Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.444
Поени од реакции
5.441
Најмногу ми се допадна тоа што филмот е направен низ перспективата на главниот лик. Џокерот е во сите сцени од почеток до крај, Жоакин Феникс е филмот. Слично како во Потстанар, и овде се работи за трансформација на карактер. Зарѓан сум за рецензии, сакам само да кажам дека филмот ги задоволува сите очекувања на фановите на Бетмен франшизата, иако имам замерки во однос на дијалозите, посебно сцената со гостувањето во шоуто на Де Ниро. Очекував подобар дијалог и генерално малку повеќе линии текст за Џокерот. “You ask me if I have any negative thoughts... all I have are negative thoughts" е фантастична линија и требаше да има уште десет такви. Друга работа што не ја знаев пред да го изгледам е дека филмот чинел само 55 милиони. Очекував некаков блокбастер со многу акција во последните 30 минути. За среќа не било така и можев да уживав во личната драма на еден отфрлен човек.

Споредби со Леџер се неблагодарни затоа што тој не доживеа целосен филм за Џокерот. Жоакин Феникс доби 2 часа на располагање. Филм со Џокерот на Леџер ќе беше исто толку добар, веројатно поспектакуларен. Во секој случај, Жоакин Феникс имаше тешки кондури за носење и добро ги износи.

Филмови кои те тераат да навиваш за негативци. Кум, @wot -е мој. Кум е причината.
Филмот одлично функционира како драма за кршењето на еден лик но како за Џокер е лош. Ликот на Феникс немаше никаков капацитет да прерасне во Џокерот кој го знајме, едноставно премногу го имаат отупено. Па и хаосот шо настана беше обичен сплет на случајности а не производ на Џокерот, батето немаше дефинирани чувства за ништо шо му се дешава него или околу него. Се на се одличен Феникс ама never go full retard.
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.809
Поени од реакции
83.985
Еве за фановите на Матрикс и Вачовски:

AQUAMAN star Yahya Abdul-Mateen II, has been cast in one of the lead roles in THE MATRIX 4.

He will join Keanu Reeves and Carrie-Anne Moss in the film.

Lana Wachowski had been meeting with actors for the role over the last few weeks.

Wachowski is directing, having written the script with Aleksandar Hemon and David Mitchell.
Production is expected to begin early next year.
Source: Variety
1570640519384.png


Искрено кога слушнав дека планираат нов филм мислев уште еден од оние "а бе не би било лошо да се направи филм" идеи се, пошто милијарда вакви има (ете Тарантино во животов има најавено 10+ филма што ги нема направено), и мислев ова брзо ќе се заборави, ама ете, изгледа ќе се прави Матрикс 4.

Лично сметам деак нема потреба, ама па и не сум ја некој огромен фан на Матрикс така да...

П.С. Браќата Вачовски се најуспешните женски режисери во историјата на бокс-офисот :)
 
Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Во каква ситуација го доведе не ми се верува погледнете го Фениксот на 9:09.
Ова се моменти каде глумата не проаѓа навистина една многу непријатна ситуација.

 

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Во каква ситуација го доведе не ми се верува погледнете го Фениксот на 9:09.
Ова се моменти каде глумата не проаѓа навистина една многу непријатна ситуација.

https://screenrant.com/joker-movie-joaquin-phoenix-angry-failed-prank-director/ Аммм, наводно е пренк на Финикс видеово и циркулира веќе со денови...
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Одличен е Joker (y) (y) (y) Супер филм, скоро секое очекување ми го исполни. Хоакин Феникс :cuc::cuc::cuc: Перфектна изведба. Оскарот не смеат ни да помислат да не му го дадат. Буквално тој го прави филмот.

Е сега за содржината на филмот, секако без спојлери. Треба да му се пристапи како на психолошка драма а не како на обичен суперхеројски филм, пошто стварно и не е тоа. А како драма нуди ептен моќна приказна и не може човек да остане рамнодушен. Одлично е склопено целата приказна, баш за комплетно да ја сфатиме мотивацијата на Артур. Тоа што праќа порака за денешните настани и денешното општество си доаѓа по дифолт, пошто се знае дека секоја ваква приказна за психотичен криминалец ќе повлече таква дискусија. Дури и ова да не беше филм за познат лик од стриповите туку за некој рендом истрауматизиран лик, и да не се случуваше во Готам туку во Детроит, на пример, пак ќе беше одличен филм.

Од мене оцена 9/10. Синоќа го гледав па ќе треба време малку да ми мине првата возбуда и да ми легнат впечатоците. Сигурно пак ќе го гледам таму некаде пред Оскарите. Вака на прва ќе речам дека крајот можеби можеше да биде подобар. Јас барем помислив на малце поинаков крај што за мене некако ќе беше пологичен, ама за тоа друг пат...

Споредба меѓу Хит Леџер и Феникс нејќам да правам. Двете изведби ќе останат легендарни. Други филмови се и друг пристап па тешко се споредува.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.612
Поени од реакции
31.817
Одамна му се думав на Knight of Cups. Конечно го изгледав.
Филмов толку добро ме извози и ме исполни, од музика, до нарација, до камера, онака целосно. Мистерија ми е зошто има толку ниска оценка.

 
Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA


ТИШИНА СИТЕ ОСОБЕНО ТОЈ ЕДНИОТ
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.698
Поени од реакции
27.624
Мистерија ми е зошто има толку ниска оценка.
Богами за чудење е зошто глупави филмови без контекст и логика имаат ниски оценки.
1571206621170.png

Ама филмот е за интелектуалци и почитувачи на слободната уметност а не за просечна меинстрим раја.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.612
Поени од реакции
31.817
Богами за чудење е зошто глупави филмови без контекст и логика имаат ниски оценки.
Прегледај го приврзокот 219529

Ама филмот е за интелектуалци и почитувачи на слободната уметност а не за просечна меинстрим раја.
Нема потреба уметноста да ја ограничуваш со контекст и логика.
Според Аквински убаво е она што додека го восприемаме прави да се чувствуваме пријатно. Така некако го доживеав лично јас.
Филмот по мое е симпатично остварување во правец егзистенцијализам.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom