Napravi si matematicka presmetka. Ako gi kupis na 6150 ,a gi prodades na 6300 ke dobies 15000 bruto dobivka na 100 akcii, koga od toa ke odzemes vlezna i izlezna berzanska taksa, bankarska provizija od okolu 12000den ,ke ti ostane 3000den. od 100 akcii.Ti razmisli dali ti se isplati.Presmetkata ti e pod uslov da gi prodades na 6300, a ako ide nesto uste nagore toa e veke drugo,a toa zavisi od kolicina na otkupeni akcii od Sparkasse.Што мислите, дали се исплаќа купување на акции од Охрдска банка?
Од каде си сигурен дека Шпаркасе ќе ги откупат сите акции, ете теоретски и да откупат 90-93%, зошто би решиле да понудат поголеми цени да ги откупат другите???Превземот на OHB започна. Загарантирана е најниска цена од 6300, а може да биде и повисока. Ако постигнат одкуп на 95% од акциите, следува принуден одкуп по истата цена. Ако не го постигнат тоа може да ја зголемат цената. Во секој случај Шпаркасен ќе ги купи сите акции. Се надевам дека правилно ве имформираа брокерите, just sayingако не 6300 не ни бега.
Jas ova go razbrav kako fiksna 25 den (najverojatno bruto) ne kako dodatok na dividendata na obicnite...Убави вести за имателите на СТБП, меѓу кои, за жал, веќе не спаѓам самиот: се предлага нов статут по кој приоритетните може да земаат дивиденда најмалку како и обичните, плус загарантирани 25 ден по акција во недивидендни години.
Тоа значи цената би требало да им се коригира најмалку на нивото на обичните, плус премија за фиксниот дел. Доколку, се разбира, предлогот помине
“Врз основа на Одлука на Собранието на акционери на Банката, имателите на приоритетни акции можат да стекнат право на учество во распределбата на добивката на Банката, како варијабилен дел во висина што ќе ја утврди Собранието, но најмногу до износот што ќе го добијат имателите на обични акции.”Jas ova go razbrav kako fiksna 25 den (najverojatno bruto) ne kako dodatok na dividendata na obicnite...
Шпаркасе изјави дека сакаат да ги одкупат сите акции. Зошто не би го одкупиле и по повисока цена? ОHB има убави финансиски извештаи, книговодствената вредност е 8310 денари(на Шпаркасе не и менува ништо и да плати 7000 за акција). А и не гледам зошто не би купиле за повисока, посебно кога се работи за мал процент. Тоа е само мое мислење. Штета сто си избрзал и си ги продал, немало што да изгубиш. Што и да би се случило, секако на крај ќе можеше да ги продадеш за 6300.Од каде си сигурен дека Шпаркасе ќе ги откупат сите акции, ете теоретски и да откупат 90-93%, зошто би решиле да понудат поголеми цени да ги откупат другите???
Јас не ја гледам таа логика дека ќе платат поголеми пари по акција за некој ситен процент, не ќе не молатЈас имам малку и потпишав лист и го пратив по пошта дека ги давам.
Па они можеле и до сега да стекнат право на учество у распределбата доколку тоа го утврди собранието на акционери“Врз основа на Одлука на Собранието на акционери на Банката, имателите на приоритетни акции можат да стекнат право на учество во распределбата на добивката на Банката, како варијабилен дел во висина што ќе ја утврди Собранието, но најмногу до износот што ќе го добијат имателите на обични акции.”
Клучниот збор тука е „можат“.“Врз основа на Одлука на Собранието на акционери на Банката, имателите на приоритетни акции можат да стекнат право на учество во распределбата на добивката на Банката, како варијабилен дел во висина што ќе ја утврди Собранието, но најмногу до износот што ќе го добијат имателите на обични акции.”
Не може да купи за 6150, кога веќе има има куповен налог за 6300.Napravi si matematicka presmetka. Ako gi kupis na 6150 ,a gi prodades na 6300 ke dobies 15000 bruto dobivka na 100 akcii, koga od toa ke odzemes vlezna i izlezna berzanska taksa, bankarska provizija od okolu 12000den ,ke ti ostane 3000den. od 100 akcii.Ti razmisli dali ti se isplati.Presmetkata ti e pod uslov da gi prodades na 6300, a ako ide nesto uste nagore toa e veke drugo,a toa zavisi od kolicina na otkupeni akcii od Sparkasse.