ovie vertikalni klapni (nekogas se dvodolni, nekogas tri ili cetiri ),poradi izbegnuvanje na promaja ili nasocuvanje kon nekoja vrata, na vreme da izberete podobra pozicija na vnatresnata edinica i da ne se oslonuvate na ovie fleksibilni krilca.
Najdobro e da bidat pravo nasoceni, na toj nacin ce imate najmalku polnenje na turbinata so djubre i taa ce ostane dolgo vreme funkcionalna.
Interesno e (kaj mene e provereno na dve razlicni klimi) sto onaa polovina kade krilceto e zavrteno za nekoj agol (sto pogolem agol toa poloso), mnogu brzo se natrupuva djubre koe gi zatvara perkite od turbinata pa taa stanuva kako mazen cilinder i povece ne gura vozduh.
Da receme za agol od 45 stepeni otprilika ce imate 3 pati pobrzo natrupuvanje na necistotii od stranata kade perkite se pravo nasoceni.
Inace pred 5-6 dena se podnoviv so nova klima, na stariot FONKO posle 12 godini upotreba mu se pojavi prviot kvar (startniot kondenzator od kompresorot) go fati paragraf, mi dosadi on/off tehnologijava i si zedov posle kratko razmisluvanje HAIER TUNDRA PLUS od SETEC Haier Tundra PLUS 1U35MEEFRA / AS35TADHRA-CL po cena od 23.749 den.
Ne deka nemam pari da zemam mnogu posofisticirana klima od ovaa, ama po moite svacanja, da davam uste tolku pari za drebulii (razni filtri, sledaci, maski i gluposti), malce pogolema snaga na -10C so nesto pogolem COP koe nema NIKOGAS da se isplati vo eden razumen eksploatacionen period od 10-tina godini.....
Vednas da se rascisti deka pod oznakata Haier Tundra PLUS 1U35MEEFRA / AS35TADHRA-CL se krijat nekolku razlicni klimi, zavisno od drzavata kade se prodava. Eve na primer vo Polska i Hrvatska pod ista sifra ima vgradeno WI-FI modul, vnatre ima 5 brzini na ventilatorot (kaj mene nema modul i ima 4 brzini), ima 6 brzini na nadvoresniot ventilator ( jas ne znam dali ima tolku, standarno e dve, mozebi i ima), no tamu e cenata pomedju 500 i 600 evra.
Ova CL vo oznakata e kratenka od CLEAN, znaci ima opcija za samocistenje na vn. edinica, a ima i taster na daljinskoto, se razbira koga e na ladenje.
Mislam deka ima EEV ( ne bi ja otvaral da proveruvam dur e pod garancija, a i sosema korektno rabotat i sistemite so kapilari do -10C za kolku i mi treba za greenje), postarata TUNDRA na R410 ima kako sto pokaza
@Dr Zmigo, ovaa e posofisticirana so R32....
Ima HITACHI kompresor, mnogu e tivka, ja opteretiv na 1500 W, zuenjeto na kompresorot e sosema podnoslivo, odat gumici vo kompletot za montaza.
Instalacijata e skoro 5 metarska, nema sumenje na freonot, nema nikakvo krckanje na plastikata, vnatresnata e dovolno tivka za tie pari.
Minimumot na odrzavanje pri greenje e 400W ( mene na ova vreme kakvo e denovive mi dogura do 480W) , na ladenje e 300W.
Sega raboti kako on/off, normalno na ova toplo vreme vo 35m2.
Nadvoresnata edinica e teska 27 kg, sto e korektno bidejci sistemite polneti so R32 imaat potreba od polesni izmenuvaci i koristat polesni kompresori.
Na energetskata nalepnica stoi Pd=3.2kW isto i vo Product Fiche za Average zona na -10C so back up heating od 0.6kW i SCOP=4.1, sto e za mene sosema korektno za dadenite pari.
So nea ce gream koga ce e mnogu ladno 25m2, ako sepak ne dovolna za ovoj prostor sigurno ce bide so mala pomos na el. grelki za tie nekolku dena...
E sega nema WI-FI, se prodava za 2000 den vi SETEC, mene ne mi e voopsto potrebno bidejci se nekoj ima doma. Inace pridobivka od WI-FI bi bil nekoj nedelen tajmer ( na nea ima samo 24 casoven), sto mene i ne mi e voopsto bitno, taka da ova ne e nikakov hendikep.
Inace gleam zadadenata temperatura na daljinskoto gore dole ja odrzuva vo prostorijata (ne raboti celo vreme ponataka ce vidime), za sega stigna za 0.3-0.5 C pod zadadenata, koga ce zaladi i koga ce raboti 24 casa ce se izednacat.
Inace koga ce iskluci vednas gi diga perkite, ventilatorot odi vo nekoj tivok mod i za 10 sek potpolno zapira. Koga se pali kompresorot diga poleka od 300W bez vrtenje na ventilatorot, perkata se spusta pocnuva da duvka po malce i posle 30sek ubrzuva vo dadenata brzina.
Inace ima tivok mod i turbo mod.
Defrost uste ne napraela neznam kako izgleda.
Pozdrav.