- Член од
- 19 декември 2018
- Мислења
- 43
- Поени од реакции
- 49
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Пред неколку месеци имав потреба и ги анализирав сите кредити на банките, приметив дека УНИ имаат многу неконкурентна понуда (конкретно за станбен кредит) така што ова според мене е очекувано. Раст на приходите од камата заедно со резервации и отпис бидејќи мислам дека привлекуваат клиенти со лош кредитен рејтинг.UNI odlicen rezultat. Najpotceneta od bankite.
Воопшто не го спорам најголемиот дел што е напишан во врска со вредноста на компанијата при случај на продажба.Pa ja mislim da bi u prodaji firme bilo moguće dobiti 10-tak Ebitda. Moguće i vise. Govorimo o 50-tak ili vise milijuna eura.
Za biznis. Duga nema. Ima još oko 12 milijuna kojima eura depozita, kratkoročnih ulaganja i gotovine. Dakle 100.000 denara ugrubo.
Da sam ja vlasnik pivovare i da je prodajem, toliko bih tražio.
Ovo je stabilan biznis i ne treba očekivati senzacije. Tržište je tesko, u Makedoniji i šire, pogotovo zbog niske potrošnje piva. Sokovi su pretpostavljam stabilni i sve u svemu unatoč tome sto nema rasta, postoji vrijednost koja se ogleda u operativnoj profitabilnosti, kvaliteti bilance i tržišnom udjelu. Na potrošnju znacajan utjecaj imaju i vremenske prilike. Dulje, toplo i sušno ljeto može značajno poboljšati rezultate do kraja godine.
Автоматски споено мислење:
Zato sto pivovara nema duga, a ima oko 12 milijuna eura gotovine, depozita i kratkoročnih plasmana, njezin EV po cijeni od 40 tisuća denara iznosi svega oko 14 miljuna eura, a Ebitda oko 5. Znaci omjer EV/Ebitda je oko 2,8 i prilično sam siguran da je Prilepska po tom pokazatelji možda i najjeftinija lager pivovara na svijetu. U regiji sigurno.
Problem je sto nema redovite dividende i većeg free floata. Zato je likvidnost u trgovanju dionicom slaba. Nažalost.
Pa ja mislim da bi u prodaji firme bilo moguće dobiti 10-tak Ebitda. Moguće i vise. Govorimo o 50-tak ili vise milijuna eura.
Za biznis. Duga nema. Ima još oko 12 milijuna kojima eura depozita, kratkoročnih ulaganja i gotovine. Dakle 100.000 denara ugrubo.
Da sam ja vlasnik pivovare i da je prodajem, toliko bih tražio.
Ovo je stabilan biznis i ne treba očekivati senzacije. Tržište je tesko, u Makedoniji i šire, pogotovo zbog niske potrošnje piva. Sokovi su pretpostavljam stabilni i sve u svemu unatoč tome sto nema rasta, postoji vrijednost koja se ogleda u operativnoj profitabilnosti, kvaliteti bilance i tržišnom udjelu. Na potrošnju znacajan utjecaj imaju i vremenske prilike. Dulje, toplo i sušno ljeto može značajno poboljšati rezultate do kraja godine.
Zato sto pivovara nema duga, a ima oko 12 milijuna eura gotovine, depozita i kratkoročnih plasmana, njezin EV po cijeni od 40 tisuća denara iznosi svega oko 14 miljuna eura, a Ebitda oko 5. Znaci omjer EV/Ebitda je oko 2,8 i prilično sam siguran da je Prilepska po tom pokazatelji možda i najjeftinija lager pivovara na svijetu. U regiji sigurno.
Problem je sto nema redovite dividende i većeg free floata. Zato je likvidnost u trgovanju dionicom slaba. Nažalost.
Наидов на овие податоци од 2007, интересно СТБ и ТНБ ја достигнале пазарната вредоност од тоа време...
ALK 14.200 - 34,23
BESK 53.100 - 12,97
GRNT 2.940 - 16,46
MTUR 10.050 - 34,83
OHB 11.100 - 16,31
RZUS 1.700 - 3,82
STIL 860 - 8,60
VITA 21.000 - 39,05
OKTA 23.000 - 2,19
PPIV 52.400 - 45,99
STB 1.130 - 30,23
TNB 15.000 - 36,70
PKB 19.400 - 12,89
ZPKO 16.100 - 10,62
CEVI 5.800 - 8,88
USJE 35.000 - 60
RZLV 1.420 - 1,83
FERS 480.000 - 10
TKVS 11.300 - 10,95
TETE 7.200 - 9,17
MKSD 3.000 - 3,33
MPT 175.000 - 10,82
STBP 1.900 - 17.37
TPLF 19.000 - 3.32
SBT 13.200 - 9.17
KMB 8.100 - 21.66
Nema shansi da e p/e, ako e toa, greshno e presmetano...Ако втората бројка е П/Е, тогаш вреди и да се спомне дека СТБ и ТНБ имаат 5-6 пати поголем профит од тогаш
Ne sum siguren, no mislam deka e toa procent na padot na akcijata po privite denovi od crushot na berzata..Nema shansi da e p/e, ako e toa, greshno e presmetano...
Eve skoro site kompanii gi objavija izveshtsite za pola godina... jas, najblago kazano, sum razocaran od rezultatite, sto bese za ocekuvanje vo vakva godina (cest na nekolkute isklucoci: alk I dve tri drugi...).
Zgolemeniot danok na dividendite I osobeno ocekuvaniot danok na kapitalna dobivka od izbornata 2020-ta (ako ne se odlozi) kje mu turat pepel na I taka malata likvidnost na pazarot. Kje roknat ushte nekolku brokerski kukji, a drasticno kje se namalat prihodite za berzata I depozitarot. Realno scenario koe im odgovara samo I edinstveno na nesposobnite menadzeri koi za mastiki si privatiziraa opstestven kapital, da si go dokupat po bagatelni ceni I seto toa da go upropastat I prodadat za staro zelezo...
P.s. vo megjuvreme mozeme site da si barame chare nekade niz beliot svet... koj po McDonald's-i koj po Wall Street-ovi...