Диле Јоргачев
Одделение за заштита на народот
- Член од
- 3 април 2017
- Мислења
- 8.693
- Поени од реакции
- 28.212
Сакам да кажам дека се намножија програмери.Многу ги има и доста нови се појавуваатНезнам што сакаш да кажеш со ова... биди малце поконкретен.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сакам да кажам дека се намножија програмери.Многу ги има и доста нови се појавуваатНезнам што сакаш да кажеш со ова... биди малце поконкретен.
Па шо се бунат земјоделциве пред влада?Требало да се обратат кај тебе за да им ги отвориш очите!![]()
Ова се само приходи на хартија. Нашата специфична овца не дава 75 литри млеко, уште помалку млекарите ќе го платат 40 денари (ако не грешам по твојата матеметика така го плаќаат). Кравјото млеко го плаќаат по 18 денари, ова нека биде малку поскапо, ама ептен претеруваш. Понатаму, секој ден треба да го носиш до млекарата, а таа не е во планина. Ако го правиш сирење, исто треба да имаш пласман. Да не зборувам за условите кои треба да бидат исполнети за производство на сирење. За јагнето каде има кланици кои реално го плаќаат? Затоа го продаваме на прекупци за ниски цени. Волната е посебна приказна. Дали некој ја откупува и по која цена?значи една овца специфична за ова поднебје ти носи 75 литра млеко. да го продаваш на млекара ти е 3000 денари приход. да го правиш сирење ти е 4500-6000... после тоа имаш јагне кое го продаваш и имаш и волна... значи 80-100 евра годишно ..
ако одгледуваш приносни сорти, приходот е 250-350 годишно.
За жал со приемот во НАТО оваа опција повеќе не постои.Втората опција во светот па со тоа и во МАКЕДОНИЈА се појавува со јакнењето на Русија во светски рамки.Таа нуди достоинствна позиција на Македонскиот народ и е ревизионистички настроена кон сето досегашно направено од нејзиниот соперник САД.
Јамајка,дај Боже добро да им оди,и да им се зголемуваат стадата ама тие приходи што ти беа претходно напишани се нереални.овци не сум чувал, али имам познаници што чуваат и добро им оди.... имаат проблеми како и во секој бизнис, особено е тешко овчар да се најде... ама приходите им се екстра.
А на кое поле работиш?Значи треба да имаш поле за да го работиш така?Затоа што беше лажен протест.
Еве на пример пелагонија, тие што работат пипер капија со сегашнава цена од 25 денари на поголема површина без некој 15.000 - 30.000 еур годишно не се.
А работат и тутун без некој 5 декари никој не е, иако најчесто работат и по 20 декари, и тие не се без 4.000 - 20.000 еур годишно.
Исто и лозарите.
И да ти кажам редно беше земјоделската работа да се исплати, затоа што ела работи во поле да те видам.

И Ленин - такој молодој,Еве една “сликовница“ која на свој начин ги покажува тие процеси, мачни ама резултатот е за почит!
![]()
Автоматски споено мислење:

Значи колку ме нервираат лажни придобивки оваа влада е махер за тоа.
Демек ги намалиле казните а ги укинале негативните поени. Тоа е се за полнење буџет. Намалени се само минорните казни како за погрешно паркирање. Другото се останува исто. Реално ако те дигне пајак ќе си платиш пајак и место казнени поени плус 20 евра за буџетот. И сеа што е поевтино за граѓанинот - 20 казнени колку беа таму за паркирање или 20-30 ЕУР?
Шупаци невидени. Па постојат и 250 еур казни. АЛОООО минималец немаме 250 ЕУР. Јас незнам во Германија да има 1000 еур казна?
Ако е ова максимум што си можел да смислиш, не си требал ни да стануваш, можеби е време за опцијата повикај пријател.Пу пу, скраја да е да сум дотолку. Само глуп и неук човек смета дека со труд и знаење може да се стигне до поголема плата и подобар живот.
Ма јок, каков негов труд, сѐ е тоа крадено. Што е бе еден програмер попаметен од Стефка од Ропотово што работи на лента и зема минималец, или па од некој таксист!? Ништо.
Инаку, тоа баш си мислев од сабајле. 120 000 плата за штракање по тастатура!? А бе маме им ебем на ова програмериве и инженериве, државава ја опљачкаа. Затоа, не 18, туку 80% данок за таквите лопови, пари кои ќе одат во буџет со кој раководат Заев, Шеќеринска и Мира Дизел, пошто Заев и Мира Дизел се луѓе од доверба и знаат како паметно да ги искористат тие пари, а не ова програмериве што ја запустеа државава.
Ајде мајката!Гледам, ти си овој единствениот што не потклекна пред камшикот (на втората слика). Барем така сакаш да се прикажеш. И таков си (единствен кој не ја гледа реалноста) овде на форумов. А во стварноста можеби си во последните и ќе се кренеш дури кога ќе видиш дека овој со камшикот е легнат долу. А можеби ни тогаш.
Каде си во вистинскиот живот? И каде беше? Зошто не го поведе народот на протести кога насилно се менуваше уставот и се продаваше името? Зошто не извади 100 000 народ на улица? И сега не е доцна. Покажи дека сликата има реална основа, ама во пракса, не со тастатура.
Најлесно е да ги навредуваш и омаловажуваш оние кои ја гледаат реалноста, па пишуваат спротивно од тебе. Велат дека човек кога нема вистински аргументи преминува на пцуење, навреди и омаловажување. Да ја пополни празнината.
Дали си ти таксист или работиш на катедра мене воопшто не ме интересира.Ајде мајката!
Имам таква карма, скоро секогаш да бидам единствениот... туку остави кај сум и кој сум јас, многу повеќе од твој интерес е каде и кој си ти.
Ако вака продолжиш темата ќе се сведе на тоа кој сум јас, дали сум таксист и слични неважни работи, што полза да речам и дека едно време работев и на катедра, зарем тоа ќе биде од некоја полза!?
Јас не постојам во вистинскиот живот туку само во виртуелниот, зошто не го поведов народот и јас си го поставувам тоа прашање - ама глеам на форумов не можам да убедам никој во исправноста на моите ставови по одредени прашања како ли ќе успеам кај масите - значи не ме бива, Црпе и Мицика се вистинскиот лек и решение за овие, си велам и сега Прегледај го приврзокот 221314
Немој да измислуваш-импутираш, никого не сум навредил (освен еден од оние кои ми се на игнор листа) или омаловажувал!
Секогаш фокусот ми се процесите и појавите, а ако некој застапник на таквите процеси се појави и препознае тогаш е тоа случај на индиректна навреда на неговиот интел-капацитет, но тоа не упатено на лична основа.
“Празнината“ треба некој друг да ја исполни јас сум тука само да укажам дека постои!
Ова е твојот стил. Оставање недовршено, па дали продолжението е „будала“, „глуп“ или нешто трето, во секој случај јасно е на што алудираш.Претпоставувам не си до толку.
Значи дека ние не го вклучуваме мозокот. Сме го пуштиле на „пасење“.сепак понекогаш потребно е да се вклучи и мозок
Некад и слепа кокошка ќе клуцне по некое зрно случајно, па така и ти понекад си у право.- значи не ме бива, Црпе и Мицика се вистинскиот лек и решение
имаш државно земјиште даваат под концесија во речиси неограничени количини. 50 евра по хектар годишно прва класа..А на кое поле работиш?Значи треба да имаш поле за да го работиш така?![]()
Протестот не беше лажен туку во првата прилика окупиран од опозицијата како пред неколку години кога протестите беа окупирани од тогашната опозиција.Затоа што беше лажен протест.
Еве на пример пелагонија, тие што работат пипер капија со сегашнава цена од 25 денари на поголема површина без некој 15.000 - 30.000 еур годишно не се.
А работат и тутун без некој 5 декари никој не е, иако најчесто работат и по 20 декари, и тие не се без 4.000 - 20.000 еур годишно.
Исто и лозарите.
И да ти кажам редно беше земјоделската работа да се исплати, затоа што ела работи во поле да те видам.
Ова се само приходи на хартија. Нашата специфична овца не дава 75 литри млеко, уште помалку млекарите ќе го платат 40 денари (ако не грешам по твојата матеметика така го плаќаат). Кравјото млеко го плаќаат по 18 денари, ова нека биде малку поскапо, ама ептен претеруваш. Понатаму, секој ден треба да го носиш до млекарата, а таа не е во планина. Ако го правиш сирење, исто треба да имаш пласман. Да не зборувам за условите кои треба да бидат исполнети за производство на сирење. За јагнето каде има кланици кои реално го плаќаат? Затоа го продаваме на прекупци за ниски цени. Волната е посебна приказна. Дали некој ја откупува и по која цена?
Си направил математика за приходи, каде се расходите? Каде е храната, вакцинирањето, плата и осигурување за овчарите? Каде е калкулацијата за загуби, било од смртност или од волци?
Додека не почнеш да чуваш овци, никогаш нема да знаеш како е. Ако од овца годишно ти останат 20 евра, тоа е супер.
Ништо ново и непознато.Програмерите имаат неограничен пазар, затоа се толку платени. Порано кога работеа исклучиво за наш пазар платите беа доста пониски. За материјален производ треба да го складираш, па транспорт, граници, царини и др тракатанци. Софрверот иде пример до Америка со брзина на светлината. Затоа програмерите се платени. За сметководител софтвер нема испод 5000 еур. А за системи за големи компании како на пример Тинекс, Веро испод 50 000 еур нема. Нема компанија што не користи некаков софтвер а кога пазарот ти е глобален лесно наогаш пласман и цепиш. Поготово со апликациите за моб тоа се огромни пари. Има апликации кои коштаат по 100к еур. Сопсветикот заработува по 2-3 евра од некаква субскрипција или др. Милион јусери да наполни ете ти 2-3 милиони евра, плус ако има реклами.
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org