D
Deleted member 95595
Гостин
Iskreno da ti kazam, i mene mnogu chudno mi izgledashe muabetot so kablive. Deka nekoj monter bi rizikuval losho da gi povrzi kablite, pa makar i za da zashtedi 10000 denari na 100 montazi, mnogu mi e neverovito. Toa e neshto shto se gleda. Pa ako se zaebe klimata, toa e neshto shto e vidlivo, ke dojdat utre den tie od servis ili od firmata od kaj shto si ja kupil klimata, i ke gi vidat kablite. Aj za vakumot muabetot e drug, ne e toa neshto shto se gleda, ne se gleda dali e klimata ubavo i losho vakumirana, ama za vaka epten ochigledna rabota.....Ova so kabelov, citam i ne mozam da razberam. Trebalo prvin da se napojuva nadvoresnata edinica pa od nea ...........abe gluposti nevideni. Sekoja "krstena" klima ima klemi i na nadvoresnata edinica i na vnatresnata. Ako se napojuva od prostorijata kade e smestena vnatresnata ed., togas do klemite se nosi 3 zilen kabel so faza, nula i zemja, a na istite se priklucuvaat trite zici od petozilniot kabel za napojuvanje na nadvoresnata ed. i uste dvete zici za komunikacija pomedju nadv. i vn. edinica. I tolku.
Ako se zema dovod na struja od nadvor, togas treba samo 5 zilniot kabel (ili dva trozilni) da se povrzat so vn. edinica, normalno uste eden trozilen od stekerot do nadvoresnata edinica.
Sosema e seedno dali ce se primeni prviot ili vtoriot nacin, samo zavisi kako e pozgodno so mestopolozbata na stekerot za napojuvanje. Se drugo se prikaski, uostalom ako ne e vaka vrzano nema ni da raboti sistemot.
E sega ako e potrebno napojuvanje vo serija, druga e prikaskata, ovde e paralelna vrskata za napojuvanje na edinicite na 220 V isto kako sto vi se vrzani site uredi doma preku paralelni stekeri.
Znaci ako raboti kako sto treba ne se zamarajte so kablive, dali se dva trozilni ili eden petozilen e seedno, samo gledajte da se dovolno debeli i kvalitetni i tolku.