Шампион си!
[DOUBLEPOST=1562688022][/DOUBLEPOST]
Малку информации даде, ниту спомна за буџетот, колку сакаш да потрошиш (затоа падна предлог за Уруру Сарара и ЛН50... натаму битно е просторот, изолиран или не, столарија каква и дали е можеби една просторија поврзани дневна со трпезарија ја удара ли сонце директно (која е ориентација на станот) ....една просторија од 40м2 или е еднособен стан па сакаш да ги ладиш две помали простории .... секако битно е и на која температура сакаш да разладуваш те кои се твоите потреби.... Ако кај греењето нема голем распон сите сетираат на 21-24*С, кај ладењето имам видено луѓе кои држат под 20*С... некои на 23, јас имам проблем со носот (deviatio septum) и никогаш не ладам на зададени под 25*С, некому смешно тоа, но мене ми е ОК, а и морам така.... плус приземје во нажешкото имам сенка од дрвја четинари .... Ако не си за ладење ко у ТЦ рамстор, немаш големи барања да е ко фрижидер и нема да ја користиш секој ден и често во тек на денот ... тогаш работа би вршела било која ОнОф клима од 12,000 Денари и 12,000бту... за поголеми захтеви и поекономично ладење.... 12,000БТУ Инвертер кој чини од 20-23,000 ....да речеме AESI+ Vivax, GREE, Lomo Eco 3.5 (коштаат 20-21,000) Haier Tundra 3.5ka (23.000) или Viola 3.5ka GREE која е препорачана за 40м2 (таа чини 26К) .... поштено ќе оладат и 40 квадрати отворен простор! БАРЕМ ПО МОИ КРИТЕРИЈУМИ ТЕ БАРАЊА!... ако се две простории па сакаш да ладиш преку врати.... и да земеш 18ка во едната ќе биде кочан (под 20) за да постигнеш една пристојна температура од 22-23 во другата соба ако е истата пооддалечена од онаа со клима .... јас барем како реков така би играл за моите потреби .... многу субјективно е ладењето и моето мислење, па послушај ги и другите!