Би се отселиле ли од државава доколку?

9Би се отселиле за стално од државава (кажете си реално, ова е само мислење)

• Не доколку средната плата беше 1000 евра, наместо сегашниве 300

• Да за средна западноевропска плата од 1800 евра и некојси таму поквалитетен живот

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Па од тоа трај има и полошо има такви што работат за 200 евра и доволно им е и се со мисла дека може да е и полошо, нели во 1995 година работеле и за 50 евра.

Му се обраќаш на погрешен човек, јас живеам во такви услови каде што моите едвај го врзуваат крајот, но што да правам да кукам и да се жалам?
Не, напротив среќен и задоволен сум затоа што знам дека секогаш може да биде полошо.
Друже ти врзуваш крај со крај иако и ти и твоите не седите дома и работите.Што ти кажува тоа?
Значи по цел ден се мачиш и на крајот не можеш да живееш од сопствениот труд со таа плата.Тогаш треба да кукаш и да се жалиш каде што ќе стигнеш пред секој политичар кој ќе ти дојде во населба,пред секој партисски бот кој ќе ти тропне на врата,на секоја можна ситуација на работа треба да го дигнеш својот глас или да застанеш позади твојот колега.Најмалку од се што треба да направиш е да си среќен и задоволен ако по цел ден работите ти или твоите а фрижидерот да ви е празен и да немате доволно пари да си ги платите сметките.

Му се обраќаш на погрешен човек, јас живеам во такви услови каде што моите едвај го врзуваат крајот, но што да правам да кукам и да се жалам?
Не, напротив среќен и задоволен сум затоа што знам дека секогаш може да биде полошо.
Не те познавам и не сум никој и ништо да ти судам, ама извини вака шо ќе ти речам, од така шо ќутат и не кукат ќе не дупат дури сме живи, како велат дури има овци има и волна, извини уште еднаш не ми е муабетот да те навредам.
Јас знам дека има и полошо како велат здравјето пред се, ама да трпам во 21 век и децата да ми растат во немаштија тоа нема да си го дозволам.

Државата е веќе изградена на трули темели,да се сруши и гради од поново нема шанси.Да не беше така,ај ке речеш сите заедно рамо до рамо со копачот у рака да градиме силна држава,ама за тоа е предоцна.Тешко некој што краде еден џип Мерцедес месечно,дека ке го натераш да земе копач у рака и со останатите заедно да гради.Тоа можда било изводливо таму некаде 91ва.Сега вие што сте помладите книгата у рака,јазик обавезно или занает некаков и прва прилика пат под нозе да не завршите со економски факултет у кам на рафтови да редите продукти за 14.000
Автоматски споено мислење:

Или Елвис Бајрам да го служите како конобари во некој "елитен кафич"

Државата е веќе изградена на трули темели,да се сруши и гради од поново нема шанси.Да не беше така,ај ке речеш сите заедно рамо до рамо со копачот у рака да градиме силна држава,ама за тоа е предоцна.Тешко некој што краде еден џип Мерцедес месечно,дека ке го натераш да земе копач у рака и со останатите заедно да гради.Тоа можда било изводливо таму некаде 91ва.Сега вие што сте помладите книгата у рака,јазик обавезно или занает некаков и прва прилика пат под нозе да не завршите со економски факултет у кам на рафтови да редите продукти за 14.000
Автоматски споено мислење:

Или Елвис Бајрам да го служите како конобари во некој "елитен кафич"
Точно, со све се сложувам али посебно ставам акцент на болдираното, без добар занает, јазик или било која добра барана струка бадијала е запад. Колку и да се вреѓаат многу млади и неискусни на вакви муабети таа е вистината, без тоа нема да му се изнаживеат и на запад, посебно ако мислат да живеат нормален живот како што и изјавуваат. Пред две години еден млад дечко ми вика, што викаш да одам на запад, му викам " Заврши прво добар факултет ама не некој правен и економски ко сите кај нас (имаме повеќе правници и економисти од криминалци и економија), или некој занат,после ако сакаш оди викам, во најлош случај е едно големо искуство", после некое време го гледам тој Германија во хамбургери прави.

Точно, со све се сложувам али посебно ставам акцент на болдираното, без добар занает, јазик или било која добра барана струка бадијала е запад. Колку и да се вреѓаат многу млади и неискусни на вакви муабети таа е вистината, без тоа нема да му се изнаживеат и на запад, посебно ако мислат да живеат нормален живот како што и изјавуваат. Пред две години еден млад дечко ми вика, што викаш да одам на запад, му викам " Заврши прво добар факултет ама не некој правен и економски ко сите кај нас (имаме повеќе правници и економисти од криминалци и економија), или некој занат,после ако сакаш оди викам, во најлош случај е едно големо искуство", после некое време го гледам тој Германија во хамбургери прави.
Ама нели е подобро да правиш хамбургери и да возиш голф 5ка,да одиш од време на време на викенди наместо да бидеш пиц мајстор у пицерија Гиго и со голф 1 да одиш на работа и да живееш со твоите до 50 години?

И шо ако прави хамбургери, свесен си дека таму повеќе ќе заработи од хамбургери правење одколку тука да работи било која работа.
Ете не сум била ама колку шо знам земаат во Бургер Кинг по 1400 1500 евра, и жена му нека зема од прилика толку, плус детски додаток за дете ако имаат, можи нема да им тече мед и млеко ама ќе живеат подобар живот илјада пати од тука.

И како занаетчија бољи избор е да живееш у Пољска,Чешка,Словачка.Нивните занаетчии се заминати по западна европа и тие малку што се останати заработуваат повеќе од овие што заминале,а за пример стан од 120 м2 во близина на центарот на Краков луксузно опремен се купува за 120.000€

И шо ако прави хамбургери, свесен си дека таму повеќе ќе заработи од хамбургери правење одколку тука да работи било која работа.
Ете не сум била ама колку шо знам земаат во Бургер Кинг по 1400 1500 евра, и жена му нека зема од прилика толку, плус детски додаток за дете ако имаат, можи нема да им тече мед и млеко ама ќе живеат подобар живот илјада пати од тука.
ете не знаеш, не си била, ама знаеш дека во Минхен не си можела да најдеш стан, скапо било, со правњење хамбургери не се живее нормален живот, дај бе не се залетувај во офсајд, одма се палиш ко фитљ, не реков никаде да не одиш, оди кој ти брани, друг ми беше муабетот, знам дека сигурно е подобро да оди со занат него хамбургеи да прави.
едит- чисто се сомнавам дека некој зема 1400 евра за хамбургери правење.

ете не знаеш, не си била, ама знаеш дека во Минхен не си можела да најдеш стан, скапо било, со правњење хамбургери не се живее нормален живот, дај бе не се залетувај во офсајд, одма се палиш ко фитљ, не реков никаде да не одиш, оди кој ти брани, друг ми беше муабетот, знам дека сигурно е подобро да оди со занат него хамбургеи да прави.
Јас лично не сум била ама мојот дечко работи во Минхен исто имам и голем број на пријатели кои се долго време таму така да рачунај исто како да сум била.
Каква сакаш работа работи и кирија да плаќаш со се сите сметки пак ќе ти останат на крај парички.
Ако е самец е малце потешко, секаде е така, до душа повеќето шо одат сами како другар ти во такви места, МекДоналдс, Бургер Кинг и слични, го делат смештајот со друга личност додека застанат на прави нозе, после тоа е лесно.

Јас лично не сум била ама мојот дечко работи во Минхен исто имам и голем број на пријатели кои се долго време таму така да рачунај исто како да сум била.
Каква сакаш работа работи и кирија да плаќаш со се сите сметки пак ќе ти останат на крај парички.
Ако е самец е малце потешко, секаде е така, до душа повеќето шо одат сами како другар ти во такви места, МекДоналдс, Бургер Кинг и слични, го делат смештајот со друга личност додека застанат на прави нозе, после тоа е лесно.
да де ете го делат смешатјот зш не сакаат да живеат дома со родителите, не сакале дома во иста куќа да живеат со родителите, отишле да да живеат во иста соба со некој си други.
Знам еден и тој вака се запали на вакви муабети, али пази дечково на 45 години, во МКД човек со занает, замина во тој Бургер Кинг за курово здравје да работи, живееше ко стока со некој други ( а дома среден куќа, жена и две деца), успеал стан под кирија да земи после 2.5 години, од убав живот одвај остана при памет, луѓето го сметаа за заминат.

да де ете го делат смешатјот зш не сакаат да живеат дома со родителите, не сакале дома во иста куќа да живеат со родителите, отишле да да живеат во иста соба со некој си други.
Знам еден и тој вака се запали на вакви муабети, али пази дечково на 45 години, во МКД човек со занает, замина во тој Бургер Кинг за курово здравје да работи, живееше ко стока со некој други ( а дома среден куќа, жена и две деца), успеал стан под кирија да земи после 2.5 години, од убав живот одвај остана при памет, луѓето го сметаа за заминат.
Значи нема да живее сто години така во Германија, ако е паметен за година две ќе си живее настрана, за Минхен е изгор скапо и дискутиравме со Игорче дека е многу тешко да најдиш стан а и не ти се исплати ако си самец.
Ама имаш помали местенца кај шо киријата е иста како во Скопје да си, се наоѓа смештај и до кај 400 евра со се сметки, стави и храна, превоз пак ти остануваат пари на страна.
Значи ќе живее нормален живот, најаден, напиен, сметки платени и пари на страна за еден одмор или да излези во викенд на ручек или некое пивце.

Значи нема да живее сто години така во Германија, ако е паметен за година две ќе си живее настрана, за Минхен е изгор скапо и дискутиравме со Игорче дека е многу тешко да најдиш стан а и не ти се исплати ако си самец.
Ама имаш помали местенца кај шо киријата е иста како во Скопје да си, се наоѓа смештај и до кај 400 евра со се сметки, стави и храна, превоз пак ти остануваат пари на страна.
Значи ќе живее нормален живот, најаден, напиен, сметки платени и пари на страна за еден одмор или да излези во викенд на ручек или некое пивце.

ахаа 400е стан со се сметки, уживај

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ем не си била ем коментираш. 1400 е за еден или 2х1400 е за двајца се ништо АКО планираш здрава иднина во Германија или странство. Под здрава мислам на сопствена куќа/стан, понова кола и деца (ова опционално кој сака). Ако планираш до 40 тка да го вртиш тој студентски филм со живеење во соба од стан со 3 други кираџии или пак некоја кибритче гарсоњера под кирија без деца и без поголеми луксузи како кола или зимски одмори тогаш да тие се доволно и плус да ви останат. Минимална плата е наречена така за да може да се преживее со неа, а не да се живее.
Детски додаток да го ставиш во приход е гревота, името само кажува тоа се пари за детето, пелени, кашички бла бла. Тука се и за градинка трошоци оти ако работите двајца детето нема само да се чува, а 250 евра од детскиот додаток се ништо пари за сите трошоци за дете.
Патем дека нешто ќе се напредува ако некој појди во БургерКинг мало тешко, а посебно Германија. Тоа ти е земја на фанатичко поштовање на хиреархија, звања и дипломи, а тоа значи дека без занает тешко дека некој ќе излези од тие минимално платени работи.
Некој ви го пери мозокот дека со минимална плата во странство ќе живеете многу многу подобро од Македонија па на 20 години место да научите некој занает или да завршите некој технички факултет вие одите да пржите плескавици и као тоа било живеење живот. Терајте (y):LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom