Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
18 август 2007
Мислења
135
Поени од реакции
8
Вчера си ја изгребав колата на лајсната на вратата, скроз малце е, како три-четири дупчиња се направени на бојата, ама се приметува. Каде би можела да најдам од едни како пенкалца што ги рекламираа за покривање гребаници или нешто со што би можела да ја прекријам гребаницата? Сребрена боја е, ако знае некој кај да најдам нешто такво би ми помогнало ептен :smir:
У Новус мислам дека имаат такви :)

Член од
26 февруари 2007
Мислења
366
Поени од реакции
10
Јас порачував коректор за боја за Seat Ibiza SC Emocion Red, 567 денари е во овластен сервис со број на шасија ја порачуваат така да мислам дека најубаво ти е одтаму да си порачаш за да нема некои несогласувања во нијанси.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
Кога возам со колата и кога поминувам преку дупки се слуша тропање од задното десно колце. Звукот е како со метал да се удира по ламаријата од колата или така нешто слично. Не секогаш се слуша овој звук, но сепак често. Од што можи да биди тоа? Нема никаков проблем, дефект со колата и слично. Прашал татко ми некој мајстор, тој онака ја погледнал колата на брзина и рекол дека не е ништо тоа, немало гајле... а сепак нервира нешто да ти тропа кога возиш. И исто така понекогаш се слуша некој звук како цивкање, најверојатно од амортизерот како да е. Се приметува и кога ќе ја притиснам колата во задниот дел да потклекни.
Од што можи да идат овие звуци? Дали е до лагери, амортизери, друго нешто...?

едит: имам Форд Ескорт од ’94 модел

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Кога возам со колата и кога поминувам преку дупки се слуша тропање од задното десно колце. Звукот е како со метал да се удира по ламаријата од колата или така нешто слично. Не секогаш се слуша овој звук, но сепак често. Од што можи да биди тоа? Нема никаков проблем, дефект со колата и слично. Прашал татко ми некој мајстор, тој онака ја погледнал колата на брзина и рекол дека не е ништо тоа, немало гајле... а сепак нервира нешто да ти тропа кога возиш. И исто така понекогаш се слуша некој звук како цивкање, најверојатно од амортизерот како да е. Се приметува и кога ќе ја притиснам колата во задниот дел да потклекни.
Што кола имаш???

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689

едит: имам Форд Ескорт од ’94 модел
99,9% е истечен амортизерот.

Warrior

Born to laugh
Член од
15 декември 2005
Мислења
375
Поени од реакции
3
пријателе, имаш амортизер и амортизер.
зависи каков сакаш, имаш сакс, имаш феби, а имаш и кинески за ич пари.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
па добро, средина некоја, не најчкартот, ама па не и многу скап да биди... чисто информативно цениве како се ме интересира... добар квалитет за не многу пари

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
значи, чаре му е менување, полнење...?
и да знаеш колку е отприлика цена на нов?
Можеш да ги полниш. 1000 денара амортизер + 200 работна рака (Е сеа незнам дали беа 1200 двата, или само еден, ваљда беше само еден 1200). Јас т.е татко ми ги мењаваше во Армстронг во Кисела Вода. Година дена гаранција, сега за сега се одлични! Како нови! :wink:

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Можеш да ги полниш. 1000 денара амортизер + 200 работна рака (Е сеа незнам дали беа 1200 двата, или само еден, ваљда беше само еден 1200). Јас т.е татко ми ги мењаваше во Армстронг во Кисела Вода. Година дена гаранција, сега за сега се одлични! Како нови! :wink:
многу се жалат од пунети амортизери викаат траеле до година две зависи колку се вози.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
па добро, средина некоја, не најчкартот, ама па не и многу скап да биди... чисто информативно цениве како се ме интересира... добар квалитет за не многу пари
Задните амортизери се прилично ефтини (во споредба со предните). Monroe за Ескорд е 2.500 денари еден (гасен), со 3 години гаранција и неограничен број на километри. 99% ти се двата се за менување, така да промени ги и ич не се замарај со полнење, репарирање и слични срања.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Задните амортизери се прилично ефтини (во споредба со предните). Monroe за Ескорд е 2.500 денари еден (гасен), со 3 години гаранција и неограничен број на километри. 99% ти се двата се за менување, така да промени ги и ич не се замарај со полнење, репарирање и слични срања.
И, битно, да не се заборави е дека амортизери на иста оска се менуваат ЗАЕДНО ВО ПАР! Никогаш еден по еден!
Значи, два предни или два задни. По еден никако.

Warrior

Born to laugh
Член од
15 декември 2005
Мислења
375
Поени од реакции
3
за ескордот, сакс амортизери ти се околу 130 евра, а билштајнот се околу 95 евра.
и двата се одлични, ке забораиш коа последен пат си ги мењал.

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
за ескордот, сакс амортизери ти се околу 130 евра, а билштајнот се околу 95 евра.
и двата се одлични, ке забораиш коа последен пат си ги мењал.
Дај МК ценовник за Билштајн, Монро? И јас имам форд, па да ги видам цените за во иднина.

Warrior

Born to laugh
Член од
15 декември 2005
Мислења
375
Поени од реакции
3
каков форд имаш?
ценовник нема да ти заврши работа, по каталог ги наоѓам шифрите

Kajgana Shop

На врв Bottom