Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.038
Поени од реакции
1.121
Небитно е дали некому се чини дека е холограм, еве ја изјавата:

Нека ни е честит 2 Август – Денот на Републиката. На овој ден со благодарност се потсетуваме за цената што нашите предци – илинденците и учесниците во Народноослободителната и антифашистичка борба ја платија за нашата слобода и државност, напиша претседателот на државата Стево Пендаровски на својот фејсбук профил.
Првиот Илинден од 1903-та и вториот Илинден од 1944-та, како што посочува Пендаровски, се сведоштво за нивната непоколеблива волја и стремеж за слободна македонска држава.
-Тие се олицетворение на заедничката борба на сите луѓе за правда, еднаквост, демократија и достоинствен живот, независно од едничката, верската, идеолошката, социјалната или која друга припадност. Да ни е вековит Илинден. Да ни живее Републиката, пишува Пендаровски.
Во говорот во вилата си кажа да живее Република Северна Македонија

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.539
Поени од реакции
5.272
Откако сите државички на Балканот беа креирани од некоја голема сила, тоа што остана од Отоманската империја беше за делење.

Искрено се соменевам дека некој за време на Отоманската империја се чувствувал овде србин, македонец или бугар. Дури и грците се сомневам дека имале чувство за националност.

Реално бугарите, македонците и србите се ист народ.

Русија ја креира Бугарија и едноставно решија дека ќе има бугарска нација, можеше да ја наречат и Тракија, или Македонија или Татарстан тоа зависеше само од креаторите :) Задачата на таа руска прокси држава беше да и овозможи излез на Русија на средоземно море. И бугарите килави како што се ја заебаа работата ...

Така да тоа е во крати црти историјата на Балканот за Бугарија.

Нит куќи, нит спратој нит бутур ..
Пишуваш невистини и затоа морам да реагирам.

1. Не се сите балкански вукојебини создадени од големите сили, еве Република Македонија е создадена без помош од таква сила, создадена е со 80.000 војска-партизани и е класична приказна на државотворен народ, затоа што не сме ничиј вазал и интересна сфера и ги имаме проблемите денес, затоа што сите тие кои се создадени од... трчат кај нивниот газда и плачат еее гледај Македонците си прават држава сакат да ни го земат делот кој вие ни го подаривте за да ви бидеме верни слуги!

2. Не се и не може да се ист народ, религија, култура, јазик им се многу блиски но не се исти (затоа што имаат ист корен) и токму заради тоа едните се Срби другите Бугари а ние сме Македонци! (претпоставувам дека правиш разлика помеѓу народ и нација, затоа што второво е од понов датум создадено заради потребата по буржосаката револуција и е политички термин кој означува сите кои живеат во една држава се по нација Македонци, да речеме)

3. Историјата на Бугарија не ме интересира, си има Бугари тие нека си ја изучуваат, мене ме нервира тоа што крадат дел од нашата историја и ја прикажуваат како нивна.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.539
Поени од реакции
5.272
Koi

Се одвива укинување на цел еден народ и ред други апокалипси, а сепак најголемата реакција кај тој еден народ се постови на интернет.
Значи ти оние осудени патриоти од настаните од 27 април со преку 230 години затворски казни ги сметаш за терористи?
И што очекуваш ти од народот, кога и каде некој народ спонтано реагирал без да биде воден, има ли таков случај?

Z

zmej gorjanin

Гостин
И тоа што велиш...

Она кое мене ме копка, е следното; дали таа „добрина„ е чиста или есапџиски сторена?

Ќе да е ова второво; по делата им се гледа што им била/е намерата...
Нашиот источен сосед, но и било кој од нив, никогаш не престанаа да не‘ гледаат како територија за освојување.

И пак и пак важи „онаа„ античката (со Данајците), дека не треба да им се верува на подароците, особено не на подароците од лукавите ни соседи...
Зошто есапџиска, тие на македонците гледаат како на свој народ, бугари. На својот народ му помагаш кога му треба помош. И верувај ми бугарите освен што имаат проблем со искривените историски факти немаат никаков проблем што денес постои македонска држава и македонски народ (на страна провокациите по социјални мрежи итн), и особено не им треба територија каде за пар децении исламот ќе биде пребвладувачка религија. Да кажеш дека Бугарија денес сака да не освои е исто ко да кажеш дека Бугарија сака да се зарази со вирус.

Ф

Флеш

Гостин
Ова не е баш Македонија,но поврзано е ....Читав и гледав слики од градот Гревена во Егејска Македонија.Интересна ми е оваа слика каде на кирилица има ознака за Гревена :)

grevena-macedonie-griekenland-004.jpg

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.270
Ова не е баш Македонија,но поврзано е ....Читав и гледав слики од градот Гревена во Егејска Македонија.Интересна ми е оваа слика каде на кирилица има ознака за Гревена :)

Прегледај го приврзокот 214053
Не е само таму. Еве и за Кавала.

Си поштуваат Грците кирилица.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.344
Поени од реакции
11.768
Тие што пишуваа дека небањати одат на митинзи од паторот за да каснат сендвич, сеа одат на 45 степени до Kрушево за исто така да каснат сендвич. Значи нема збор што може да ги опиши северџаниве. Не сакам да ги навредам ромите ама БЕТЕР и ОД НИВ СЕ.
Без чуство за некаква припадност, се продаваат за 1000рче и сеедно им е како ќе ги нарекуваат.

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Змија во моментов во тек е укинување на еден цел народ,а ти си се загрижил за реториката?
Така е и мене ме боли и ми е криво шо го менаја името,дај боже да го вратат ама незнам реално дали то можно од сегашна гледна точка, ама пак ептен погрдно е то , иве овај денес како се вика Вардарецот во пост ми пиши од чиста мира као севеџанче ,и шо да му прам ја сега шо да му речам ,децата тоа ќе го слушат пример шо зборат возрасните и утре ќе си викат на улица меѓу себе и ќе се тепат.степат

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто есапџиска, тие на македонците гледаат како на свој народ, бугари. На својот народ му помагаш кога му треба помош. И верувај ми бугарите освен што имаат проблем со искривените историски факти немаат никаков проблем што денес постои македонска држава и македонски народ (на страна провокациите по социјални мрежи итн), и особено не им треба територија каде за пар децении исламот ќе биде пребвладувачка религија. Да кажеш дека Бугарија денес сака да не освои е исто ко да кажеш дека Бугарија сака да се зарази со вирус.
Есапџиска е од проста причина; ништо не ни чинат, а без претходно да си сторат есап како ќе (ни) наплатат. Очевидци сме дека времето за наплаќање веќе е дојдено. Де Климет и Наум биле нивни, де Самоил бил нивен, де Гоце бил нивен...

Дека Бугарија и тоа како има проблем со постоењето македонски народ, доволен е фактот што Бугарија не‘ призна како држава, ама без (македонски) народ во неа...Некој ептен модерен подглед на постоење држава, ама без народ.

Волгарските коментари на (а)социјаните мрежи не ги земам за сериозно, туку сериозен е односот на држвата Бугарија кон нас и последиците од тој однос.

Дека Бугарија сака да не‘ освои, тоа е познато не „од вчера„, туку уште од Санстефанска Бугарија па до ден-денешен. Разликата е само во методите-денес тие (методи) на притисоци и освојувања се многу посуптилни од просто физичко праќање освојувачка војска на македонска земја.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.373
Поени од реакции
30.793
Србија (како држава, не како народ) и не е нешто најпријателска кон кас, туку повеќе глуми „неутралност„, што во пракса значи повеќе штета отколку корист.
A kako da glumi koga go priznavme Kosovo?
Автоматски споено мислење:

Koi

Се одвива укинување на цел еден народ и ред други апокалипси, а сепак најголемата реакција кај тој еден народ се постови на интернет.
I'm ok with this.

Последно уредено:
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Србија (како држава, не како народ) и не е нешто најпријателска кон кас, туку повеќе глуми „неутралност„, што во пракса значи повеќе штета отколку корист.
Goran Živaljević and Miroslav Lazanski like your comment

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.270
Вие имате премиер што му диктира на нашиот поттрчко кои споменици да ги реновира и кого да уапси, за Живаљевиќ или Лозански приговарате. :D

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Пишуваш невистини и затоа морам да реагирам.

1. Не се сите балкански вукојебини создадени од големите сили, еве Република Македонија е создадена без помош од таква сила, создадена е со 80.000 војска-партизани и е класична приказна на државотворен народ, затоа што не сме ничиј вазал и интересна сфера и ги имаме проблемите денес, затоа што сите тие кои се создадени од... трчат кај нивниот газда и плачат еее гледај Македонците си прават држава сакат да ни го земат делот кој вие ни го подаривте за да ви бидеме верни слуги!

2. Не се и не може да се ист народ, религија, култура, јазик им се многу блиски но не се исти (затоа што имаат ист корен) и токму заради тоа едните се Срби другите Бугари а ние сме Македонци! (претпоставувам дека правиш разлика помеѓу народ и нација, затоа што второво е од понов датум создадено заради потребата по буржосаката револуција и е политички термин кој означува сите кои живеат во една држава се по нација Македонци, да речеме)

3. Историјата на Бугарија не ме интересира, си има Бугари тие нека си ја изучуваат, мене ме нервира тоа што крадат дел од нашата историја и ја прикажуваат како нивна.
1. Ние направивме држава во 1944 затоа што бевме на страната на победниците.

2. Бла, бла, бла реално исти народ сме, за нација кажав сето тоа е вештачка творевина.

3. Бугарите се лузери, и реално сета оваа глупост што ја прават деновиве со туркање на историските факти, тераат еден куп Македонци да ги мразат од дното на душата. Но, ако бугарите знаеја за дипломатија немаше да го изгубат Солун :D
Толку голема глупост е ова со историјава што ако еден ден случајно влезиме во ЕУ, нема сила што ќе го натера некој иден македонски политичар да го почитува договорот со Бугарија. Историјата е пиши бриши, а хартијата трпи се :pos:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A kako da glumi koga go priznavme Kosovo?
Косова го признавме и на своја штета и на нивна (Српска) штета. Работа‘а е „дупло голо„.

Кога велам „неутралност„, зобрувам за официјалниот став од сегашаната власт во Србија кон Севердонија.

Хвала...:cautious:

2. Бла, бла, бла реално исти народ сме, за нација кажав сето тоа е вештачка творевина.
Чек‘...

Пак некоја конспирација за „...един народ у две држави...„?

Ја‘ уопште не мислам дека сме ист народ, плус, баш и немам некое високо мислење за нивниот однос кон Маќедоне...Очебијно е до очивадност.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom