Еве на кој му се чита за тоа како работи Рома и како испаѓа на крај финансиски секоја година, од РомаБалкан форумот е, некој шо ги разбира работите објаснил. На српски е ама се разбира мислам, немам намера да го преведувам, големо е
Prelazni rok je u toku, pa evo malo kako poslovanje ima Roma. Oni sastavljaju finansijske izvestaje sa stanjem na dan 30/06/. Tako da poslednje imamo na dan 30/06/2018, za godisnji period. Napravio sam uporedni pregled za tri godine – 2016,2017 I 2018. Zapravo, kad se kaze 30/06/2018 misli se na period od 30/06/2017 do 30/06/2018 , to je ustvari sezona 2017/2018.
PRILOG TABELA
Ono sto je bitno da sam zakljucio jeste da na prihodnoj strain puno zavisi od toga da li smo igrali Champions league ili ne. Prihodi od utakmica 77 mil EUR (2017.god 35 mil EUR), najvise iz razloga sto smo igrali CL. Evo detaljno:
PRILOG TABELA
Prihod od ulaznica CL 53 mil. EUR u odnosu na 4 mil EUR u 2017.
Drugo, televizijska prava isto veca u 2018 u odnosu na 2017 za nekih 23 mil EUR, isto iz razloga sto su 2018 povecani prihodi zbog CL:
PRILOG TABELA
Sve to je prouzrokovalo da imamo poslovnu dobit 12,7 mil EUR. Ranijih godina smo uvek bili u gubitku. Na rashodnoj strani svake godine su slicni iznosi za : zakup, ostale troskove poslovanja, organizacija utakmica, tehnicka, konsultantska i sportska pomoc eksterno angazovana, televizijski signali, materijal, itd.
Jedino sto se menja jesu rashodi plata, 152 mil EUR u odnosu na 2017 kada su bili 139 mil. EUR. Medjutim, Roma 2017 iz svojih prihoda nije mogla da pokrije ni troskove plata, a gde je ostalo. To se menja u 2018 upravo zbog igranja CL.
Amortizacija slicna iz godine u godinu. Medjutim, bice veca u 2019 zato sto smo povecali vrednost licence (ugovora sa novim igracima).
Najinteresantnija tema su plusvalenca/minusvalenca. Tu postoje nejasnoce u razumevanju. Radi se o kapitalnim dobicima/gubicima kod prodaje igraca. Ali kako se dolazi do racunice. Na primer, uzecu prodaju Naingolana:
PRILOG TABELA
Prodat je za 38 mil EUR. U knjigama je njegova vrednost bila 6 mil EUR. Dobitak od prodaje je 32 mil EUR, i tih 32 mil EUR se racuna kao prihod (nenovcani prihod). Kako smo dosli do toga da je on vredeo u knjigama 6 mil EUR. Ovako, kupljen je za 14 mil EUR, imao je ugovor na 7 godina (2014-2021), znaci da je njegova amortizacija godisnje iznosila 2 mil EUR (14/7=2 mil). Prodat je nakon 4 godine (4*2 mil=8 mil EUR). Dakle, 14 mil nabavljen, troskovi amortizacije 8 mil EUR = vredi u knjigama u trenutku prodaje 6 mil .EUR.
Tako da, plusvalenca nije razlika nabavne i prodate vrednosti (u ovom slucaju 14 mil EUR nabavna i 38 mil EUR prodajna).
Pritom, na sve ovo treba dodatni i troskove njegove plate koje je ostvario za 4 godine.
Tako da, sto se tice Rome, svake godine je ostvarivala plusvalencu, tako da je Roma uspevala da malo neutralise los poslovni rezultat.
Na ovo treba dodati rashode kamata preko 14 mil EUR godisnje, i vidimo da Roma svake godine posluje sa neto gubitkom.
Posebno pitanje je uzimanje kredita, zato se i pojavljuju troskovi kamata. Krediti se uzimaju zato sto Roma nije likvidna. Obrtna imovina je manja od tekucih obaveza. I to se ponavlja svake godine. Ovo je imovina i obaveze koje se obrcu u roku od godinu dana. Sto ovo znaci. Obrtna imovina, cini je: potrazivanja od kupaca (prodamo igraca, pa napravimo ugovor da naplacujemo to u nekoliko narednih godina), druga potrazivanja od drugih transakcija a da to nisu prodaje igraca, gotovina. Sa druge strane, tekuce obaveze su: dug prema dobavljacima (odnosno kada mi kupujemo igrace), dug prema bankama koji moramo da izmirimo u roku od godinu dana, plate za fudbalere i ostalo osoblje, ostale obaveze. Dakle, ove obaveze koje sam nabrojao iznose 224 mil EUR, obrtna imovina je 143 mil EUR. Dakle, za 81 mil EUR na godisnjem nivou mi nemamo mogucnost regulisanja nasih obaveza. Zato se uzimaju krediti, reprogram dugova i ostalo.
Ne treba zaboraviti, pored ovih obaveza, Roma ima i dugorocne obaveze, one dospevaju na naplatu u periodu preko godinu dana. Ukupno iznose 322 mil EUR. Od toga dug prema bankama 208 mil EUR.
Sta cini 208 mil EUR: Soccer Sas 181 mil EUR i 26 mil EUR NEEP ROMA HOLDING S.p.A. Koliko razumem italijanski, ovih 181 mil Soccer Sas je onaj zajam iz 2015 radi vracanja starih dugova, u vezi sa Goldman Sachs International e Unicredit. Mislim da je rok vracanja 2022.
Pored ovoga, Roma ima i nekih 20-tak mil EUR duga prema povezanim licima.
Ono sto je dobro, ulaganja u nove igrace (ugovori). U 2018 za 50-tak mil EUR vise vrednosti ugovora nego u 2017. Ovo se ogleda u novim igracima 148 mil EUR, prodaje 40 mil EUR i amortizacija 56 mil EUR. I prosle sezone 2018/2019 je bilo dosta nabavke, evo nastavlja se i ove. Problem je sto ovo iziskuje vece troskove zarada fudbalerima, a Roma prihodima koje ima ne moze da pokrije te zarade i ostale troskove. Moglo je, u sezoni kada smo dogurali do polufinala CL. Sta ce biti ove godine??
Postoje i troskovi za Olimpiko, Trigoriju, itd... Nemamo svoj stadion.
Mislim da moramo da rezemo troskove zarada, svake godine da igramo CL, da povecamo prihode od ulaznica, nadjemo nove sponzore. Novi stadion bi sigurno pomogao u generisanju novih prihoda. Ovako, a tek zamislite ovu sezonu kada nema CL, bice tesko ostvariti dobre rezultate.
Ove godine se i odlucilo na prodaju igraca, jer se ne ocekuju prihodi kao ranijih godina. Vec sada, ovo leto, imamo plusvalencu na Manolasu, Pelegriniju, Saraviju, Gersonu – preko 60 mil EUR. Takodje, mislim da se i zbog svega pomenutog za ovu sezonu odlucilo za prodaju igraca sa velikim platama