Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
Зависи шо си ставил предходно... маслото се менува на 3000 км ако е минерално, на 5000 км ако е полусинтетичко и на 10000 км ако е синтетичко. Неможиш да забележиш дали е за менување или не, единствено што можиш да приметиш (ако знаеш како) е дали му е намалена моќта на подмачкување.

најпаметно носи ја во сервис, стави му ново масло синтетичко (некои 2000 денари 5 литри) и филтери за масло/воздух/гориво и запиши километите. Па ќе бидеш раат 10.000 км.

фала џиш. не сум знаел за овие работи :toe:

Член од
17 март 2008
Мислења
77
Поени од реакции
2
Neznam dali prashanjevo mi e bash za tuka..no eve kje go postavam...
Dali znae nekoj da mi posochi servis za mienje kolku koj shto raboti do 20h vecher?!?!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Океј, фала Џиш.. а треба ли да го мењам уљето на 3000км као шо рече?
Зависи какво ќе ставиш... ако ставиш синтетичко, ќе те вози 10.000 км без проблем. Сега ти ако сакаш менувај го на 1500 км, ама колку ќе ти е исплатливо.... :baeh:

Член од
18 август 2007
Мислења
135
Поени од реакции
8
Зависи какво ќе ставиш... ако ставиш синтетичко, ќе те вози 10.000 км без проблем. Сега ти ако сакаш менувај го на 1500 км, ама колку ќе ти е исплатливо.... :baeh:
Мислев на минералното уље..

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Koja ambasada ima tablici 97 - CD ....prasanjevo ne e bas za ovaa tema ali aj

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Кои се така најдобри мотори за BMW серија 5? TDS или грешка сум ? Конкретно за моделите 520-525 од 98-2000 година ? И што му значи TDS у превод ? :)

Како за мерцедес што се најпогодени CDI...

Член од
20 април 2009
Мислења
33
Поени од реакции
0
zedov Golf 4 tdi 90ks od Germanija pa me interesira dali nekoj ima ili moze da me upati na nekoj link kade mozam da dobijm upatsva te. se ona sto odi vo prospektot samo na makedonski srpski ili sl. bideci side dokumenti sto gi imam se na germanski.:toe:

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Член од
18 август 2007
Мислења
135
Поени од реакции
8
Кои се така најдобри мотори за BMW серија 5? TDS или грешка сум ? Конкретно за моделите 520-525 од 98-2000 година ? И што му значи TDS у превод ? :)

Како за мерцедес што се најпогодени CDI...
Постојат две кратенки кај BMW, TD и TDS.. али ова е кај постарите модели.

TD е turbodiesel, додека TDS е intercooled turbodiesel.
Моторите се одлични, и на серија 5 од таа година најдобри мотори во однос перформанси/потрошувачка се 525tds i 530tds. Мислам дека кај постарата 5ка, некаде 94 до 99та се TDS, после тоа( од 2000та па навака ) ги пишуваат само со ''d'' на крај ако не се лажам.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Постојат две кратенки кај BMW, TD и TDS.. али ова е кај постарите модели.

TD е turbodiesel, додека TDS е intercooled turbodiesel.
Моторите се одлични, и на серија 5 од таа година најдобри мотори во однос перформанси/потрошувачка се 525tds i 530tds. Мислам дека кај постарата 5ка, некаде 94 до 99та се TDS, после тоа( од 2000та па навака ) ги пишуваат само со ''d'' на крај ако не се лажам.
фала на инфото, ама како што слушнав овие дизели биле дизајнирани така да ако претходно сопственикот не се придржувал кон одредени работи (како редовно менување уље, загревање на моторот пред возење, ладење на турбото пред гасење и ред други упатства), шансите дека турбото ќе отиде се големи.
додатно одредени лопатки во системот за воздух знаат да се откачат и да го сомелат турбото и слично ?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
фала на инфото, ама како што слушнав овие дизели биле дизајнирани така да ако претходно сопственикот не се придржувал кон одредени работи (како редовно менување уље, загревање на моторот пред возење, ладење на турбото пред гасење и ред други упатства), шансите дека турбото ќе отиде се големи.
додатно одредени лопатки во системот за воздух знаат да се откачат и да го сомелат турбото и слично ?
Да убаво ти кажале треба да се внимава на загревање и на ладење на турбото особено кога е бркана колата не смее веднаш да се изгаси треба да поработи во место да се олади турбината иначе ојда перките :D

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
zedov Golf 4 tdi 90ks od Germanija pa me interesira dali nekoj ima ili moze da me upati na nekoj link kade mozam da dobijm upatsva te. se ona sto odi vo prospektot samo na makedonski srpski ili sl. bideci side dokumenti sto gi imam se na germanski.:toe:
А да те прашам ја што пари го зема голфот, каго ко увезе и слично...
ај ако можеп пиши, се интересирам баш за голф 4 :)

Kajgana Shop

На врв Bottom