Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Незнам дали прашањево е за тука... положив пред година ипол... али дури сега гледам на возачката (новите како картичка што се) од задната страна има една дата... во колоната за 10. пишува 13.11.2007, а во колоната за 11. пишува 22.05.2024... за што е уствари тоа ?
Важноста на возачката е од предната страна... 10 години, ама ова од заднава страна незнам што им значи.

Ако сум ја утнал темава... ако има некој љубезен да ми ја каже вистинската тема за прашањево :)

Едит:
Убаво таму си има „легенда“ кое за што е...
Колона 10 = Датум на издавање на (под) категорија.
Колона 11 = Датум на важење на (под) категорија.

Ама сеа па неможам да сватам... кога ќе истеше датумот на важење на (под) категоријата ќе треба пак да полагам или ? :nesum:
Toa второто е за важење на категоријата. И таа ке се продолжува, независно од важењето на возачката (некои категории мислам дека ке треба да се полагаат наново) додека за кола би требало да се продолжува без ништо, само со лекарско.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Toa второто е за важење на категоријата. И таа ке се продолжува, независно од важењето на возачката (некои категории мислам дека ке треба да се полагаат наново) додека за кола би требало да се продолжува без ништо, само со лекарско.
Ако е само со лекарско добро е, мене ми беше да не треба пак да полагам дека нели порано на одредени години (ако си над 65 години мислам дека или незнам таму колку беше) треба поново да полагаш за продолжување па се збунив да не го смениле сеа законов таа процедура да се спроведува на 20 години од издавањето/продолжувањето на возачката. Иначе за кола милев.

Чим е само со лекарско нема гајле и thanks за одговорот :wink:

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
не се вади лекарско за продолжуење,лекарско се вади над 60 години мислам,за старци важи тоа дали имаат рефлекси за да управуваат со моторно возило.

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Otakako ja staviv kolata na plin posle nekoe vreme odnejke da raboti na benzin.Sto e problemot.Se raboti za Lada Samara

Biker_boy89

Driver
Член од
17 јануари 2009
Мислења
105
Поени од реакции
0
Otakako ja staviv kolata na plin posle nekoe vreme odnejke da raboti na benzin.Sto e problemot.Se raboti za Lada Samara
И еден другар го има истиот проблем.Прво имаше во самарата 1.3 ја направи на плин ја возеше некое време и после не му работеше на бензин.Купи половен мотор 1.5 го стави и после неколку илјади километри возење на плин повторно не му работеше добро на бензин.А зошто е така никој не знае да му каже.Проба ја смени бензинската пумпа го смени карбураторот пак исто и никако да се оправи.

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
да не не му премостува прекинувачот а да мисли дека му е моторот?-тоа копчето шо е за плин/бензин:helou:Ако испадне тоа дека е,ќе ме части софра:pos2:

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Ne e samo kaj mene kaj mnogu Samari e taka.Duri i da nema benziska pumpa po nekoja logiga mora da povlece benzin od crevoto.NZ sto e rabota samo sekoj pat koga ke mi snema plin mora da me vlece nekoj do benzinska.:mad:

Член од
16 септември 2008
Мислења
323
Поени од реакции
3
Дали некој има или можи да најди број мобилен домашен од Ѕвонко Штркот мислам се викаше. Што собира Буби во Битола. Благодарам од напред

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ne e samo kaj mene kaj mnogu Samari e taka.Duri i da nema benziska pumpa po nekoja logiga mora da povlece benzin od crevoto.NZ sto e rabota samo sekoj pat koga ke mi snema plin mora da me vlece nekoj do benzinska.:mad:
Лада има мака со карбуратор и дизни... Ако веќе си ставил плин, треба да ја палиш еднаш неделно да поработи на бензин, во спротивно дизните се затнуваат, и гумичките на карбураторот (пловаците и тн) се стврднуваат. Така да ако не е подолго време запалена на бензин, менуваш карбуратор, штелуваш палење и би требало да е се ок.

Дали некој има или можи да најди број мобилен домашен од Ѕвонко Штркот мислам се викаше. Што собира Буби во Битола. Благодарам од напред
А да тркнеш до оризари? Секој ден син му е таму, така да гарант ке го најдеш.

Член од
16 септември 2008
Мислења
323
Поени од реакции
3
Ми е мака да одам до таму многу ми е далеку

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Шо ќе ојш кај Штрко бе, канта ќе ти продај за 1500 евра.

Штрко имаше 2 добри буби. Портокалова и една бела што се продаде во Ресен.

Портокаловата МИСЛАМ ја видов се продава во центарот некаде.

Тие две Буби ги праеше Ѕвонко за него, ама за првата се полакоми за Толедо, за втората за Голф 2.

Другото е се штанцање!

Прашање:

Сакам да купам Југо 45, да ставам мотор и менувач од Темпра 1.6 (карбуратор). Притоа сакам да ставам плин и клима.

Е сега, ме интересира. Бидејќи ќе оди заедно со менувач, некако не ми е логично да ставам на 55-ка/65-ка југо менувач ваков мотор од 90-100КС, сакам да ставам од Ритмо менувач. Што треба да сменам?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Aко е исправен менувачот нема потреба од Ритмов.

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Нема да ги „кине“ полуосовините?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Може да ги изеде запчаниците во менувачот ако премногу го газиш и нагло стартуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom