Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Јес да е Арсо „фаца„, ама во овој допис типов ги амнестира своте соплеменици, намерно заброавајќи дека токму кај нив корупцијата е приридна појава, со која успеаја дури и држава да створат на туѓа земја...

Да биде бељата поголема, се чини дека и во Севердонија корупцијата се зацврстува како начин на битисување.

Ајде бе :popce:

Jas ne spomanv cvrsta raka , drakonski kazni mada red mora da ima.
за оваа.
Еве еден пример кога се губи врската со реалноста, а евидентно е дека Северџанот е програмиран и тоа не со генерации ами по брза постапка.
Имаме ситуација некое лице да е деложирано заради неможност (неможнаста најчесто е резултат на зеленашењето) на подмирување на обврски. Значи оставено е на улица и е подготвен за влегување во криминални води. Најчесто, останатите ќе коментираат дека тој заслужено е исфрлен од својот имот бидејќи нели не ги плаќал сметките, средината во која живее веќе му пресудила. Патем истото се случува и ако не платиш сметка за вода, а без вода човек живее само неколку дни ... ама зошто тој да не плаќа вода а јас да ја плаќам, солидарност на дело! Стана дгутантно да објаснувам дека ова не е и никогаш нема да биде својствено на човек, дека му е наметнато само со една цел да биде контролирано...
Или друг пример, некој заради блиски односи со грдоначалникот си напраил паркинг и си наплатува ли наплатува, ако не му оди бизнисот потплатува неколку пандури кои ќе извршат драконско казнување на оние што не паркираат кај него и оп бизмисот повторно стана рентабилен. Што е разликата помеѓу оваа и онаа од пред 150години кога Турчинот кога ќе му снемало пари застанувал на мостот и си наплаќал мостарина... се е исто со генерации-векови само некои никако да разберат, затооа единствен лек е образованието (само не ова) само така од генерација до генерација ќе се види цивилизациски напредок!
Ако казнениот систем-политика е сам за себе дефинитивно нема резултати, тој мора да е само еден сегмент во севкупна избалансирана политика, ако се има за цел постигнување на хармонија и рамнотежа.
Најдобро е кога ... ќе ги програмираш биороботите така да работат тоа што ти го мислиш, а при тоа сите мислат дека е тоа нивен избор, совршенство, нели!

I ne ja sirime temata niti ja otvorame pandorinata kutija tuku go barame korenot na site problemi a toa e ocigledno nasata mentalna matrica, etickite i moralnite normi.
На погрешно место ги бараш причините “коренот“ за проблемите, ... некој од надвор постојано го контролира, регулира и управува со тие процеси ама за тоа не се зборува затоа што може да престанат да доаѓаат хонорарите кај оние кои постојано го обвинуваат народот кој им е дежурен виновник.

Сметам дека економско-социјалните теми се многу важни но истите свесно постојано се уфрлуваат во денешната ситуација (спинување и тролање - намерно избегнување на релевантни теми), кога е Македонија окупирана и имаме квислиншка власт која отворено врши етноцид врз Македонците ги понижува и им гази врз достоинството е само уште еден обид за дефокусирање со дистракција, и на место да говориме за тоа како да ја ослободиме Македонија ние говориме за теми кои се релевантни за маргинални и помали групи, а не за сите Македонци. ... ќе се обидам во иднина да избегнувам колку што можам, а мојот фокус ќе си остане Македонија.

Тие казни беа добро замислени, ама ги плаќаа обичните граѓани. Другите наоѓаа начин да ги заобиколат.
Сличен изговор своевремено имаше и за социјализмот, добро замислен ама не функционира!
Прашањето е каде е проблемот, дали е до нас или до системот, како тоа функционира во Кина, стана економија број 1 во светот, а нам не ни чини!
Автоматски споено мислење:

Сеа ако се вмеша и Шведска - наебале. Имаше ваков покушај од Груки према ЕВН после се извини ги обештети и го оставија раат, мада што тоа и не беше апла рекет како ова. И до кога ЕУ ќе ги толерира?
Груки и случајот со ЕВН немаат блага врска со овој криминал-рекет, тогаш имаше обиди од страна на Груки да го врати ЕСМ (златната кокошка) повторно под капата на државата Македонија!

Последно уредено:
а верувај него можат да го сменат неколку асет менаџери од њујорк и мајами... и тоа чисто со демократски средства... а уште полесно ако е корумпиран...
Dali se zaebavas ili si seriozen?
Автоматски споено мислење:

Коментирав на една тема за ова демек сме неспособни и не не бива, јас пак мислам дека друго е проблем тие неспособните и подложните на корупција ги истискаат овие што се способни,а исто така првите се повржани како дигестивен систем... рецимо СЈО кога бил прелдог кој да биде главен обвинител некој го спомнал како можно решение Калајџиев и двете ни најголеми партии биле против можете да претпоставите зошто.

Кај нас проблемот е што секоја власт што треба да ја замени претходната власт треба максимално и во што побрз период да раасчисти со претходните криминогени структури, што се случи на Заев и неговиот тим, назначија министри, директори, раководители и шта ја знам и место да расчитат со претходната структура што беше вградена во државниот апарат тие ги оставија плус им правеа опструкции, така да и да се погодил некој добар министер што имал добра намера нема да можел да заврши рабатоа ради опструкциите од замениците, директорите и тие што се под него.
На погоре наведеното мора да се напомене и неспособноста на Заев и неговиот тим, која што неспособност плус допринесе да не уназадат уште повеќе.

Кај нас голем проблем е правосудниот апарат, работам со нив секој божји ден и ако почнам да пишувам тука ке треба да пишувам до сабајле, но по мене со смена на власта што требаше да се направи, веднаш требаше да се пристапи кон проценување на стручноста и компетентноста на судиите од основните судови па до врховниот суд, а тоа е колку предмети им се вратени, дали одлуките ги донесуваат во предвидени законски рокови ( рецимо една пресуда ја имам чекано 6 месеци претпоставувам од мрза на судиката да ја изработи и достави, а законски треба да ја достави до странка 8 дена по писмена изработка), дали имаат морален интегритет и на крај дали психофизички можат да ја вршат функцијата судија, верујте дека 50% од судиите ке бидат разрешени, а што е и законски основ за разрешување, а после нивно разрешување да се назначат луѓе кои стварно ке ја работат работата за која се дебело платени, е па другари дури тогаш ке имаме колку толку средена држава, исто важи и за обвинителството.
I jas isto, 25 godini od zivotot mislev sistemot e kriv, drzavata e kriva, dodeka ne sfativ deka lugeto sto ziveat vo drzavata go pravat sistemot, i problemot lezi vo lugeto. Najnisko IQ, vo Evropa, da ne ocekuvate nesto da funkcionira?
8 godini na uciliste ucat kako da se cuva sredinata, zosto da ne se frla gjubre sejade, izleguva od skolo i limenkata pepsi pak ja frla na ulica. I posle ke stai skrinshot od MojVozduh kako sme se gushele.
Mizerija i beda e edinstveno nesto sho i pripaga na ovaa drzava i ovoj narod. So nisto ne e dokazano deka zasluzuva povekje.

Последно уредено:
Што е разликата помеѓу оваа и онаа од пред 150години кога Турчинот кога ќе му снемало пари застанувал на мостот и си наплаќал мостарина...
Разликата е огромна. Турчинот наплатувал и мислел да остане нешто и за рајата. Овие сегашните се способни и кожата да ни ја соблечат.
Прашањето е каде е проблемот, дали е до нас или до системот
Одговорот е во постот на @Darling.
I jas isto, 25 godini od zivotot mislev sistemot e kriv, drzavata e kriva, dodeka ne sfativ deka lugeto sto ziveat vo drzavata go pravat sistemot, i problemot lezi vo lugeto.

АРМ ќе ги менува борбените возила од Русија со помош од САД

Браво!!! Навистина голема помош од САД!!!

И Србите имаа(т) помош она што Америка и НАТО директно инвестираа во неа, тони и тони осиромашен ураниум, плутониум, челик, олово...

Помош има(в)ме и ние и Србите што ни се зголеми стапката на 1.000 жители на заболени од рак, тумор, леукемија, мозочни и срцеви удари, деменција, алцхајмерова болест, намален имунитет... Или пак којзнае што е работава Америве и Западњациве се грижат за нашиов медицински персонал да не останат без работа???

Тешки неизживеани ропаци ја водат државава. Ај каде Муртинецов незнае да бекне англиски, туку за време на неговиот говор жена му игра игри на мобилниот. Она кога ќе излезеш од село, али селото не излегло од тебе.

Ќе повторам, тешки, тешки ропаци ни се на чело на државава.

АРМ ќе ги менува борбените возила од Русија со помош од САД

Браво!!! Навистина голема помош од САД!!!

И Србите имаа(т) помош она што Америка и НАТО директно инвестираа во неа, тони и тони осиромашен ураниум, плутониум, челик, олово...

Помош има(в)ме и ние и Србите што ни се зголеми стапката на 1.000 жители на заболени од рак, тумор, леукемија, мозочни и срцеви удари, деменција, алцхајмерова болест, намален имунитет... Или пак којзнае што е работава Америве и Западњациве се грижат за нашиов медицински персонал да не останат без работа???
Кои Руски возила ги има АРМ, кога пола се донирани од Турција, пола од времето на ЈНА останати:facepalm:.Едино Хамерите што се Амерички,26 години стари.

Прашање е дали таа е толку ненаситна или работела по директива на некој поголем ненаситник.
Таа е само неизживен лик со посебни потреби, внимателно е одбрана и и е овозможено да ги оствари.Резултатот е баш таков, каков продуцентите очекувале.Дури и подобар, македонците излегоа поглупи и од нивните најоптимистички предвидувања.

Кои Руски возила ги има АРМ, кога пола се донирани од Турција, пола од времето на ЈНА останати:facepalm:.Едино Хамерите што се Амерички,26 години стари.
БТР 70, БТР 80, БМП 2, Т-72

Со огледа на тоа што поседуваат соседите (освен Грција), дел од нив членки на НАТО, мислам дека не се застарени.

Разликата е огромна. Турчинот наплатувал и мислел да остане нешто и за рајата. Овие сегашните се способни и кожата да ни ја соблечат.
Одговорот е во постот на @Darling.
Лапсус, заборавив дека имаш посебни ... кон Турчинот, а беше спомнат во сосема друга конотација.
Инаку и јас верувам како тебе дека турчинот дошол овде за да и помогне на рајата оти таа самата не била способна да се грижи за себе. :yid::yid::yid:
Со истите ставови и денес како и шарените лубриканти и јас се сложувам дека е потребно Македонија да биде протекторат оти Македонците се глупи и тупи што не можат самите за себе да се грижат па е потребно некој од надвор да води грижа за нас. :yid::yid::yid:
Окупатор си е окупатор, како и да се вика, и денес Македонија е окупирана само што ние ги гледаме квислинзиве и ги сметаме за “домашни“ а не можеме да ги видиме нивните господари.

Околу IQ и колку е висок, е само уште една флоскула која служи за манипулирање, не може на различни образовни и социјални структури да се мери IQ со тест направен за хАрварад да речеме (ќе може откако процесот на глобализација ќе заврши)... при истражување во хАрвардот ги прашале кој е главен град на Канада, над 70% се двоумеле помеѓу Монтраел и Торонто само помалку од 10% рекле дека можеби е О(к)тава, ... во друго истражување ги прашале “омладинците“ во еСАД-ето како се добива чоколадно млеко... најголемиот дел 45% рекле дека се добива од кафеави крави (добро е што кравите даваат млеко) околу 23% рекле дека не се баш сигурни дали е до кравите или... но затоа тие истите се на 28мо во табелата подолу,
https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fduncanmadden%2Ffiles%2F2019%2F01%2FClever-Countries-full.jpg

или ако одиме во ЕУропска поточно Европа,
iq-europe.jpg

https://jakubmarian.com/average-iq-in-europe-by-country-map/ @JakubMarian
на мапата се гледа дека повторно се користат софистицирани методологии за проекција на свои интереси, има извори кои даваат сосема други податоци, разликата е уште поголема ако се гледа по региони итн итн

Во главно мојата забелешка е, дека просечно IQ е како да собирате баби и жаби, тоа не се прави така, затоа што ако го гледаме Зокито сите ние ќе излеземе со IQ33 а тоа не е реалноста има и со помалку.

точно е дека “lugeto sto ziveat vo drzavata go pravat sistemot“ но исто така е точно и треба да се знае дека системот претходно ги направил тие лујџе да бидат такви, кога се раѓа дете тоа е како празна тетратка и се што неговите родители и другите ќе запишат во неа подоцна се гледа во неговто ... се разбира се надополнува веќе вроденото но и се модифицира.

Од Турција немаме многу донации.Најмногу имаат донирано Германците,над 100 Хермелини.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom