Околу ОТАН и целата оваа работа треба внимателно, некои се чуствителни а немаат никакви сопирачи па и да ве прегазат, за нив тоа е од пресудна важност.Шо кеиф ќе ми се напраи да НЕ НЕ примат во НАТО... јасно формално, инаку ние сме поодамно полигон на НАТО, а не само во војнички смисол ( Криволак), ние сме полигон и за испробување соживот, мултинационален државен идентитет и други глупости, како некому ќе прдне..
Инаку според важечките прописи за Македонија да стане членка на сојуз па и военополитички сојуз како НАТО потребен е референдум, се разбира како и многу пати до сега нема да се почитуваат уставните норми туку ќе се оди насилно и валкано без граници, немам сомневања за тоа.
Политичката гранитура која е насилно донесена на 27 април и инсталирана исто така со инжењеринг и насилство, е донесена за да го заврши тој процес без оглед на последиците, едноставно прашањето за затворање на јужното крило на НАТО е од огромен значај за понатамошните планови. Не е само во прашање зачувување на стекнатата доминација врз овој дел од Светот туку како и во секоја игра си има свои долгорочни планови се користат офанзивни и дефанзивни средства за реализација на интересите и проекција на истите.
Ако постои човек кој уште од самиот почеток е ПРОТИВ влез на Македонија во воено-политички сојузи тоа би можел да сум јас и тоа од принципиелни причини а не од насадени разни пропагандни и манипулативни игри. Сметам дека ако самиот не си во востојба да се одбраниш никој нема да пушта крв за да те брани, кој би бил интересот на еден Германец или Американец да ја брани Македонија или Македонците, околу методите и доктринарните принципи може да се разговара но не и околу стратешкиот концепт за слобода и самостојност. За жал насадените политички елити се само експозитури на странски интереси и истите Македонија ја гледаат како поле каде им е дозволено да си ги лечат комплексите и фрустрациите.
Сите овие работи се општо познати но не секој гледа низ и со ист вредносен систем, пропагандата си го направи своето се креираше контролиран хаос кој вешто се менаџира и сите не води кон...