Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
А зошто човекот да не шири паника?? Па тоа е еднакво легитимно како да шири еуфорија... А освен тоа, луѓето и фирмите со многу пари, што моментално влегуваат на берза, не верувам дека премногу читаат форуми, а не па инвестициските одлуки да им зависат од овдешниве писанија.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
310
Поени од реакции
268
Ne znam zoshto mislish deka kje ima drasticen pad? Koj kje prodava I zoshto? Ne znam za tebe, eve jas na primer sum skoro all in na mse, I ne prodavam... ili ako neshto prodadam odam na drugo mesto kade sto mislam deka ima pogolem potencijal za rast... vidi go ucestvioto na stranski investitori, postojano pagja, se isprodavaa...
Со недобивањето два важни датуми, и со серијалите кои следат за нови случаи на Рекет, мислам дека е јасна пораката за било кој, кој сака да инвестира. Ти што си веќе ин, можеби си од 2006, ни јас не би продавал. Пендаровски веќе најави ,,турбулентен период во наредните месеци,, сте читале да не постирам линкови. Тоа се сосема јасни пораки кои ќе имаат свои последици да внесат несигурност кај актуелните и кај потенцијалните инвеститори.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Со недобивањето два важни датуми, и со серијалите кои следат за нови случаи на Рекет, мислам дека е јасна пораката за било кој, кој сака да инвестира. Ти што си веќе ин, можеби си од 2006, ни јас не би продавал. Пендаровски веќе најави ,,турбулентен период во наредните месеци,, сте читале да не постирам линкови. Тоа се сосема јасни пораки кои ќе имаат свои последици да внесат несигурност кај актуелните и кај потенцијалните инвеститори.
A ti.mislish deka nema da.dobieme ni datum za pregovori za EU?

Член од
1 февруари 2016
Мислења
310
Поени од реакции
268
Со должна почит кон тебе иако не те знам. Пред 10 дена се мислеше каде за прв пат да вложиш пари во берза и сега одма дојде до заклучок дека цела берза ќе има драстичен пад. Ако немаш „јајца“ за вложување во моментов, барем не шири паника. Дека акциите се преценети е точно, фактот дека нема кој да продава за нагло да руши цени е точен (претежно акционери се големите газди и членовите на управата, фондовите и други компании на МСЕ)
Ахил, отворен форум за сите - тоа не го заборавај. Со други фактори кои би можеле да влијаат неа и тоа како, па сметам дека се вредни за споделување. Точно, многу добро и темелно се информирав за влезот и за сумата која што ја пишав. Одлуката секако ја донесов од повеќе фактори, но проценив дека е важно и овде да прашам; добив само ноншалантен одговор без никакви аргументи. По темелна анализа, не со брокери, пошто за нив е секое време е добро за инвестиции, дојдов до заклучок да не инвестирам и дел од аргументите ги пишувам еве погоре. Немој околу јајцата ќе те замолам, превише ми е класика да баратаме со таква балканска уценувачка терминологија у смисла ми се влече по земја, мене ми е поголем и слично. Превагнаа аргументите кои одеа во правец на турбулентен период и итни избори, тука ако има раст кажи.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
"рекет" може да ја урне берзата само ако сега почне да се процесира Империја.

Интересно е зошто се продава Пелагонија Енерџи кога компанијата направила добивка од 3м евра лани.

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
Нато можеби е формалност, но најавите за Рекет 1-6 мене ми личат на увертира за подолготрајно одложување на членството. Предвремените избори кои би произлегле од таква внатре политичка уцена, ќе сменат се - вмро сигурно ќе најде ,,соодветна ,, причина за долго одолговлекување. Ентузијазмот за раст на МСЕ затоа мислам дека ќе спласне набрзо.
Во 2016 год. една од најкритичните за Македонија МБИ10 порасна за 16%

Член од
1 февруари 2016
Мислења
310
Поени од реакции
268
"рекет" може да ја урне берзата само ако сега почне да се процесира Империја.

Интересно е зошто се продава Пелагонија Енерџи кога компанијата направила добивка од 3м евра лани.
И актуелниот рекет и оние во најава. Ако не го добијат новото обвинителство и свој обвинител кој ќе амнестира се до септември 2019, тогаш ќе слушаме уште рекет снимки во режија на опозицијата.
Автоматски споено мислење:

Во 2016 год. една од најкритичните за Македонија МБИ10 порасна за 16%
Затоа што падот на власта го навестуваше се она што остана за жал од денешна перспектива само ветување од сегашната власт: Итен влез во ЕУ и Нато, стандард, излез од изолацијата.

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Не верувам дека ќе има драстичен пад. Дај боже да паднат НЛБ и АЛК за да изнакупувам :)
Iskreno razmisluvanje i pisuvanje-sakas da padnat za da dokupis.Dejan sk posto mu pobegna vozot za kupuvanje,sega siri panika po principot "grozjeto e kiselo ne go ni sakam". Takvi likovi imalo i sekogas ke ima.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Влезот во НАТО е повеќе од гарантиран, а се повеќе мириса дека во октомври ќе имаме и датум за преговори, па секој со свои проценки и со свое расудување.

Тешки афери никогаш не влијаеле на МСЕ драматично, па така и со Рекет, независно дали ќе има уште неколку верзии од истиот.

Не заборавајте и на глобалните политички текови и поместувања, затоа што влезот во НАТО се повеќе им ја зголемува нервозата на оние кои не сакаат да не видат таму и да продолжат да си перат пари во државичкава наша.

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
Затоа што падот на власта го навестуваше се она што остана за жал од денешна перспектива само ветување од сегашната власт: Итен влез во ЕУ и Нато, стандард, излез од изолацијата.
Интересно... портфолиото ми пораснало за преку 60% само поради ветувања на некоја власт ;)
Дејане, ни БитПазар не функционира така, не па МСЕ.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
310
Поени од реакции
268
Iskreno razmisluvanje i pisuvanje-sakas da padnat za da dokupis.Dejan sk posto mu pobegna vozot za kupuvanje,sega siri panika po principot "grozjeto e kiselo ne go ni sakam". Takvi likovi imalo i sekogas ke ima.
[/QUOTE]

Учи од секого Лаки, не биди игнорантен :) Инаку ,, лик, мали, дечко,, и слично, се типични поими во употреба кога се има нагла потреба од намалување на нечие влијание од кое си загрозен. Аман, немој бедно е :)

Влезот во НАТО е повеќе од гарантиран, а се повеќе мириса дека во октомври ќе имаме и датум за преговори, па секој со свои проценки и со свое расудување.

Тешки афери никогаш не влијаеле на МСЕ драматично, па така и со Рекет, независно дали ќе има уште неколку верзии од истиот.

Не заборавајте и на глобалните политички текови и поместувања, затоа што влезот во НАТО се повеќе им ја зголемува нервозата на оние кои не сакаат да не видат таму и да продолжат да си перат пари во државичкава наша.
Јас реков во Декември нема, а за понатаму е извесно, но не набрзо. Од Нато ќе има излегувања на членки. Последниот дел ти држи, реален е.

Интересно... портфолиото ми пораснало за преку 60% само поради ветувања на некоја власт ;)
Дејане, ни БитПазар не функционира така, не па МСЕ.
Тотална промена од 360 степени на политичкото уредување, и сосема друг пристап кон ЕУ мислам дека е многу повеќе од ветување, но се согласувам дека е одлучувачки фактор

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Вложување во хартии од вредност на база на политички случувања (не реков инвестирање) може да ти донесе нешто набрзина или да изгубиш нешто набрзина. Инвестирањето во хартии од вредност е долготрајна работа и носи добивка само доколку се инвестира во солидни компании со добри резултати и менаџерски тим што се грижи за акционерите.

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
Тотална промена од 360 степени на политичкото уредување, и сосема друг пристап кон ЕУ мислам дека е многу повеќе од ветување, но се согласувам дека е далеку од одлучувачки фактор
[/QUOTE]
OMFG :shook:

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Според интринзична вредност повеќето компании што се на МСЕ се прескапи, но постојат и други начини на вреднување, како на пр. дивиденда/куповна цена. По однос на НЛБ, минатата година имаше поврат на инвестиција од околу 10%, оваа година сега за сега е 7%. Тоа е далеку повеќе од било која заштеда што може да ти донесе. Се разбира, секој си прави своја математика. Некој брка 5% поврат, некој 10%, а некој поумешен може да брка и 15-20% - блазе си му.

Kajgana Shop

На врв Bottom