Најекономично греење и ладење

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Не комплицирај. Супер е наместена а цревата се работа на вкус.
Поголем проблем е што сега треба да бара електричар да му мести утикач пошто гледам дека за нив бил преголем проблем да наместат.
А до тогаш треба да се пати со продолжен кабел.
Od enegija ja montiraa klimata ima i nalepnica na klimata
E sega okolu steker klimava imase fabricki kabel od 1m dolzina bez utikac monterite stavia utikac jas im rekov imam ponisko steker stavete podolg kabel arno ama oni vikaat ne mozeme fabrickiot kabel da go vadime bil zalemen fabricki so klemi na elektronikata na vnatresnata edinica jas sakav podolg kabel ama nemozelo i koga im kazav fabrickiot kabel da go prodolzat oni vikaat ne moze nema garancija da vazi so prodolzuvanje na kabel i samo utikac stavija i ja uklucija so prodolzen kabel
Inaku garancijata e 3 godini bez uslovna bez godisno prodolzuvanje.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ме интересира зошто не е препорачливо клима уред да работи на продолжен кабел. Во што е проблемот ако кабелот е уредно димензиониран?
Измишљотини. Кабел е кабел.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
mene edno ne mi e jasno sto ima vrska garancijata so prodolzuvanje na kabelot jas im rekov kratok e prodolzete go so ista takva jacina na kabel so klemi ili izolir traka oni vikaat ako go prodolzime nema garancija da vi vazi ova mene ne mi e jasno o_O

D

Deleted member 12196

Гостин
mene edno ne mi e jasno sto ima vrska garancijata so prodolzuvanje na kabelot jas im rekov kratok e prodolzete go so ista takva jacina na kabel so klemi ili izolir traka oni vikaat ako go prodolzime nema garancija da vi vazi ova mene ne mi e jasno o_O
На крај ќе излезе дека мајсторите се шалабајзери. Може не смеат внатре да одлемуваат (ако навистина жиците се залемени) ама надвор??? Да сум на твое место јас самиот ќе го направам тоа.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
На крај ќе излезе дека мајсторите се шалабајзери. Може не смеат внатре да одлемуваат (ако навистина жиците се залемени) ама надвор??? Да сум на твое место јас самиот ќе го направам тоа.
Ne cepkam nisto staviv produzen 3*1.5mm i neka tera vaka dodeka e pod garancija ne si igram igracki.
Sepak fala za sovet :)

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Мајсторите биле шалабајзери или не, во право се. Напонскиот кабел e поврзан внатре на електрониката со Faston терминали кои на себе имаат кочница против извлекување и често се протнати низ феритни јадра и power ок “трафоа“

За да се смени кабел треба да се вади цела електроника затоа што е пипаво и непристапно на лице место.

Има правила во електриката. Не може да усукаш жици помеѓу себе и а туриш изолир. Треба тоа да се изведе со конектори и кримпање.

Најдобро е да се однесе OG (о-ге) штекер со 3x2,5mm жици.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.817
Поени од реакции
4.261
montirana Haier Tide Green 12 BTU 3.5kw vo 20m2 so hitachi compresor ke vidime zimoska kako ke se pokaze
Прегледај го приврзокот 216674 Прегледај го приврзокот 216675
So zdravje da si ja koristis da te ladi/topli i dolgo da te sluzi (da spodelis iskustva merejne i takvi raboti) mene licno neme bendisuva toa crevata kako gi ostavile a pak utikacot na prodolzen ama bas ic , barem zemi stavi naziden suko steker donesi dovod do nego 3x2.5 ,imas od tie lajsni sto se dane se gleda kabelot za estetika ....

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
3x1.5 kabel e slab za napojuvanje na klima uredot, ako I nadvoresnata e povrzana na istiot.
Vikni gi da si stavat 3x 2.5
Kabelot od vnatresnata do nadvoresnata e 4 zilen a fabrickiot kabel za napojuvanje na klima uredot vo vnatresnata edinica e 3*1.5 so toa sto 4 zilniot e faza nila i uzemnjuvanje i edna zica za kominikacija pomegu vnatresnata i nadvoresnata edinica zatoa e 4 zilen toj pomegi vnatresnata i nadvoresnata edinica.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
3x1.5 kabel e slab za napojuvanje na klima uredot, ako I nadvoresnata e povrzana na istiot.
Vikni gi da si stavat 3x 2.5
3x1.5mm2 трпи струјно оптоварување од 3500W или 15А, што значи нема никаков проблем.

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Прилепчани да не знаете негде да не има од оние пластичнине капаци за естетика на бакарниве цевки 3м надвор ко што ставаа низ другиве држави ...

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Прилепчани да не знаете негде да не има од оние пластичнине капаци за естетика на бакарниве цевки 3м надвор ко што ставаа низ другиве држави ...
Кажи ако најдиш :)

Иначе барај во Електроелемент. Кажи Flegma ме прати :)

Смеата настрана. Во Електроелемент прашај за Legrand канали. Тие се најблиску до тоа што го гледаме по нет и воопшто не се евтини. Мислам дека се околу 500 денари метар ама не сум сигурен.
Завршетоците барај ги на ebay. Јас ги најдов на ebay (заедно со канали и гибливи црева) и имаат ретардирани цени.

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Не комплицирај. Супер е наместена а цревата се работа на вкус.
Поголем проблем е што сега треба да бара електричар да му мести утикач пошто гледам дека за нив бил преголем проблем да наместат.
А до тогаш треба да се пати со продолжен кабел.
Не е комплицирање, туку барање да ја одработат работата чесно и уредно за што впрочем се и верувам чесно и уредно платени, а не фушарски само што побргу да се здиплат парите и штрафта. Треба да ги знаеме да им удриме негативна реклама. За такви битанги само тоа го заслужуваат,тоа можеби во иднина ќе ги замисли и опамети. Само та така ќе сеотарасиме од фушерај и непрофесиналност. Само јавно сите да ги знаат битангите.

D

Deleted member 95595

Гостин
Не е комплицирање, туку барање да ја одработат работата чесно и уредно за што впрочем се и верувам чесно и уредно платени, а не фушарски само што побргу да се здиплат парите и штрафта. Треба да ги знаеме да им удриме негативна реклама. За такви битанги само тоа го заслужуваат,тоа можеби во иднина ќе ги замисли и опамети. Само та така ќе сеотарасиме од фушерај и непрофесиналност. Само јавно сите да ги знаат битангите.
Msne isto taka mi e sosema ok montirana klimava, vkusovi se vo prashanje.
3*1,5 e sosema ok za potroshac koj maksimum moze da povleche 1500/2000w

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Тебе замерките ти се од козметичка природа. Цревата на сликата можат да се прерутираат за 2 минути ама очигледно е дека ги носеле до олук па морале онака. Можеле да си поминат со едно црево и разделник, ама хеј..
Барем наместиле црево со UV заштита. Некои местат бел грклан па сега ти види.

Она што го знаеме:
  1. Не го предупредиле на време дека кабелот ќе претставува проблем затоа што не може да се продолжи. Најверојатно (не можам да тврдам) од десна страна некаде постои дозна па можеле да наместат OG штекер па така да ја поврзат. Сега е од лева страна и корисникот треба да се пати да бара електричар за да му носи струја.
  2. Иако е малку магловито ама не гледам причина зошто би одбиле гаранција за продолжен напонски кабел. Особено не ако е тоа направено на правилен начин со конектори и кримп клешти. Најверојатно им се брзало па да го откачат ќе кажат еден куп бедотии. Пошто на сите мајстори секаде им се брза.
Она што не го знаеме:
  1. Какви цевки и со кој квалитет наместиле.
  2. Дали доволно долго вршеле вакумирање и дали воопшто вршеле вакумирање
  3. Дали направиле тестирање за истекуавње на кондензатот.

Kajgana Shop

На врв Bottom