Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 април 2014
Мислења
7.391
Поени од реакции
11.858
На крајот, кога државата ќе се распадне, хардкор комуњарите и некои демек неутрални како овај ТЕНЕКЕ, ќе не убедуваат дека уствари селанинон не не распаднал туку тој направил се можно да не внесе во ЕУ и да не спаси.
Марк мај уордс.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
LordDragonII,

на што ја засноваш својата генијалност, освен на самопофалбата?...
Со реторикава многу потсеќаш на темите во Религја, ти се одмара до митровден?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
навистина има многу небулози ,тоа дека на некој му зеле многу имот злато овај имал фабрика онај имал централа за струја млин за жито ,побогу ,па колку биле богати во тоа време,има вистина во тоа што дека само во еврејските куќи останале празни и тие биле превземени од тие што биле лукави .
После војната, новата „комунистичка“ власт спровела т.н. национализација. Приватен имот на луѓе бил одземан (со закон) и станал државен. Распрашај се, изгледа си помал. Првата влада на ВМРО ДПМНЕ (на Љубчо) почна денационализација, односно, враќање на имот кој може да се врати на потомците на првите газди. Некој имот, на пример, куќи, ги купија новите станари, или на некои места се изградени улици, други објекти... Нив нешто пари требаше да им вратат. Тоа и денес не е завршено, но многу луѓе останаа со одземен имот. Многу.
Замисли, во семејството да имате 2-3 стана. Купени, наследени.. И државата да донесе закон со кој еден стан ќе задржите, а другото ќе го земе државата... Ќе се сложиш? Денес ќе има протести за такво нешто, ама тогаш в затвор можело да се заврши ако се спротиставиш.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Ете, јас не толкувам, туку гледам и согледувам што се случува „на терен„.

На пример: намалување на населението, отселување, продавање имоти на племето, распродавање на македонштината од страна на тековната власт, дискретно окупирање на Севердонија од страна на племето, колективно (медиумско и образовно) менување на свеста кај Македонците...

Убеди ме дека сум во криво и дека Севердонија (ќе) има „света будуќност„ во тие фашисоидни структури.
Тоа ќе биде невидено губење на време, за на крајот да биде нерешено :)

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
После војната, новата „комунистичка“ власт спровела т.н. национализација. Приватен имот на луѓе бил одземан (со закон) и станал државен. Распрашај се, изгледа си помал. Првата влада на ВМРО ДПМНЕ (на Љубчо) почна денационализација, односно, враќање на имот кој може да се врати на потомците на првите газди. Некој имот, на пример, куќи, ги купија новите станари, или на некои места се изградени улици, други објекти... Нив нешто пари требаше да им вратат. Тоа и денес не е завршено, но многу луѓе останаа со одземен имот. Многу.
Замисли, во семејството да имате 2-3 стана. Купени, наследени.. И државата да донесе закон со кој еден стан ќе задржите, а другото ќе го земе државата... Ќе се сложиш? Денес ќе има протести за такво нешто, ама тогаш в затвор можело да се заврши ако се спротиставиш.
и сега да напрат нацинализација на мијалков камчев и сл. никој нема да се буни, за добробит на опшеството,во кина се деси така исто ,имаше едно висдо аргатите ги тепаја газдите шо претходно му работеа исто ко овие газди грција шо му берат портокали,и еден филм кинески to live 1994 иам гледано сличен ,прибидејќи се сменааја улогите за да има еднакво опшество,

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
:pos::tapp:

@Beric Dondarrion не ми изгледаш да си ист како овој копукот.
ОК тоа, али ја се побунив кога ти го дистинктираше него на основа на тоа што пропагирал Библија како неспособен да се занимава со историја, а не на основа на религиозен фанатик или што и да си замислуваш дека е.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа ќе биде невидено губење на време, за на крајот да биде нерешено :)
teneke,

ти посочив процеси кои се познати и очигледни, а не мои лични ставови.
Не е проблем, почни да ги побиваш еден по еден, јас ќе причекам...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
На крајот, кога државата ќе се распадне, хардкор комуњарите и некои демек неутрални како овај ТЕНЕКЕ, ќе не убедуваат дека уствари селанинон не не распаднал туку тој направил се можно да не внесе во ЕУ и да не спаси.
Марк мај уордс.
Гледаш @jamajka тоа е тоа, креирање на историја на дело, двајца сведоци на ист настан не можат да се согласа.

Инаку се гледа дека на пролет ќе има избори ...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Човек кој ја зема Библијата здраво за готово неможе да има талент за историја поготово не некој како MIKI кој мисли дека земјата е рамна да биде ревизионист на многу добро евидентирана историја т.е. имаме примарнен извор т.е. резултатот од првите општински извори. (наративот му е дека комунизмот бил насилно наметнат, тоа не е точно. напротив таа партија после тоа е забранета)

Незнам која ти е потребата да го браниш MIKI, скопски шоп :P
Не го бранам, само правам разлика помеѓу некој кој пропагира Библија и некој кој притоа мисли дека земјата е рамна или што и да е, некоја глупост која произлегува или не, од буквално разбирање на библиски текст.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Со реторикава многу потсеќаш на темите во Религја, ти се одмара до митровден?
Реториката на религиски теми ми е основана.

Ми се закануваш од позиција на модератор?...

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Од 1991 секој еден што бил во затвор за време на социјализмот поради кражба проневера, силување, убиство изјавуваше дека политички бил прогонуван и затваран.
Малку јанѕа ме јаде сега ако дојдат пак на власт дпмне кој ќе ги слуша овие, дедоми бил на голи оток, ме бркаа од работа комуњарите, децата ми ги малтретираа ...
А шо е со тие шо им ги одзеле имотите со притисоци и малтретирања.И тие ли биле криминалци?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
и сега да напрат нацинализација на мијалков камчев и сл. никој нема да се буни, за добробит на опшеството,во кина се деси така исто ,имаше едно висдо аргатите ги тепаја газдите шо претходно му работеа исто ко овие газди грција шо му берат портокали,и еден филм кинески to live 1994 иам гледано сличен ,прибидејќи се сменааја улогите за да има еднакво опшество,
Тоа е народно муабетење. Се тоа мора да е судски докажано и процесуирано. Ако некој направил дела спротивни на законот, тоа институции треба да го испроцесираат, секако, по „слово на законот“.
Јас зборувам за одземање на имот на сосема неважни и чесни луѓе. Донеле закон со кој се одзема имот на оние кои имаат повеќе.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
teneke,

ти посочив процеси кои се познати и очигледни, а не мои лични ставови.
Не е проблем, почни да ги побиваш еден по еден, јас ќе причекам...
Баш заради тие работи што ги наброи ние немаме баш голем избор за опстанок на државата.

Во суштина ни треба она што на една Унгарија, или Бугарија, или Романија, или Словенија и е потребно, немаат одбранбена политика и не трошат пари затоа што се во НАТО, немаат сопствена надворешна политика затоа што се чувствуваат заштитени од институциите на ЕУ.

За тоа што ќе се случува со државава во приодот што следи ќе зависи од тоа која струја во ЕУ ќе надвладее.

Ако победат националистите ќе имаме друг тип на ЕУ која ќе биде во сојуз со Русија, претпоставувам дека тогаш ќе сквирташ од среќа, но ние може да имаме проблеми во тој случај.

Ако победат унионистите ќе имаме нова европска нација, така да нам тоа ќе ни биде одлично затоа што и така ја губиме националноста, по тебе ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom