Не ми објасни како тоа почит било јас да одам и да честитам бајрам кај муслиман, арно ама гностичката миса била само за кај мене по дома...?! Зошто јас сум без почит ако не честитам бајрам, а за муслиманот тоа не важи и тој може да не ме прифати? За почит дискутиравме нели? И почитта се смета за морална карактеристика.
Ipsa i hepta... aj vaka... kje vi dadam iskrenost...
Pominav zatvorenost vo zivotot, teshka introvertnost, ziveev vo strav i ankcioznost..... poteknuvam od familija koja naizgled e se OK.... no rastev so nekoe gadno cuvstvo deka neshto tuka debelo ne e vo red a jas ne mozam da go vidam...
Se dodeka eden den.... ne vidov ZLO vo ocite na eden od moite roditeli...
Z L O !
Najgolemata trauma vo mojot zivot beshe toj pogled... da go vidish zloto... niedno dete ne smee da go vidi zloto....
No dobiv i ljubov od drugiot roditel, i taa ljubov mi beshe kako " shtit " okolu moeto srce... za semeto na zloto da ne se fati vo nego.... a se fati vo drug...
Begav od Zloto... imav samoubistveni tendencii.... postrashno nema koga kje se vidi toa..... pogadno cuvstvo ipsa i hepta nema.....
Begav i od svetot deka ne znaev od kaj se moze da izleze ushte pogolemo zlo....
Uplasheno dete!
No uspeav da se izboram so toa blagodarenie na ljubovta na drugiot.... drugiot beshe moj zashtitnik... se do momentot koga nemashe vekje kaj da begam ... i morav na zloto ne samo da mu gledam vo oci... tuku i da zastanam na pat... i da pocnam da se boram so nego...
A za borba so ZLOTO treba prvo da se pobedi STRAVOT!
Ipsa i hepta... mojot um moze na se da pomisli no vo ime na ljubovta.... za da go prepoznae istoto zlo shto go imam videno vo ocite na roditelot.... no ne so strav hepta... vekje strav nema...
Ne ste vie svesni shto se moze da napravi ZOL covek koj e genij so dosta visok IQ... koj majndfak moze da go napravi....
A jas znam... deka toa go doziveav.... koga vidov kako mene zloto mi napravi majndfak... zatskrieno zad neshto shto naizgled ti pruza ljubov i se grizi za tebe....
Toa BOLI... deka toa e moment koga svativ kolku sum naiven i sushtinski GLUP...
Toj ZoranC vekje ne postoi... plashliviot od zloto... simbolicno umre i se rodi noviot....
I pogledot sega sekade go prepoznava mnogu brzo... deka imam ISKUSTVO.....
Postojat samo dve raboti ... DOBRO i ZLO.... ne ste svesni za ova deka kako prikaski ste go slushale....
No jas znam deka postoi.....
Za mene nema religii nema ni drzavi.... ima samo DOBRI i LOSHI lugje....
Ako e nekoj dobar, kje mu otidam i kje go ispocituvam.... a on mene samo na pivo kje mi dojde ... neka jas nemam praznici i misi.... samo LJUBOV imam....
I jas ne sm biten..... toa e NESEBICNOST... pobeda nad EGOTO....
I pak kje vi kazam... vashite slushale za zloto... nmnogu i go videle isto ko i jas... i od needuciranost veruvaat vo se...
OD STRAV!
Ipsa i Hepta ne mislam deka vo vas ima ZLO... no mislam deka vie dvajca nemate videno shto e ZLO.....