Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Последниве 2 дена имам јака вртоглавица од која неможам да стојам на нозе. Првата ми траеше негде 15 минути, а втората вечерва негде околу минута ипол, кратка беше.
Притисокот ми е нормален 130 со под 90, сум немал досега никакви проблеми, али еве кога ќе се деси ова вртоглавицата (која патем ме бутка налево), притисокот иде до 160 со 110.
Денес ете баш не пиев кафе, пазев на исхраната, пешачев саат време, и пак ми се повтори вечерва.
Утре ќе ја проверам крвта, али сакам ваше мислење за ова.
Да се самоцитирам... еве веќе 4 ден како не конзумирам кафе, соленки, благо, газирани сокови и мрсна храна и притисокот ми се стабилизира. Јадам повеќе салатии сеуште имам вртоглавици али траат многу пократко и со секоја ден се се послаби.
Бев кај матичниот, ми рече крвта од понеделник да ја проверам, а за превентива да пијам една недела по еден хелекс од 0,25 мг.
ПРЕВЕНТИВА!?????
Кој доктор жити се ти го препорачал ова?![]()
МИ ГО КАЧИ ПРИТИСОКОТ
Превентива во случај да не паничам ако почнат пак вртоглавиците, хелексот има смирувачко дејство и тоа е тоа... а и 0,25 мг се скоро ништо ако правиме муабет.
Инаку овие два дена се спушти на 125 со 85
Хаха...абе ме изнасмеа навистина...види душо, јас си патам од висок притисок и си го регулирам, еве веќе десетина години со таблета Енап и ништо друго, но претходно направив многу испитувања.
Дали си носел/а АБП апарат кој мери 24 часа притисок!?
И не се жешти одма, учи контрола![]()
Не не сум носел ништо, еве од утре ќе давам морам да дадам крв па ќе ме советува матичниот што како...
...интернист? што има врска со средно уво (вестибуларни) 90 % одговорен за сите вртоглавици, неговата отогена вртоглавица од 15 минути и го тера кон лево, значи во десното уво има проблем (инаку да не беа 15 минутни вртоглавиците и „терање кон лево“ ќе речевме дека можеби криви се и вратните пршлени!) фактот дека членот е од помлада генерација ги анулираме сите вртоглавици од централно потекло, па дури и анемијата не дава 15 минутна вртоглавица!Ај ти прво земи од матичниот упат до интернист и он ќе ти даде упати што се да испиташ...вака у поверење да те прашам, стварно растат цицки од хелекс![]()
Не сум повикан да одговорам, ама......вака у поверење да те прашам, стварно растат цицки од хелекс
Пушти слика ако сакаш стручно мислење....да не се прелажеш после мака ќе ти биде кога ќе трчаш....вака у поверење да те прашам, стварно растат цицки од хелекс![]()