Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Другар само што извади дозвола за престој во Белгија
Residence permit националност северно македонец се побуни проверија и му потврдија дека така треба да биде а не македонец....
И ја не верував додека не видов...

Трагедија, џанаците се нафиксале и нашмркале и се пореметиле :D ...какви нестабилни ликови се вработени тоа е чудо невидено.

Се надевам дека ова е вистина.
Fear and Loаthing in Brussels.

Се надевам дека ова е вистина.
Fear and Loаthing in Brussels.
лажна диверзија ,исто како Британците што му прават на русите демек ги шпионират или последно со гласачките ливчина во косово да ги оцрнат намерно.

Или па може бил Албанец, па му се манифестирал вродениот страв од се поврзано со Русија. Па уште и во Брисел, Homeland Џејсон Борн ова она, Mission Impossible. :icon_lol:
Рака в оган ставам дека е Албанец џејмсбондот. (ако е вистина)

Не викам дека е лесно, ама е добра можност кој сака бизнис да праи. трошоците не можеш точно да ги пресметаш, пошто се намалуваат пропорционално со зголемување на стадото.

Што се однесува до храната, ја користш природата максимално, а ги прехрануваш на зима... Храна ќе си произведеш..

А што се однесува до пласманот, јас искрено незнам сопственици на овци кои го даваат млекото на млекари. Сите што ги знам произведуваат сирење на традиционален начин. Сите го продаваат сирењето сами и без проблем.

Најтешкиот дел во сточарството е да најдеш овчари/говедари. До пред некое време земаа од голо брдо, но сега и тие не доаѓаат.

Што се однесува до јагнињата... тоа е зезнато малце, ама па во последно време секој бара јагне плус. Во држава во која 70% од месото се увезува, не е тешко да продадеш месо.

Тоа е ако гледаме како бизнис. Ако збориме за рурален секојдневен живот, тогаш е подруга и математиката... Но и тас слика е добра во споредба со класично Скопско семејство со две деца каде жената работи во шивална или во маркет, а мажот е таксист или работи во фабрика. Заглавени во кредити до гуша, остатокот парите ги трошат 90% на нездрава храна и сметки.
Додека во село се храниш здраво и домашно, живееш здраво и без стрес.

Зошто на пример не му се јавиш да го прашаш зошто ги продава??

Единствена причина е зошто мајндсетот твој го делат повеќето граѓани тука кај нас. Си е задоволен со 30К, за лепче, паштета и ракија си има. Ќе си земе кредит да одат децата на одмор, неговото поминало, а има човекот 45 години и се осеќа како старец.... Што се 30К бе? Што ќе напраиш со 30К? Ќе имаш достоинствен живот?? Тоа ти е границата помеѓу беда и сиромаштија... Тоа состојба на духовно зомби.

Немаат овчари, затоа ги продаваат или пак децата им се покондуриле.... Ако си ги пасеш сам овците, можеш да ги чуваш и да имаш просперитет, па дури и да тераш бизнис ... Отиди на улица и викни ги питачите да одат да ти помогнат околу стоката или аргати викни ги да ти бидат, да видиш што ќе ти кажат....

Иначе колку за информација, во Македонија во 2018 година кај индивидуални земјоделски стопанства(тоа се поединци) се забележани 708.641 грла овци. Тоа што се продаваат 1000 овци не е показател дека не им иде бизнисот на луѓето, туку едноставно флуктуираат, тоа е нормална работа. Ако не е исплатливо сите 700К ќе ги продаваа.

Говедата застапени кај индивидуални земјоделски стопанства се околу 250К и ова секоја година бележи пораст.

Порастот би бил уште поголем, доколку полесно се наоѓаат овчари...
Автоматски споено мислење:

Не бе добро си е земјоделието и сточарството... Да не е немаштија по градојте, ќе биде уште подобро :)
Многу ме потсеќаш на еден водител на една емисија кој живееше во Скопје,шеташе по селата и ги убедуваше таму љугето колку им е убаво.Која демагогија!Абе чоек љугево шо живеат на село не можат ни да се ожанат,абе која би ти дошла на село да чисти гној од крави или овци,дај малку соочи се со реалноста.

Многу ме потсеќаш на еден водител на една емисија кој живееше во Скопје,шеташе по селата и ги убедуваше таму љугето колку им е убаво.Која демагогија!Абе чоек љугево шо живеат на село не можат ни да се ожанат,абе која би ти дошла на село да чисти гној од крави или овци,дај малку соочи се со реалноста.
Нема реалност кај него.
Јас не велам дека има некоја лоша замисла или муабетите не му чинат ама не се ни малку реални.И јас самиот сега како млад човек би одбрал да се вратам на село и да останам да живеам таму ама да знам дека живеам во држава барем како Словенија,не мора да е некоја поразвиена.

Вака само шири некоја демагогија за секоја тема иако и самиот знае дека нема теорија мубаетот.
Мене па ме подсетува на оној Шехтански(ништо лично против човекот) кои пред неколку години им порачуваше на Македонците од Чаир,Топанско и Ченто да не ги продават куќите а самиот тој живее во Аеродром.

Трагедија, џанаците се нафиксале и нашмркале и се пореметиле :D ...какви нестабилни ликови се вработени тоа е чудо невидено.

сега сакам Макре или некој друг да ни збичи ВЕТО и за ОТАН:eek:
Автоматски споено мислење:

Ебате државава скапана..пу...42000 евра ке си добие Верушевски ....:facepalm::yid::yid::yid::yid::yid::yid:

ОК е, ама треба прво тој да искешира едно 420,000 евра за одштета на невини затворени и малтретирани селаните од Сопот а за кое тој има голема вина..

Нема реалност кај него.
Јас не велам дека има некоја лоша замисла или муабетите не му чинат ама не се ни малку реални.И јас самиот сега како млад човек би одбрал да се вратам на село и да останам да живеам таму ама да знам дека живеам во држава барем како Словенија,не мора да е некоја поразвиена.

Вака само шири некоја демагогија за секоја тема иако и самиот знае дека нема теорија мубаетот.
Мене па ме подсетува на оној Шехтански(ништо лично против човекот) кои пред неколку години им порачуваше на Македонците од Чаир,Топанско и Ченто да не ги продават куќите а самиот тој живее во Аеродром.
Не е проблем имам еден другар има такси компанија, да му ургирам за тебе ако сакаш...

Не е проблем имам еден другар има такси компанија, да му ургирам за тебе ако сакаш...
Можеме до утре да пишуваме со иронија ама и самиот знаеш дека си грешка.Е сеа тоа што кај нас да признаеш грешка е нешто најлошо е друга работа па затоа сме спремни да јадеме гомна до крај и да отидеме во провалија од инат.

Можеме до утре да пишуваме со иронија ама и самиот знаеш дека си грешка.Е сеа тоа што кај нас да признаеш грешка е нешто најлошо е друга работа па затоа сме спремни да јадеме гомна до крај и да отидеме во провалија од инат.
Ок во право си, грешка сум..

Ок во право си, грешка сум..
Не велам дека муабетот не ти чини или дека нешто лошо зборуваш ама е далеку од реално,како и повеќето теми што си ги предводел тука.
Во некое друго време да ама сега се е џабе.

Не велам дека муабетот не ти чини или дека нешто лошо зборуваш ама е далеку од реално,како и повеќето теми што си ги предводел тука.
Во некое друго време да ама сега се е џабе.
Така е бе, времето не е сега... да беа други времиња ехееее....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom