А зошто човекот да не шири паника?? Па тоа е еднакво легитимно како да шири еуфорија... А освен тоа, луѓето и фирмите со многу пари, што моментално влегуваат на берза, не верувам дека премногу читаат форуми, а не па инвестициските одлуки да им зависат од овдешниве писанија.
Ne znam zoshto mislish deka kje ima drasticen pad? Koj kje prodava I zoshto? Ne znam za tebe, eve jas na primer sum skoro all in na mse, I ne prodavam... ili ako neshto prodadam odam na drugo mesto kade sto mislam deka ima pogolem potencijal za rast... vidi go ucestvioto na stranski investitori, postojano pagja, se isprodavaa...
Со недобивањето два важни датуми, и со серијалите кои следат за нови случаи на Рекет, мислам дека е јасна пораката за било кој, кој сака да инвестира. Ти што си веќе ин, можеби си од 2006, ни јас не би продавал. Пендаровски веќе најави ,,турбулентен период во наредните месеци,, сте читале да не постирам линкови. Тоа се сосема јасни пораки кои ќе имаат свои последици да внесат несигурност кај актуелните и кај потенцијалните инвеститори.
Со недобивањето два важни датуми, и со серијалите кои следат за нови случаи на Рекет, мислам дека е јасна пораката за било кој, кој сака да инвестира. Ти што си веќе ин, можеби си од 2006, ни јас не би продавал. Пендаровски веќе најави ,,турбулентен период во наредните месеци,, сте читале да не постирам линкови. Тоа се сосема јасни пораки кои ќе имаат свои последици да внесат несигурност кај актуелните и кај потенцијалните инвеститори.
Со должна почит кон тебе иако не те знам. Пред 10 дена се мислеше каде за прв пат да вложиш пари во берза и сега одма дојде до заклучок дека цела берза ќе има драстичен пад. Ако немаш „јајца“ за вложување во моментов, барем не шири паника. Дека акциите се преценети е точно, фактот дека нема кој да продава за нагло да руши цени е точен (претежно акционери се големите газди и членовите на управата, фондовите и други компании на МСЕ)
Ахил, отворен форум за сите - тоа не го заборавај. Со други фактори кои би можеле да влијаат неа и тоа како, па сметам дека се вредни за споделување. Точно, многу добро и темелно се информирав за влезот и за сумата која што ја пишав. Одлуката секако ја донесов од повеќе фактори, но проценив дека е важно и овде да прашам; добив само ноншалантен одговор без никакви аргументи. По темелна анализа, не со брокери, пошто за нив е секое време е добро за инвестиции, дојдов до заклучок да не инвестирам и дел од аргументите ги пишувам еве погоре. Немој околу јајцата ќе те замолам, превише ми е класика да баратаме со таква балканска уценувачка терминологија у смисла ми се влече по земја, мене ми е поголем и слично. Превагнаа аргументите кои одеа во правец на турбулентен период и итни избори, тука ако има раст кажи.
Нато можеби е формалност, но најавите за Рекет 1-6 мене ми личат на увертира за подолготрајно одложување на членството. Предвремените избори кои би произлегле од таква внатре политичка уцена, ќе сменат се - вмро сигурно ќе најде ,,соодветна ,, причина за долго одолговлекување. Ентузијазмот за раст на МСЕ затоа мислам дека ќе спласне набрзо.
И актуелниот рекет и оние во најава. Ако не го добијат новото обвинителство и свој обвинител кој ќе амнестира се до септември 2019, тогаш ќе слушаме уште рекет снимки во режија на опозицијата.
Затоа што падот на власта го навестуваше се она што остана за жал од денешна перспектива само ветување од сегашната власт: Итен влез во ЕУ и Нато, стандард, излез од изолацијата.
Iskreno razmisluvanje i pisuvanje-sakas da padnat za da dokupis.Dejan sk posto mu pobegna vozot za kupuvanje,sega siri panika po principot "grozjeto e kiselo ne go ni sakam". Takvi likovi imalo i sekogas ke ima.
Влезот во НАТО е повеќе од гарантиран, а се повеќе мириса дека во октомври ќе имаме и датум за преговори, па секој со свои проценки и со свое расудување.
Тешки афери никогаш не влијаеле на МСЕ драматично, па така и со Рекет, независно дали ќе има уште неколку верзии од истиот.
Не заборавајте и на глобалните политички текови и поместувања, затоа што влезот во НАТО се повеќе им ја зголемува нервозата на оние кои не сакаат да не видат таму и да продолжат да си перат пари во државичкава наша.
Затоа што падот на власта го навестуваше се она што остана за жал од денешна перспектива само ветување од сегашната власт: Итен влез во ЕУ и Нато, стандард, излез од изолацијата.
Iskreno razmisluvanje i pisuvanje-sakas da padnat za da dokupis.Dejan sk posto mu pobegna vozot za kupuvanje,sega siri panika po principot "grozjeto e kiselo ne go ni sakam". Takvi likovi imalo i sekogas ke ima.
Учи од секого Лаки, не биди игнорантен Инаку ,, лик, мали, дечко,, и слично, се типични поими во употреба кога се има нагла потреба од намалување на нечие влијание од кое си загрозен. Аман, немој бедно е
Влезот во НАТО е повеќе од гарантиран, а се повеќе мириса дека во октомври ќе имаме и датум за преговори, па секој со свои проценки и со свое расудување.
Тешки афери никогаш не влијаеле на МСЕ драматично, па така и со Рекет, независно дали ќе има уште неколку верзии од истиот.
Не заборавајте и на глобалните политички текови и поместувања, затоа што влезот во НАТО се повеќе им ја зголемува нервозата на оние кои не сакаат да не видат таму и да продолжат да си перат пари во државичкава наша.
Тотална промена од 360 степени на политичкото уредување, и сосема друг пристап кон ЕУ мислам дека е многу повеќе од ветување, но се согласувам дека е одлучувачки фактор
Вложување во хартии од вредност на база на политички случувања (не реков инвестирање) може да ти донесе нешто набрзина или да изгубиш нешто набрзина. Инвестирањето во хартии од вредност е долготрајна работа и носи добивка само доколку се инвестира во солидни компании со добри резултати и менаџерски тим што се грижи за акционерите.
Тотална промена од 360 степени на политичкото уредување, и сосема друг пристап кон ЕУ мислам дека е многу повеќе од ветување, но се согласувам дека е далеку од одлучувачки фактор
[/QUOTE]
OMFG
Според интринзична вредност повеќето компании што се на МСЕ се прескапи, но постојат и други начини на вреднување, како на пр. дивиденда/куповна цена. По однос на НЛБ, минатата година имаше поврат на инвестиција од околу 10%, оваа година сега за сега е 7%. Тоа е далеку повеќе од било која заштеда што може да ти донесе. Се разбира, секој си прави своја математика. Некој брка 5% поврат, некој 10%, а некој поумешен може да брка и 15-20% - блазе си му.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.